Popboks - MF GRIMM - The Hunt for the Gingerbread Man [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.10.2007. 15:57 · 2

MF GRIMM

The Hunt for the Gingerbread Man

(Class A/Day by Day)

Da li ste spremni za neverovatnu priču o čoveku koji živi „s one strane“ hip hopa? Da li želite da čujete šta se događa po mračnim zabitima Njujorka? Percy Carey, poznatiji kao Mf Grimm, stiže sa novim lanč-paketom stilskih vežbi

Marko Nikolić

Ocena:
5


5/10

MF Grimm je jedan od onih likova čija sudbina ne ostavlja nikog ravnodušnim, čak ni one koji unapred otpisuju svakog hip hop izvođača, trpajući ga brže-bolje u jednu od fioka u kojima večno sija sunce, dok su devojke, srećne & golišave, poput automata momentalno spremne da izvrše svaku pohotnu želju braće koja se okovana zlatom guze oko roštilja, s tanjirom u jednoj i teškom artiljerijom u drugoj ruci. Doista i jeste tako u korporativnim narativima u kojima centralnu ulogu ima Slika; u stvarnom životu jezgro hip hopa je Priča. Da krenemo s njegovom...

Ušavši u mikrokosmos njujorških stihoklepaca početkom prethodne decenije, Grimm je pekao zanat na bezbrojnim „battle contestima“, brzo stekavši reputaciju na ulicama na kojima se uglavnom igra bolji basket od onog kojeg viđamo na TV-u. Sa popularnošću, proporcionalno je rastao i broj onih kojima se nije dopadalo to što on priča.

Grimm je zbog toga preživeo nekoliko atentata, u kojima je ukupno 11 puta pogođen u glavu. Cena je bila previsoka: izgubio je moć govora, sluha i vida, ostavši paralizovan od struka naniže. Suprotno prvim procenama stručnjaka, mučne godine oporavka dale su određene rezultate: on danas govori, vidi i čuje, mada je ostao prikovan za invalidska kolica.

MF GRIMM: The Hunt for the  Gingerbread Man

Zdravstveni problemi su ojačali njegovu volju. Pronašavši kao izvođač i izdavač svoje mesto u njujorškom hip hop podzemlju, uticao je na revitalizaciju originalnog zvuka ulice, u kom je jasno apostrofirana slavna prošlost žanra služila prevladavanju praznog trenutka koji je naišao tranzicijom ove vrste muzike u pop klišee.

Nakon što je pomogao danas kultnom MF Doomu u njegovim prvim solo radovima, snimivši s njim danas klasični EP iz 2000. godine Best of MF, on je rešio da se okrene sopstvenoj karijeri. U tome ga je sprečio zakon, na osnovu koga je osuđen na doživotnu robiju zbog posedovanja narkotika i kovanja zavera.

Ni tada MF Grimm nije klonuo duhom – prvi dugosvirajući album snimio je za 24 sata, pošto je uspeo na toliko da odsustvuje iz kaznionice. Tokom boravka u zatvoru studirao je pravo, presavio tabak i podneo nekoliko kontratužbi, koje su uticale na smanjenje prvobitne kazne na tri godine.

Nakon izlaska iz zatvora, Grimm postaje diskografski frekventan. Prošlogodišnjim albumom American Hunger, prvim trostrukim albumom u istoriji hip hopa, skrenuo je na sebe pažnju šireg auditorijuma. Apetiti su porasli, te ovogodišnju ploču The Hunt for the Gingerbread Man
prati i objavljivanje autobiografije, koju je kritika pozitivno ocenila, dok su u planu strip i animirani film.

MF GRIMM: The Hunt for the  Gingerbread Man

Sama ploča je konceptualna i prati Grimmov alterego – gangstera Gingerbread Mana – u metaforičkom svetu Candy World. Sledeći etiku podzemlja koja u svom dvorištu ne trpi nus-pojave nastale komercijalizacijom, MF Grimm se još jednom predstavlja kao vešt narator, kadar da ispriča mnoge priče u okviru izabranog koncepta, koje, ruku na srce, ne izlaze iz žanrovskog kanona, što upravo i jeste njihova primarna poenta.

Zadovoljavajuća koncentracija stilskih figura i prepoznatljiva boja glasa izdvajaju ga iz mora sličnih izvođača. Poseban plus predstavlja mračna, minimalistička produkcija, koja diže kvalitet izdanja za još koji stepen više. Potmuli duboki basovi, neizbežno pucketanje ploče, ukazivanje na svetlije trenutke iz istorije hip hopa, i umešan tretman crnačkog muzičkog nasleđa, ulaze u korpus onoga što se na ovom albumu može čuti u punom sjaju.

Ako vam je na pomen ovih sastojaka nešto zaigralo u grudima, ocena koju ste videli na vrhu je bar za jedan stepen viša.

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for djeneralche
    djeneralche (gost) | 12.10.2007. 17.35.06
    "Poseban plus predstavlja mračna, minimalistička produkcija, koja diže kvalitet izdanja za još koji stepen više. Potmuli duboki basovi, neizbežno pucketanje ploče, ukazivanje na svetlije trenutke iz istorije hip hopa... Ako vam je na pomen ovih sastojaka nešto zaigralo u grudima, ocena koju ste videli na vrhu je bar za jedan stepen viša..." :D Produkcija stvarno odlicna. Ista ona me je prvobitno i navukla na hipahopa :) Srce naravno zaigralo :D
  • Gravatar for left koast klick
    left koast klick (gost) | 13.10.2007. 13.40.47
    The struggle continues... rain blood !
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.