Popboks - SUNSHINE - Fight the Devil [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.10.2007. 09:59 · 7

SUNSHINE

Fight the Devil

(Multimedia Records)

Nekadašnje perjanice srpskog hip hopa se u drugoj reinkarnaciji na scenu vraćaju izdanjem na kome se pored najvećih hitova nalazi i bonus EP Fight the Devil sa pet potpuno novih pesama. Od stare ekipe tu je samo Bane, Atman Activea je zamenio Sky Wikluh, a u pesmi Zavidan peva Hana iz grupe J.U.S.T.

Marko Nikolić

Ocena:
6


6/10

Mnogima je prva asocijacija na „srpski hip hop“ novobeogradski bend Sunshine. Dosta je razloga zašto: nastala 1993. na tekovinama beogradske grupe Green Kool Posse (bolji poznavaoci materije pamte njihov mitski „hit“ Fak ju bič kriva si za sve), grupa je u praskozorje Epiloga zapadno od Drine prvim albumom Ljubavna likvefakcija (’95) krucijalno uticala na transponovanje žanrovskih kanona u domaći milje, bez posledica po relevantnost i autentičnost.

Sa pojavom Ljubavne likvefakcije prvi put je na domaćem hip hop albumu posmatrač sa strane postao Učesnik.  Eksplicitne verbalne ekspresije su se svojom neposrednošću i jasnoćom poruke urezivale u moždanu muskulaturu Dece-odrasle-preko-noći, tvoreći egzistencijalno potrebnu energiju koja je svoju esenciju crpela iz životnih sokova u kojima su znoj, krv i sperma zastupljeni u približno jednakim proporcijama. U igrama senki na užarenom betonu, Sunshine je pružao Orijentir armiji Zagubljenih u mraku.

SUNSHINE: Fight The Devil

Drugi album Sh.G.T.M., izdat godinu kasnije, dokaz je činjenice da je i u Slobinoj Srbiji bilo moguće biti popularan i ostati svoj. Čuvajući obraz recentne domaće muzike na većini play-lista sa žurki Onog vremena, a da (skoro) svi reaguju, Sunshine je postao predvodnik tzv. Drugog talasa srpskog hip hopa, zbog čega su posetioci na njihovim koncertima počeli da se broje u hiljadama.

Singl Kokane i album Neću da se predam (1998) su proširili muzičku dimenziju grupe postavljajući je na crossover osnove (u domaćim okvirima najumešnije primenjene na prvencu Straight Jackina iz 1997. Ulaz se otvara češće).

Nažalost, istovremeno je taj proces postepeno otupljivao liričku oštricu tadašnjeg tekstopisca Đoleta Ramireza, koja je ubedljivije puštala krv u neposrednom okruženju nego što se snalazila u apstraktnim visinama. Onim koje su simbolizovale zamor materijala očitovan u primetnom manjku inspiracije, koja je na opštem planu nedugo zatim kompletno smrskana na neodređeno vreme u kiši gelera kojima je zapljusnuto ovo osiromašeno tlo.

To se ne odnosi na legendu srpske produkcije Atman Activea, koji se podjednako dobro snalazio na mestu producenta kako u semplovima zasićenim počecima, tako i u poznijim monumentalnim prepletima živog i sintetičkog zvuka. Active je postavio zdrave temelje za vokalnu detaljistiku Baneta Bojovića Gymbrowskog, sigurno najharizmatičnijeg frontmena u domaćoj muzici SRJ perioda.   

Pojavom sugerišući proživljenost reči koje je izgovarao, on je široj javnosti otkrio do tada malo poznatu duhovnu riznicu svetova u kojima zapravo nema razlike pri izgovaranju glasova Č & Ć s jedne, te Dž & Đ s druge strane.

SUNSHINE: Fight The Devil

Ali harizma i pojava nisu same po sebi dovoljne determinante za dobru muziku. To postaje jasno na albumu Fight the Devil upoređivanjem starih i pet novih pesama koje pri kraju ovog izdanja simbolizuju Treći početak (ako kao Drugi računamo album Sha bilo od pre pet godina).

Pet noviteta (Zavidan, Prskalica, Fight the Devil, Niklovan i Again Gettin' Wicked) sa novog EP-a ne dosežu standarde klasika kao što su Žaklina traži sponzora, Miss J, Misli mene gone i drugih pesama sa prve tri četvrtine ovog albuma, koje verodostojno predstavljaju zaostavštinu ovog kultnog benda.

Bilo bi, ipak, prestrogo potpuno otpisivati novi materijal, jer se tu primećuje trud koji se najviše isplatio u zaključnoj pesmi Again Gettin’ Wicked; ona ostavlja odškrinuta vrata mogućnosti da bend u budućnosti osvoji ulogu približnu nekadašnjoj.

S druge strane, jasno je da diskografska raskrsnica grupe kroz koju su NBG Blokovi prvi put progovorili maternjim jezikom pruža mnogo ubedljivije prizore u - retrovizoru.

Video:
Zavidan



Komentari

  • Gravatar for Leva polutka
    Leva polutka (gost) | 03.10.2007. 11.24.59
    nikad nisam mogao da ih smislim
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 03.10.2007. 12.23.24
    ... yo, brate, ostao si sram, da te slu-sam me-ne blam. yo, brate, ostao si blam, da te slu-sam me-ne sram. ...
  • Gravatar for Desna polutka
    Desna polutka (gost) | 28.03.2008. 18.30.05
    E leva polutko, bas si neukusan.....JA ne da ih slusam nego kada cujem banu glas ovako frigidna odma sirim noge!!!!!
  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 24.08.2008. 14.09.43
    Samo napred braćo, čekamo vas u hali spotrova (ako Bog da i u Areni...)Nisam ni četnik ni partizan a svakako ni tarzan al volim Sunshine više nego vrelu panju izjutra... Ciaooo Cheeee
  • Gravatar for Olja
    Olja (gost) | 29.09.2008. 22.20.37
    Poshtujem Sunshine!!! Samo bih volela da održe neku svirku i time pokažu ko su i koliko vrede!!! :))
  • Gravatar for starbury
    starbury (gost) | 09.12.2008. 13.51.27
    ne kao nekad al uvjek najbolji
  • Gravatar for Andjelo Pavicevic
    Andjelo Pavicevic (gost) | 13.02.2011. 00.24.45
    DAli mogu da znam kome je posvecena pesma Zavidan?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.