Popboks - Izbor - 10 FILMOVA IZ DOMAĆE BIOSKOPSKE DISTRIBUCIJE 2004. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.11.-0001. 00:00

Izbor

10 FILMOVA IZ DOMAĆE BIOSKOPSKE DISTRIBUCIJE 2004.

1. Glavom kroz zid
2. Tragovi na duši
3. Mistična reka

Vladislava Vojnović


1. GLAVOM KROZ ZID (GEGEN DIE WAND) - Fatih Akin
Zato što govori o pripadnicima naroda ili društvenih grupacija koji su razapeti između besmislenog patrijarhata i besmislene emancipacije; GLAVOM KROZ ZID (GEGEN DIE WAND) - Fatih Akinzato što ima junakinju koja, sentimentalno rečeno, liči na stih Bijelog Dugmeta ... i čime od svijeta da se braniš, kao ruža sa dva smješna trna..., ali ne i kraj tog stiha ... ili snom! Zato što na svetu postoje samo dve stvari: ljubav i sloboda, a niko ne može imati obe; zato što junakinja, uprkos svemu, ostaje živa; zato što i nama svira ista ona muzika sa Bosfora; zato što je ceo film na ivici, a ne upada ni u šta!

2. TRAGOVI NA DUŠI (HUMAN STAIN) - Robert Benton
Zato što ima početak, sredinu i kraj; što govori o borbi protiv onog zla na svetu koje je oličeno u stereotipima i predrasudama; TRAGOVI NA DUŠI (HUMAN STAIN) - Robert Bentozato što ima snage da o izlizanim stvarima progovori na neironičan način; zato što, ispod površine, na simboličan i metaforičan način govori o tzv. poslednjim stvarima, o ispovesti i poslednjoj pričesti (pa makar ta pričest bila i seksualni odnos uz pomoć viagre); zato što sam i ja crnac kao i glavni junak, mada je to teško uočiti na prvi pogled.

3. MISTIČNA REKA (MYSTIC RIVER) - Clint Eastwood
Zato što mislim sve najbolje o Clintu Eastwoodu, autoru; zato što liči na grčku tragediju: MISTIČNA REKA (MYSTIC RIVER) - Clint Eastwoodima “junaka po sredini“, “tragičnu grešku“ i teomahijsku krivicu predaka u kojoj kad dedovi jedu kiselo grožđe, unucima trnu zubi; zato što ima i trojstvo koje se može tumačiti psihologistički (transakcioni model dete-odrasli-roditelj), antički (telo, duša, duh) i hrišćanski; zato što je istinu moguće spoznati.

4. NE VERUJEM DA SI TO TI (TWISTED) - Philip Kaufman
NE VERUJEM DA SI TO TI (TWISTED) - Philip KaufmanZato što ima dramaturšku matricu B-filma; zato što ženu stavlja u mušku poziciju prljavog Harija i ispituje šta se tada može dogoditi i kako to izgleda; zato što ima srećan kraj, a znamo da je to nemoguće; zato što tematizuje odnos između onog što je “rečeno“ i onog što je “suđeno“. Zato što je Kaufman u ovom filmu pametniji od sebe u svojim navodno značajnijim filmovima.

5. POLJUPCI - Saša Radojević
POLJUPCI - Saša RadojevićZato što je prvi domaći film ove vrste; zato što dokazuje da ja i meni slični postojimo, i kao likovi i kao autori; zato što je hrabar da ne bude hrabar; zato što se ne folira; zato što ona ptica koja je zapetljana u vodi u žice nije prikazana mrtva i daje mogućnost da verujemo da se oslobodila i poletela. Zato što je Saša Radojević odličan tip.

DAN POSLE SUTRA (THE DAY AFTER TOMOROW) – Roland Emmerich6. DAN POSLE SUTRA (THE DAY AFTER TOMOROW) – Roland Emmerich
Zato što na desni način govori o levoj strani (levo-desno u smislu prepotopske Korčulanske letnje škole!): ideologija zelenih, a u A-filmu, s efektima i američkim predsednikom; zato što okuplja porodicu i ceni biblioteku.

7. VELIKI LOVAC NA AJKULE (SHARK TALE) - Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman
VELIKI LOVAC NA AJKULE (SHARK TALE) - Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob LettermanZato što se najviše sviđa mojoj kćerki Milici koja ide u prvi razred osnovne škole; zato što je pop-kulturan na stari način, tj. nije budalaština; zato što “odozgo“ proklamuje gej-prava; zato što je duhovit i vitalan.

8. SPARTANAC (THE SPARTAN) - David Mamet
SPARTANAC (THE SPARTAN) - David MametZato što kroz romantičarsku, uobičajeno fašistoidnu formu dolazi do “platoa“ za humanizam: samo je pitanje vremena kad će oplemenjeni ratnici shvatiti besmisao žrtve za obezvređenu elitu, čime nastupa era demokratije.

9. FARENHAJT 9/11 (FAHRENHEIT 9/11) – Michael Moore
FARENHAJT 9/11 (FAHRENHEIT 9/11) – Michael MooreZato što je Michael Moore čovek koji je počeo karijeru držeći tombolu za komšiluk u sopstvenoj kući kako bi skupio pare za prvi film; zato što nije bezveznjak kako mi se prethodno činilo; zato što se ne trudi da folira kako na svetu ima nezavisnog i objektivnog novinarstva; zato što Moore na svoj autsajderski način bolje radi ovako nego da kroz politiku uđe u Senat; zato što je urokljiv, ali ne kao npr. Venders, nego onako kako je to moguće u Americi.

10. IZBRISANO SEĆANJE (FORGOTTEN) - Joseph Ruben
IZBRISANO SEĆANJE (FORGOTTEN) - Joseph Ruben
Zato što reanimira “telo“ i daje šansu svetu da se seti Bogorodice; zato što tvrdi da se ljudskošću može izboriti protiv neljudskosti; zato što se bavi konceptom materinstva na post-postmoderni način, što nije nazadovanje u patrijarhat nego transcendiranje postojećih matrica ove vrste.

* * *

Dragi čitaoci,
Zahtev urednika u vezi sa ovim tekstom sastojao se iz dva dela: u želji da navedem 10 filmova koji su mi se najviše dopali u distributerskoj 2004., i da mesto svakog filma na toj listi obrazložim sa po par rečenica.
Pošto sam uredno navela deset naslova iz svog ne sasvim urednog praćenja bioskopskog repertoara u protekloj godini, našla sam se u ozbiljnom problemu oko drugog dela zadatka. Naime, ustanovila sam da dve-tri rečenice nikako ne mogu biti dovoljne za savesno objašnjenje: kako god ih obrtala uspevalo mi je ili da budem vickasta tj. površna, ili da budem eruditna tj. nejasna, ili najzad, da budem impresionistički-lična tj. da me ne može razumeti niko ko me ne poznaje bar desetak godina, a najbolje bi me, pak, shvatili oni koji su išli sa mnom u osnovnu školu! Mada inače smatram da u duhovitosti, erudiciji i iznošenju ličnog stava nema ničeg lošeg, ipak sam odlučila da vas poštedim takvih svojih ispada.
No, urednik se ponovo javio i šta sam mogla – uradila sam to. Njegova je komandna odgovornost, moja je tek izvršna. Budite blagi kad budete sudili.
Srdačno vaša,
Vladislava Vojnović


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi