Popboks - THURSTON MOORE - Trees Outside the Academy [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 01.10.2007. 09:56 · 1

THURSTON MOORE

Trees Outside the Academy

(Ecstatic Peace)

Drugo solo ostvarenje vođe Sonic Youtha, osim prepoznatljivih soničnih ispada, donosi mirniju atmosferu izgrađenu na zvucima akustične gitare i violine koju svira diva moderne psihodelije Samara Lubelski. Od starih poznanika, tu su Steve Shelly (SY) i J. Mascis (Dinosaur Jr)

Miloš Trifunović

Ocena:
5


5/10

Za Thurstona Moorea je vreme provedeno između izdavanja albuma i odlaska na turneje sa Sonic Youthom uvek obeleženo radom na off-projektima. Za razliku od većine drugih poduhvata u kojima je učestvovao i koje je teško nabrojati, njegov prvi solo album Psychic Hearts (1995) najsličniji je zvuku matičnog benda i može se meriti s njihovim najboljim izdanjima. Osim toga, to je bio jedan od retkih Thurstonovih projekata van Sonic Youtha koji sadrži pesme, a ne improvizacije.

Njegov 12 godina mlađi naslednik Trees Outside the Academy je po formi konvencijalan rock album, ako se uzmu u obzir aršini SY estetike. Na njemu dominira akustična gitara i violina koju svira Samara Lubelski. Rezultat su pesme koje, osim po prepoznatljivim melodijama, jednostavno ne liče ni na šta što je Thurston u karijeri radio.

THURSTON MOORE: Trees Outside the Academy

Violina na ovom albumu ima donekle sličnu funkciju koju ima gitara Lee Ranalda u Sonic Youthu. Atmosfera je, međutim, ovde daleko mirnija, i retki su dobro znani Thurstonovi gitarsko-ezorcistični momenti. Za autora čiji je dosadašnji rad bio zasnovan na rušenju muzičkih konvencija, iako je neretko provocirao formulu strofa/refren, dobar deo ovih pesama je neuobičajeno prijemčiv uhu.

Na Thurstonea je, očigledno, utisak ostavio novi alternativni američki folk. Honest James je jedna od uspelijih pesama s tim prizvukom. Otpevana je u duetu s Christinom Carter iz psihodeličnog teksaškog benda Charalambides. Instrumental Trees Outside the Academy je slobodna meditacija koja se u jednom momentu pretvara u citat I Wanna Be Your Dog, sa sve frenetičnom solažom J. Mascisa.

Trees Outside the Academy je snimljen upravo u studiju vođe Dinosaur Jr. (Mascis je stari prijatelj njujorških noise veterana, a radio je, između ostalog, i na njihovom remek-delu Goo). Saborac iz matičnog beda Steve Shelley je i na bubnjevima dao svoj doprinos, dok je Thurston bio zadužen i za bas deonice. Album je producirao John Agnello, koji je radio na prošlogodišnjem ostvarenju SY Rather Ripped, kojim se bend približio pop zvuku.

Svojoj „soničnoj mladosti“ Thurston se na Trees Outside the Academy vraća u par navrata. Pesma American Coffin’ po produkciji s dosta šuma podseća na periodalbuma SY Evol (’86). Bizarna minijatura od tridesetak sekundi Free Noise Among Friends, i Thurston@13, arhivski snimak na kojem možete čuti 13-godišnjeg Thurstona kako se igra sa opremom za snimanje, dodaju ovom albumu samoironičnu notu.

THURSTON MOORE: Trees Outside the Academy

Krajnji utisak je da su se Thurstonu otvorile neke nove perspektive, ali je ipak reč o muzici koja ne deluje naročito novo i originalno. Zapravo je reč o ukrštanju njegovog starog zvuka s nekim novijim strujanjima na alternativnoj američkoj sceni. Utisak o albumu kvari omot, na kom je, kako izgleda, fotografija Thurstona iz 80-ih godina prošlog veka (koristi se recikliranjem i na nivou vizuelnog). Ili je možda neko mislio da će album kupovati tinejdžerke kojima je bitna Thurstonova mladolikost?

Na Trees Outside the Academy Thurston Moore je daleko od ideje muzičke provokacije i subverzivnosti koja se ostvaruje bukom. U stvari, ovakvi albumi mu pomažu da proba i nešto drugo; na primer, da buku dobije njenim naslućivanjem ili pravljenjem psihodeličnih komada.

Video:
Trees Outside The Academy - Preview

Povezani članci:
SONIC YOUTH U ZAGREBU: Mladost iz predgrađa



Komentari

  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 02.10.2007. 09.28.23
    ne! ne! ne! a lepo sam reko da je popboks trebala da kupi delta umesto b92/kultura. bar bi okrecili u plavo-narandzastu. a ni tumbstone moore se ne bi bunio sigurno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.