Popboks - TAXIDERMIJA (Taxidermia) – Gyorgy Palfi - Dečak sa šibicama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.07.2007. 00:00

TAXIDERMIJA (Taxidermia) – Gyorgy Palfi

Dečak sa šibicama

Taxidermija je drugi film mađarskog reditelja Gyorgya Palfija, premijerno prikazan u Kanu 2006. Iste godine obišao je niz evropskih festivala ostavivši za sobom oštro podeljena mišljenja, ali i generalni stav da je reč o nesvakidašnje bizarnoj predstavi. Kod nas će biti premijerno prikazan na Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu

Kristina Đuković

Ocena:
8
8/10
Scenario: Gyorgy Palfi (po pričama Lajosa Partija Nagyja)
Uloge: Csaba Czene, Gergo Trocsanyi, Marc Bishoff, Istvan Gyuricza, Piroska Molnar, Gabor Mate, Geza D. Hegedus
Žanr: drama/crna komedija
Proizvodnja: Mađarska, Austrija, Francuska, 2006.
Trajanje: 91 min.
Zvanični sajt: http://www.taxidermia.hu
Iako je predstavnik mlađe generacije mađarskih reditelja (1975), Palfiju ovo neće biti prva poseta domaćim festivalima. Njegov prvi film Štucanje (Hukkle, 2002), redak primer nezavisnog, debitantskog, evropskog, pa još eksperimentalnog filma koji je imao distribuciju u SAD, prikazan je na Festu 2003. godine.
TAXIDERMIJA (Taxidermia) – Gyorgy Palfi
Bez ijednog dijaloga, oslonjen na životinjske i ljudske zvukove koji se udružuju u mjuzikl indiferentnosti i surovosti malog mađarskog sela u kom lokalni policajac istražuje uzrok smrti jednog ribara, Štucanje se, u često bogatoj ponudi filmova na Festu koji prkose linearnom pripovedanju, izdvojio disciplinovanom, fokusiranom energijom kojom sprovodi svoj eksperiment.
Za razliku od Štucanja, Taxidermija poseže za prilično literarnom formom porodične trilogije u koju su povezane tri kratke priče savremenog mađarskog pisca, Lajosa Partija Nagyja. Tri muška izdanka jedne mađarske porodice, nad kojima bi se čak i Topalovići prekrstili (iako bi se za Taxidermiju moglo reći da sa Maratoncima deli stav o prosleđivanju gena kao prenošenju bolesti), nedvosmislene su karikature tri etape mađarske istorije: Drugi svetski rat, komunizam i savremeno, demokratsko, prozapadno doba.
Palfi doslovno staje iza mišljenja da porodica oslikava društvo, kao njegova osnovna ćelija. Suprotno svom zemljaku Istvanu Szabou, koji u filmu Sunshine prati jevrejsku mađarsku porodicu u tri različita politička sistema, Palfi se ne bavi porodicom kao poprištem društveno-političkih simptoma, već je izoluje pod mikroskop, kao bolesnu ćeliju koja je usisala sav otrov iz ostatka tela i poprimila sasvim nov, morbidan karakter. Istoriju (kako porodičnu, tako i nacionalnu) prikazuje kao gradacijski niz metastaza.
Jasno je da je Palfijeva porodična saga vrlo otvoren, agresivan komentar na istoriju Mađarske. Na prvom mestu je to inferiornost Mađara pred fašistima u Drugom svetskom ratu, koja se oslikava u krutoj disciplini pod kojom grca začetnik loze zatvoren u baraci u kojoj vežba sve moguće tehnike masturbiranja.
TAXIDERMIJA (Taxidermia) – Gyorgy Palfi
Baraci koja, u drugoj priči, postaje „najsrećnija baraka Istočnog bloka“, u kojoj se drugi potomak, pod zastavom svoje zemlje, protiv Rusa bori u takmičenju brzih jedača (vrlo plastična satira na gulaš-komunizam). Naposletku, tu je i zgađeni poslednji potomak koji grca pod teretom (bukvalno izraženim u kilogramima sala) svog oca, sada zaboravljenog, fizički deformisanog jedača šampiona i preparira fetuse za zapadne nalogodavce.
Od političke alegorije i satire, maštovite, ali odviše sažvakane gledaocu, daleko je zanimljiviji Palfijev fokus na telesno, koji je, takođe, u potpunom kontrastu sa uglavnom sentimentalnim porodičnim hronikama (bilo filmskim, bilo literarnim), koje se uglavnom fokusiraju na emotivna stanja svojih aktera, kao da tela kroz istoriju nisu postojala u stanju u kom ih mi danas imamo.
Palfi istoriju ne slika s pažnjom za odabir arhaičnih kostima i automobila koji u istorijskim filmovima obeležavaju različite epohe doprinoseći utisku raznolikosti, već je, sve vreme, vidi kao jedno te isto telo. Preko različite upotrebe tela junaka, u različitim istorijskim trenucima, stvara utisak zatvorenosti organizma, njegove egoističnosti i sposobnosti da sve svari i proguta, obradi i prebaci loptu dalje.
Ako nas prethodne istorijske priče uče da su i pre nas ljudi voleli, mrzeli, ratovali, te da od njih učimo, Palfi pokazuje da su i pre nas srali, pišali, znojili se, čime istoriju prikazuje kao kavez od mesa koji se večito obnavlja. On istoriju ispisuje u mesu svojih junaka: masturbacija u prvom, prežderavanje i povraćanje u drugom i prepariranje, gađenje prema telesnom i želja da se ono umrtvi, u trećem slučaju.
TAXIDERMIJA (Taxidermia) – Gyorgy Palfi
O tome kako Palfi vidi životni ciklus, najplastičnije govori scena u kojoj se drveno korito rotira, tako da se, posle svakog okreta, smenjuju: beba, prljavo rublje, zaklano prase, kupka i pokojnik.
Iako Taxidermija možda ne deluje kao preterano povezana celina, u Palfijevom tretmanu tela leži njeno jedinstvo, ali i jedinstvenost koja svakako prevazilazi puku bizarnost koju su mnogi pripisali filmu.
Svest o telesnoj samodovoljnosti i izdržljivosti (pa samim tim i indiferentnosti) i potreba da se on prevaziđe, otrgne iz službe društvenom sistemu koji ga upreže i oblikuje, javlja se u trećoj priči, čija završnica će nekima delovati morbidno, nekima patetično, ali je u osnovi vid pobune, krik koji se može porediti s Munkovim.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi