Popboks - ENGINEERS - Engineers [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.03.2005. 00:00

ENGINEERS

Engineers

Ako volite Mogwai, Doves, Doors, Windows, Linux, ovaj album će verovatno da vam se svidi. Deca muzike imaju pravo na svoje igračke

Dario Stajić

Ocena:
7
7/10

Muzika ima pravo na svoju decu - reči kojima u jednom od svojih kapitalnih dela, Analiza života u divljini, istraživači Kanade Michael Sandison i Marcus Eoin opisuju jedno od svojih poslednjih putovanja granicama ove zemlje u kojoj borave, rade, uživaju i rasturaju naši i vaši The Dears. Njihovi automobili, čijim slikama poput foto stripova oblepljujemo albume uspomena, noću spavaju duboko u svetu podzemnih garaža, a danju izbacuju oblačiće sa rutama budućih putovanja.
Londonski kvartet Engineers na singlu Thrasher decidirano kreće u izgradnju dvosmerne autostrade na 192 kanala. Za razliku čarobnih The Warlocks, kod kojih se uzori od pesme do pesme prepoznaju posle prva tri takta, u ovom slučaju ni posle 20-og slušanja nije u potpunosti jasno kojom bi se metodom trebalo postužiti u rešavanju muzičke jednačine koju zadaju Engineers. Jer, to je jednačina sa N nepoznatih u M dimenzionalnom prostoru.
Iznad nemirnih mora u kojima se mešaju hladne i tople (plave i crvene) struje britanskih bendova iz kasnih osamdesetih inficiranih The Birds, 4AD, Creation-ijevštinom i Temptation-ijevštinom, Engineers prelaze granicu tišine i u višeglasnim harmonijama tehničkim nokautom u finalnoj jedanaestoj rundi One in Seven - izlaze kao pobednici.
Ako volite Mogwai, Doves, Doors, Windows, Linux, ovaj album će verovatno da vam se svidi. Deca muzike imaju pravo na svoje igračke. Pozdrav svoj sretnoj/srećnoj d(j)eci. Radost Evrope, nekad i sad?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.