Popboks - FROG EYES - Tears of the Valedictorian [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.06.2007. 00:00

FROG EYES

Tears of the Valedictorian

Šesti album kanadskog indie rock kvarteta Frog Eyes ekvivalent je nekom modernom akcionom filmu sa sve najmodernijim zvučnim efektima. Naravno, u takvim filmovima nema mnogo mesta za osećanja. Ali zato ga u ovoj muzici ima

Miloš Trifunović

Ocena:
7
7/10
Novi album Frog Eyes (Carey Mercer, Melanie Campbell, Michael Rak, Spencer Krug) prosto vrvi od dramatike. Za razliku od većine bendova sa srodnim muzičkim korenima, Frog Eyes indie žanru vraća relativnu otkačenost, koja komercijalni uspeh ne čini lakšim, što je znak autorskog pečata u vreme kad je sve ostalo važno osim ko piše pesmu.
Pevač Carey Mercer (solo inkarnacija Blackout Beach, i član takođe kanadske grupe Swan Lake) autor je koji zna da ispriča priču konzistentno, iako i zaplet i drama sadrže elemente već viđenog. Međutim, u odnosu na ono što Frog Eyes nisu, a to je mainstream indie rock, njihova muzika predstavlja nešto jako potrebno – nešto što tom žanru vraća dušu (koja je izgubljena onog dana kad su Arcade Fire zajedno sa U2 svirali Love Tear Us Apart).
FROG EYES: Tears of the Valedictorian
Tears of the Valedictorian u svojoj celini ne daje mesta za predah. Album karakterišu brze promene dinamike, egzibicije, nervozne žurbe, ali i goruća osećanja. Jednostavno, to je zvučni spektakl za vaše uši, ekvivalent nekom modernom akcionom filmu sa sve najmodernijim zvučnim efektima. Naravno, u takvim filmovima nema mnogo mesta za osećanja, ali zato ga u ovoj muzici ima.
Frog Eyes se ne zadovoljavaju samo time da nas razbude praveći male drame, što je svakako zahvalno – ako neko i nema šta da kaže, instrumentalnim sredstvima uvek može da drži slušaoca budnim. Mercerov prigušeni falseto zvuči kao da je propušten kroz neki zvučni efekat.
Najomiljenije sredstvo indie bendova u antimačo maniru jeste iskazivanje nežnosti i krhkosti subjekta, a Mercer zaista peva kao da ga „talasi života bacaju u vrtlog“. Na sasvim drugačiji način, ali podjednako uzbudljivo bilo je i pevanje Nicka Cavea pre nego što je otkrio duševni mir. Ili, savremenije, na sličan način su ozbiljni i Arcade Fire, njihovi sugrađani.
Na albumu TOTV žustro odsvirane melodije prelaze u tiše pasaže da bi se opet vratile u udaračke delove. Pri tom je muzika tako bogata zvukovima da je teško pohvatati i zapamtiti sve detalje. Često se čuje i zujanje i čudno tretiranje gitarske žice, dok se pesme ponekad razrešavaju bukom?. Recimo, druga pesma na albumu Caravan Breakers, They Pray on the Weak and the Old, sadrži na kraju solažu koja je preslikana iz pesme Schizophrenia grupe Sonic Youth, što ne može biti slučajnost i predstavlja svesni citat.
FROG EYES: Tears of the Valedictorian
Devetominutna pesma Bushels muzički je najkompletnija na albumu. Bend u njoj sažima sve što ima da nam pokaže iz svog bogatog repertoara. Evil Energy, the Evil Twin of... odlično spaja različite delove koji bi sigurno mogli da budu pesme za sebe.
TOTV ne donosi bitnu novinu. Međutim, u vremenu u kojem autorska muzika nije od značaja osim ako ne dolazi iz alt. country, lo-fi i sličnih područja novije rock muzike, Frog Eyes vraćaju stvari na mesto.
Što se naglih prelaza tiče, za to je najbolji primer prelazak iz tihe, zamrle i psihodelične The Policy Merchant, the Silver Boy u bučnu i stresnu pesmu Reform the Countryside. U tako jedinstvenim momentu pomislite kako slušate deo iste pesme koja se, eto, neočekivano promenila što je, opet, očekivano od Frog Eyes.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.