Popboks - MACY GRAY - Big [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.08.2007. 00:00

MACY GRAY

Big

Diskografski povratak nekada omiljene američke soul/rnb pevačice u ostatku sveta ne uspeva u svojoj primarnoj ambiciji: produženom boravku na visokim mestima top lista. Naročiti paradoks, ali i uzrok, leže u činjenici da je izdavačka kuća Geffen za tu priliku unajmila „najbolje od najskupljeg“: produkciju potpisuju Will.I.Am i Justin Timberlake, obojica i gostuju na albumu, a dodatno su pomogli Fergie, Natalie Cole i Nas

Marko Nikolić

Ocena:
3
3/10
Svojom pojavom na sceni, Macy Gray uspela je da popuni veliku prazninu u afroameričkoj muzici. Njen raspuknuti glas i svojevrsni šarm našao se tačno na pola puta između podivljalih gangsterki i zašećerenih pevačica, koje su preplavili tržište crnog mainstreama te 1999. godine.
U takvoj konstelaciji, osam miliona širom sveta prodatih kopija njenog debija On How Life Is nije iznenađenje: u moru „savršenosti“ i izveštačenosti, sve što je publici bilo potrebno bila je ljudskost koja se jasno očitovala u njenom glasu.
Od tada, Macy kao da nije izdržala teret slave te su joj sledeća dva albuma bila osetno slabija, tržišno i kreativno. Jednostavno, ona je u tim situacijama podlegla kompromisima koje joj je nametalo tržište i na taj način činila sebi medveđu uslugu. Sa silaznom putanjom njene muzičke ponude rasla je i njena „društvena svest“ koja nije uspevala da se izdigne iznad parolašenja, inače vrlo svojstvenog američkim umetnicima (ali i ne samo njima, setimo se Bona).
MACY GRAY: Big
Stoga je Big skroz u znaku svog imena: njegov glavni cilj je veliki povratak na veliku scenu velike Macy. U tu svrhu, kao glavni producent angažovan je veliki Will.I.Am, koji nemilice arči komercijalni uspeh svoje grupe – velikih Blackeyed Peas. Pripomogli su i velika Fergie, veliki Nas i najveći Justin Timberlake, svi ujedinjeni u misiji aktuelizacije i modernizacije izraza Macy Gray.
To je sa pomenutim golemim Justinom najbolje sprovedeno u komadu Get out, pažljivo skockanom za podijum klubova, mada bi uspeh mogla da doživi i Treat me like your money sa velikim Will.I.Amom čiji bi prepev bilo vrlo interesantno čuti u izvedbi neke od zvezdi Granda. Ili je možda bolja ideja da velika Macy obradi Crno i zlatno?
Macy ponavlja grešku s ranijih albuma: produkcija je preambiciozna i njena glomaznost nikako ne odgovara njenom senzibilitetu. Album, iako je u njega očigledno uloženo dosta vremena i sredstava, zvuči ravno i odrađeno, bez ulaganja jačih emocija kao pop proizvod koji je super zapakovan ali ničemu ne služi.
Primerno mediokritetski, sve je rađeno po šablonu: red laid-back soula, red i funka, katkad provučeni i kroz orijentalni i kroz house filter, tu-i-tamo neki hip hop detalj ili rock začin, savršene vokalne harmonije, bogata orkestracija, besprekorna instrumentalna egzekucija i tipičan američki bućkuriš bez ukusa kao finalni proizvod.
Slično je i u tekstualnom delu: mnogo ljubavi, na vrh noža teškog života i previše „socijalne svesti“ i osetljivosti za „probleme u svetu“. Uostalom, u booku, inače prepunom fenomenalnih slika, Macy nas poziva da glasamo za Baraka Obamu na predsedničkim izborima 2008. Nema sumnje da je to rešenje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.