Popboks - AVEY TARE & KRIA BREKKEN - Pullhair Rubeye Forwards [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.05.2007. 00:00

AVEY TARE & KRIA BREKKEN

Pullhair Rubeye Forwards

Avey Tare (David Portner) je član Animal Collective, eksperimentalne družine čiji je još jedan član – Panda Bear – nedavno izdao odličan solo album. Iza imena Kria Brekken krije se Kristin Anna Valtýsdóttir, bivša članica islandskog eksperimentalnog sastava Múm. Osim što snimaju zajedno, Avey i Kria su i bračni par, te ih tako spajaju ljubav&rad. I album smimljen – unazad

Miloš Trifunović

Ocena:
4
4/10
Stara je istina da ljubav čini da se ljudi ponašaju pomalo čudno i da zapostavljaju realnost, ali nemamo tako često priliku da vidimo kako se to odražava na albume (bar što se tiče forme). Tako su Avey Tare & Kria Brekken u poslednjem momentu pre izlaska albuma odlučili da snimljene pesme jednostavnom producentskom intervencijom obrnu unazad.
Da sve bude čudnije, nije reč o konceptu, već više o trenutnom hiru bez mnogo predumišljaja. Može se tumačiti i kao čin dokazivanja autorske slobode. Međutim, problem je u tome što ovakav pristup automatski odbija veći deo potencijalnih slušalaca, jer pesme puštene unazad upravo zvuče kao pesme puštane unazad, i vrlo je teško angažovati maštu da bi se u tome pronašla muzika. Iako može biti zanimljiv kao efekat koji se koristi na jednom instrumentu ili u nekim deonicama pesme, još niko nije, pogotovo ne bez dobrog razloga, to primenio na celom albumu.
I? kakav je rezultat?
Pesme zvuče blago, harmonično i sanjivo. Daleko od satanskih asocijacija, glasovi pušteni unazad zvuče kao da pevaju na nekom egzotičnom jeziku u egzaltiranom stanju. Pored dronova, koji su noseći delovi svih pesama, čini se da i nije neka velika razlika da li one se puštaju unapred ili unazad. Problem je u drugim zvucima, onima koji imaju odjek, a što neprirodnim pulsiranjem neizbežno stvara smetnju pri slušanju. Slušanje albuma još komplikovanijim čini to što su neke pesme ubrzane.
Album je kratak i prolazi u monotoniji. Nakon nekoliko preslušavanja koja prolaze u teškim naporima za održavanje koncetracije, i ako uspete da ubedite svoje uši da zvuk albuma nije nikakva smetnja, shvatate da se on može slušati samo pasivno, kao neka vrsta zvučnog tapeta. Dakle, album nije neupotrebljiv, samo je daleko zahtevniji za slušaoca nego što bi trebalo da bude.
AVEY TARE & KRIA BREKKEN: Pullhair Rubeye Forwards
Zanimljivo je da putem internet razmene već kruže kopije ovog albuma koje predstavljaju originalne verzije pesama pre primene zvučne alatke reverse. Za dovođenje pesama u prvobitno stanje nije potrebno ništa posebno osim odgovarajućeg softvera koji može i besplatno da se nađe na Internetu, tako da bez problema možete od jednog albuma da dobijete dva.
Istina, teško je odoleti iskušenju da se album ne presluša u normalnoj verziji, u kojoj zadržava mirnoću i instrumenti počinju da liče na ono što jesu, a to su uglavnom samo akustična gitara i klavir, plus perkusije i efekti. Glasovi više ne zvuče kao da su deo sibirskog folk orkestra već su nežni, topli i opušteni. Mada, sve u svemu, to nije mnogo drugačije od onog što smo već navikli da čujemo od Animal Collective i srodnih projekata. Nije loše, ali ništa suštinski novo već samo solidno urađen set pesama.
U diskografiji Tarea i Brekkenove album će ostati upamćen kao zanimljiv detalj koji dopunjuje ekscentričnost autora, koja dolazi do izražaja i u drugim njihovim muzičkim poduhvatima. Ali ako smo očekivali nešto novo i zanimljivo, ostali smo praznih ruku, jer ništa osim blagih sličnosti u stilu ne povezuje ovaj album sa, na primer, odličnim prošlogodišnjim albumom Tareove matične grupe Animal Collective.
Diskografska kuća Paw Tracks, koja izdaje sva izdanja Animal Collective i s njima povezanih projekata, zadržaće svoj avangardni imidž, tako da neke velike štete tu nema – ovaj album će ionako čuti samo posvećeni, koje će ovakav pristup verovatno intrigirati, ako ne muzički, onda bar intelektualno.
Pullhair Rubeye Forwards je zagonetan i teško shvatljiv album. Bilo da je rezultat stava, autorske hrabrosti, nepromišljenosti ili prepuštanja autorskom hiru, rezultat koji dobijamo nije naročito obećavajući. Ili, ako ga obrnemo natrag, nije ništa novo, već samo prijatno. Na vama je da izaberete koji vam smer više prija.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.