Popboks - ADULT - Why Bother [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.05.2007. 00:00

ADULT

Why Bother

Ovaj elektro muško-ženski duet dolazi iz Detroita i na svom četvrtom albumu isporučuju svoju porciju mračnog new wave košmara

Miloš Trifunović

Ocena:
5
5/10



Dobijeni rezultat na albumu varira u kvalitetu, s obzirom da bend ponekad zvuči suviše predvidivo i dosledno. Zapravo, posle nekog vremena prosto postaje poželjan neki istup izvan zacrtanog zvuka kojeg se ADULT. suviše čvrsto drže.
Osmobitna elektro agresija na momente dobija znatno komunikativan izraz, ritmičan, gotovo plesan. Najbolji efekat bend postiže u bržim i melodičnijim pesmama, u ponavljajućim frazama jednostavne melodičnosti. Dominantno osećanje na albumu se može videti već po naslovima pesama: Inclined To Vomit, Plagued By Fear, I Feel Worse When I’m With You. Dakle, karakterističan spoj konteksta i zvuka kod ADULT. se dobija upravo u momentima kada zvuče histerično, u nekoj vrsti panične žurbe i nervoze.
Nije slučajnost što ADULT. odlaze zajedno na turneje i objavljuju za istu diskografsku kuću kao i Trans Am. Oba benda predstavljaju sličnu teskobnu elektro formulu. Druga asocijacija koju priziva njihov zvuk je stari detroitski techno, s obzirom na primitivnost elektronskih zvukova koje bend koristi.
ADULT
Glas pevačice Nicola Kuperus (zaista se zove Nicola) podseća na Siouxsie And The Banshees, dramatično izvikujući strofe u bolnom tonu. Asocijacija na fizičku neprijatnost se tako provlači kroz ceo album, kao da se nalazimo pred nekom automatizovanom opasnošću, zlim mašinama koje prete i na koje se ne može uticati jer su nesposobne za empatiju.
Pored stare opreme koju koriste i koja unapred osigurava retro zvuk, ADULT. su i stilski vrlo bliski nečemu što smo već čuli ranije - album se može podmetnuti kao nešto što je objavljeno daleke ’79. Tada bi njihov rad bio vizionarski i napredan, danas je samo pokazatelj određenih sklonosti i izbora. Doduše, duh vremena je takav da je svrstavanje u žanrove poželjno, uklopiti se nije teško i ima svoje prednosti, kad već postoje dobro razrađeni kalupi.
Ovaj album je preporučljivo slušati zbog njegovih pop momenata, kao što je već pomenuta I Feel Worse When I’m With You, možda iz razloga što se u njoj bend ne prepušta agoniji mračnih osećanja, već počinje da uzvraća makar kroz mržnju. Druga svetla tačka je Plagued By Fear, darkerska, ali gotovo sentimentalna numera. To i dalje nije dovoljno komunikativno za top liste, ali bi moglo da dobro funkcioniše krugu specijalnih žanrovskih večeri u noćnim klubovima.
ADULT
Postoji deo pesama koje bi se mogle smatrati eksperimentalnim, u kojim je struktura manje određena, a bend se više „služi atmosferom“. Među takvim pesmama je i nejasna minijatura od 11 sekundi pretencioznog naslova The Mythology of Psychosis. Drugi primer je dvodelna The Importance of Being Folk, čiji je najzanimljiviji deo - zapravo sam naslov.
Ako vaša životna filozofija nalaže da dane provodite u sobi sa spuštenim roletnama, nalazeći da vam je odbojan svakodnevan običan život i da vas od njega hvata neka vrsta mučnine u egzistencijalističkom smislu, dok noću oblačite crnu odeću i odlazite u klubove u kojim se pušta mračni disko - onda su ADULT. pravo rešenje za vas.
Ili, u drugom slučaju, ako ste socijalno funkcionalna osoba ali imate trenutke u kojim biste voleli sve da oterate dođavola, dok ste muzički širokih shvatanja - takođe možete terapeutski upotrebiti ovaj album. Za druge će ovaj predstavljati nepotrebnu neprijatnost, nešto na čemu se ne može dugo zadržavati.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.