Popboks - EMINEM TALKING & U POTRAZI ZA TUPACOM SHAKUROM – Chuck Weiner & Michel Eric Dyson - Glasan i mrtav [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 22.06.2007. 00:00

EMINEM TALKING & U POTRAZI ZA TUPACOM SHAKUROM – Chuck Weiner & Michel Eric Dyson

Glasan i mrtav

U celokupnom domaćem pop univerzumu izražen je deficit knjiga koje se bave pop tematikom. Stoga bacamo pogled u komšiluk, gde su nedavno izašle dve knjige koje se promenljivim uspehom bave fenomenom dvojice repera najzaslužnijih za tranziciju ovog žanra iz ljutog undergrounda u nepobitnu mainstream činjenicu

Marko Nikolić

Zagrebački izdavač Inmag (ranije IBS) pokrenuo je biblioteku Knjigafon, u kojoj se mogu naći knjige čiji su predmet život i priključenija poznatih pop izvođača.
Nakon knjiga zicera koje su obrađivale biografije starih znanaca poput Jimija Hendrixa, Rolling Stonesa, Doorsa, RHCP i Depeche Mode, poslednja dva izdanja su se okrenula najunosnijem žanru muzike u prethodnih deset i kusur godina. Reč je, naravno, o hip-hopu, a glavni junaci su Eminem i 2Pac, muzičari koji su svojim radom krucijalno promenili percepciju ovog žanra u svetu.
EMINEM TALKING &  U POTRAZI ZA TUPACOM SHAKUROM – Chuck Weiner & Michel Eric Dyson
Eminem talking Chucka Weinera je zbornik u kojem su na jednom mestu sakupljene izjave ovog beloputog repera prgave ćudi. One su kasnije klasifikovane po tematici, tako da iz prve ruke imamo priliku da kroz godine pratimo Eminemova viđenja odnosa prema ženama, društvu i problemima koji ga muče.
Naravno, pažnja je najusmerenija prema samom Eminemovom stvaralaštvu i njegovoj biografiji, iz koje saznajemo da je odrastao u siromaštvu, da mu je majka bila zavisnik, da je brižan otac i psihotičan muž. Kontradikcija stvara kontroverzu, a nje u datim izjavama ima i više nego dovoljno.
Nažalost, u ovoj knjizi sve počinje i završava se izjavama. To stvara prilično jednodimenzionalan utisak pri čitanju, čime se ne uspeva sagledati širi kontekst hip-hop kulture i Eminemovog mesta u njoj. Umesto toga, imamo priliku da pročitamo bezbrojne kontemplacije Marshalla Mathersa na temu boy bendova i pop zvezda poput Britney Spears i Christine Aguilere.
Na samom kraju, izdavači se zahvaljuju mesečniku Bravo na ustupljenim informacijama, što dovoljno govori o nivou i ciljnoj grupi ove knjige. Šteta.
EMINEM TALKING &  U POTRAZI ZA TUPACOM SHAKUROM – Chuck Weiner & Michel Eric Dyson
Na sreću, druga knjiga iz ove edicije U potrazi za Tupac Shakurom Michaela Erica Dysona je pun pogodak.
Dyson je baptistički sveštenik, univerzitetski profesor, teoretičar rase i hip-hop kulture. Pisac je nekoliko bestselera čija su tema crne ikone poput Billa Cosbyja i Marvina Gayea. Široka erudicija autora ne umanjuje čitljivost ove knjige – naprotiv, pisac je vanredno uspeo da napravi ravnotežu u delu koje se bavi uticajem 2Paca na kulturu američkih crnaca.
Njegov život i karijera glumca, muzičara i aktiviste samo su paravan za briljantne minijature o istoriji crnačke kulture i hip-hopa, sociološke uvide u američko društvo, interdisciplinarno poimanje stvarnosti koje uključuje teologiju, psihologiju i etimologiju. Dyson pleni dubokim razumevanjem fenomena kojim se bavi i željom da to znanje podeli, što mu i te kako polazi za rukom.
Pregršt činjenica i tumačenja 2Pacovog života koje daju njegova majka, poslovni saradnica poput režisera Johna Singletona, prijatelji kao što je glumica Jada Pinkett Smith, s kojom je Tupac pohađao umetničku školu, ili poštovaoci njegovog dela među kojima i pesnikinja Sonia Sanchez, zajedno sa autorom osvetljavaju njegovu auru koja sija istim sjajem šest godina nakon njegove smrti (knjiga je u Americi izašla 2002).
Posebna poslastica je teorijsko tumačenje 2Pacove ličnosti, u kojoj autor nema milosti za reperovu mizoginiju, sklonost ka oružju i drugim kontroverznim odlikama koje su krasile ovu važnu rap figuru. Ali, i ovde Dyson na Tupacovom primeru uspeva da ukaže na kompleksnost jedinke, njegove kontradiktornosti, vrline i slabosti, anđele i demone koji nas sve bez izuzetka krase.
U knjizi otkrivamo da je 2Pac bio dosta drugačija ličnost od thug imidža koji ga je proslavio – da je bio vanredno talentovan za glumu, da je dosta čitao i imao aktivan socijalni angažman, što će promeniti percepciju njegovog dela čak i kod onih koji nemaju razumevanja za njega.
Dysonova knjiga je vanredan portret vanredne ličnosti i pruža uzbudljiv čitalački užitak.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige