Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - Šta treba maloj deci [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.08.2007. 00:00

RAZNI IZVOĐAČI

Šta treba maloj deci

Kompilacija izdavačke kuće Kornet sa 21 pesmom mladih bendova Činč, Tobićtobić Idolmladih, Piknik, Elektrolasta, Horkestar, Krš i Radost

Marko Nikolić

Ocena:
7
7/10
Nakon pokrenute književne edicije (o čemu smo već pisali), izdavačka kuća Kornet se otisnula na mrtvo more tržišta nosača zvuka. Hrabrost se uvek isplati (ko rizikuje, taj i dobija), i već prvim izdanjem ona je uspela da uhvati dobar pravac, preko potreban sceni u nastajanju.
Elem, sedam bendova se sa po tri pesme predstavilo na izdavačkom prvencu Korneta i sve su to imena poznata pratiocima dešavanja na Novoj srpskoj sceni, još od pre nego što se iko usudio da je nazove tim imenom. Sa Šta treba maloj deci nastaje preokret, jer više niko neće ni stavljati pod znak pitanja nešto što predstavlja nepobitnu činjenicu.
Ovi bendovi sviraju već neko vreme, i sudeći po prezentovanom, to su već stilski uobličeni izvođači zaokruženog identiteta, koji su ispekli zanat u vrelim Kaljevim pećima rokenrola. Na mestima gde sve počinje: u zadimljenim rupama u kojima se mešaju teška isparenja znoja i vlage, uz škriputavost žica i kašljanje krš opreme, koja služi kao medijum za progovaranje duše.
RAZNI IZVOĐAČI: Šta treba maloj deci
Okruglasto parče plastike na kojima se nalaze ovi zvučni zapisi sledeći je korak. Ključne reči su stav i autentičnost, odmah do njih je vitalnost, koja uvek izmili ispod ruševina kojima smo predugo zatrpani.
Širok je raspon prezentovanih oblika života: od šansonjerskog pop-rok izraza kakav gaje Tobićtobić Idolmladih i Radost!, preko arti-kontemplacija/stilskih vežbi grupa Činč i Horkestar i ozbiljnih zafrkanata oličenih u Pikniku i Elektrolasti, do potpunog treš-pank-bluz-kantri-rok ugođaja za koji su zaslužni Krš. Upravo njihova pesma (namerno ostavljena za pred sam kraj) Zaljubljeni par, koja ekspresno dobija wild card za anale domaće muzike kao indi pop komad kakav odavno nismo imali prilike da čujemo, sadrži stihove koji su ključ misterije: „Daj ne laži / ne foliraj“.
Naravno, moglo bi se reći ponešto o Tobićevom povremenom egzibicionizmu, snimcima Elektrolaste koji su u studiju izgubili od snage koja prati koncerte, mestimičnoj nefokusiranosti grupe Radost!, ali... Nije nam namera da cepidlačimo i rastavljamo na delove pesme koje su pravljene da bi bile slušane. Pesme koje su savršene u svojoj nesavršenosti.
RAZNI IZVOĐAČI: Šta treba maloj deci
Reč-dve i o sastavljačima... Kada od 21 pesme na nekom izdanju ima bar 10 potencijalnih hitova (tako bi npr. Tobićeva B92 bila nesumnjivi broj jedan pop liste, Kršova Sirotinja se ne bi skidala mesecima sa alternativne liste, Piknikova O da je do sad na ovim prostorima nečuven hip hop sa sve prvoklasnom nindžatjunolikom matricom i blesavom igrom reči….) red je da se i oni pohvale.
Svaka čast neznanom kompilatoru na selekciji pesama i koncepciji izdanja. Možda se nekom čini da ima previše pesama. Kada ih odsluša, tražiće još.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.