Popboks - VRELO I STUDIO ALEKTIK NA KALEMEGDANU - Seksi mome [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 30.07.2007. 00:00 · 3

VRELO I STUDIO ALEKTIK NA KALEMEGDANU

Seksi mome

Glavni muzički događaj pete večeri Belefa poneo je etno nijanse. Studio Alektik iz Novog Sada i Vrelo iz Rume predstavnici su novih fuzija tradicionalne i urbane muzičke forme, najavljeni kao “favoriti iz senke” ovogodišnjeg festivala

Aleksandar Pavlić

Mesto: Plato kod Beogradskog pobednika
Vreme: 27. jul 2007.
Produkcija: BELEF 07
Veče na Kalemegdanu prošlog petka je počelo baš onako kako zamišljate manifestaciju koja se održava pod apstraktnom devizom - Tu i tamo je ovde. Na nedovoljno osvetljenom platou kod Beogradskog pobednika bile su poređane socrealističke tapacirane stolice, intro je bio neki dosadni soul neprimeren predstojećem događaju, a većinu malobrojne publike su, po slobodnoj proceni, činili prijatelji izvođača i oni koji su čuli “večeras je Belef, ima neki etno”.
Dakle, koncert kasni skoro 20 minuta, već kod prve pesme tehnički problemi, tako da se nastup prekida na kratko, publika je već nestrpljiva i već je sve dosadno koliko je predvidljivo.
VRELO I STUDIO ALEKTIK NA KALEMEGDANU
Novosadski gudački kvartet Studio Alektik čine četiri elegantne ljupke mlade dame (dve violine i dva violončela), pojačane perkusionistom i čovekom zaduženim za matrice i razne elektrificirane efekte. Ambiciozno zamišljen koncept i ulazak na osetljivu teritoriju kombinovanja modernih elektro formi sa gudačkim instrumentima nije ostavio preterano jak utisak.
Sintetičke matrice u pesmama su neinventivne i suviše “školske”, a gudački instrumenti u ovom miksu ne zvuče kompatibilno i opravdano. Sviračko umeće ipak nije samo po sebi dovoljno. Obrade tradicionalnih vojvođanskih pesama, uključujući i Zvonka Bogdana, zvuče usiljeno i previše liče na ono što radi Apokalyptica, a oni svakako ne bi trebalo da budu neki značajniji uzor ovom kvartetu. Šarmantno, ali muzički nedosledno i neubedljivo.
O rumskoj grupi Vrelo nisam znao previše pre ovog koncerta: poslušao sam jednu njihovu pesmu i pročitao tekst na Belefovom sajtu u kojem se kaže da dolaze "na vrhuncu aktuelnog evropskog proboja: nastupa na turneji Darka Rundeka i pojavljivanju u pariskom izvođenju Kusturičine opere Vreme Cigana". Povoljan zvučni utisak donekle je anulirala ova pretenciozna najava, tako da na kraju nisam znao šta zaista mogu da očekujem.
VRELO I STUDIO ALEKTIK NA KALEMEGDANU
Ali, već posle jednog minuta i zvučnog udara koji je proizveo samo jedan dugi ton basa provučen kroz neki metalizirani efekat, bilo je jasno da će se desiti nešto posebno. Dok je trajao intro, na binu je izašlo sedam atraktivnih devojaka obučenih u kratke crne suknjice i tesne bele košulje sa kravatama (vokali) i jedna u istoj, ali kompletno crvenoj uniformi (mali instrumenti - daire, marakas). Ostatak benda, pomenuti bas i bubanj, već su uveliko bili na svome mestu.
Vrelo izvode izvorne devojačke srpske pesme, ali na veoma moderan način i uz upečatljiv scenski nastup. Sedam sjajno uvežbanih ženskih vokala u perfektnom višeglasju i muzička podloga čiju osnovu čine ultimativne procesuirane bas deonice, potpuno su oduvale sve prisutne.
Bitno je napomenuti da se nekoliko glavnih vokala drže striktno tradicionalnog pevanja, prateći povremeno zalaze u modernije strukture, dok se bas i bubanj sa neverovatnom lakoćom kreću kroz žanrove: od onoga što možete čuti na albumima grupa kao što su Red Snapper, preko prljavih garažnih rifova, do čak Discipline Kičme. Bas nekad proizvodi elektrificiranu buku, nekad zvuči kao moćna distorzirana gitara, a nekad svira pet savršenih tonova oko kojih bi New Order napravili odličnu pop pesmu.
VRELO I STUDIO ALEKTIK NA KALEMEGDANU
Svaku numeru je pratila posebna koreografija, koja je povremeno izgledala kao nekontrolisano i nehajno đuskanje. Ključno je što sve izgleda krajnje prirodno, ali u isto vreme seksi i zavodljivo: u toku nastupa odigrao se i mini striptiz (prvo su otišle kravate, pa košuljice, na kraju ostale bele majičice), što je verovatno prvi put viđeno na nastupu koji na ovaj način koketira sa tradicionalnom muzikom.
Odavno se na domaćem koncertu nije dogodio ovako efektan i originalan spoj tradicionalne i moderne muzike kroz brižljivo isplaniran i neočekivano profesionalan nastup.
Utisci:


Komentari

  • Gravatar for andrija
    andrija (gost) | 16.01.2008. 19.14.42
    Meni je Studio Alektik fantastican, slusao sam ih dosta puta, stalno nastupaju po vecim beogradskim promocijama. Zaista sam iznenadjen vasim textom, jer iako nisam bio na kocertu o kom pisete, ne mogu da shvatim ni jednog muskarca na kojeg ove devojke ne ostavljaju jak utisak!A sto se tice njihove muzike, ne verujem da bi imale toliko posla da je mlaka....
  • Gravatar for brankica
    brankica (gost) | 30.10.2009. 16.54.22
    odlicne su postujem njihov rad! imala sam priliku da nastupam sa njima za 1vek muz skole ,,isidor bajic,,(pevala sam u horu)
  • Gravatar for dane
    dane (gost) | 28.01.2010. 15.08.47
    Ne znam sta je osobu A, koja je pre dve godine dala komentar za studio alektik nateralo da se onako izdivlja, iako nisam bio na pomenutom događaju, imao sam potrebu da dam komentar na temu!!! upravo sam guglovao studio alektik, jer sam ih u poslednje vreme slusao na par mesta i hteo da saznam nesto vise o njima. imaju jedan jedini negativni komentar! kada sam ih nedavno cuo u Pirotu na koncertu, bio sam potpuno odusevljen, kao i svi ostali u publici!!! toliko su odusevile Piroćance, koji su inače poznati kao "tvrda" publika, da sam siguran da ih možemo očekivati ovde i ove godine!!! Eto hteo sam samo da napišem da su po mom mišljenju sjajne i da im pošaljem veliki pozdrav iz Pirota!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji