Popboks - ČAK I LERI, BRAK PO MERI (I Now Pronounce You Chuck and Larry) – Dennis Dugan - Korisna anahronost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.10.2007. 16:33

ČAK I LERI, BRAK PO MERI (I Now Pronounce You Chuck and Larry) – Dennis Dugan

Korisna anahronost

Zastarelost koja je ubila užasno kaprijanski Klik za savršeni život mogla bi čak i da radi u prilog Čaka i Lerija

Pavle Simjanović

Ocena:
5


5/10

Scenario: Alexander Payne (Stranputice, Sve o Šmitu), Jim Taylor (Stranputice, Sve o Šmitu), Barry Fanaro (Kingpin, Ljudi u crnom 2), Lew Gallo
Uloge: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi, Richard Chamberlain
Zemlja: SAD, 2007.
Trajanje: 110 min.
Web: www.chuckandlarry.com

Nakon Mr. Deedsa, svog poslednjeg autohtonog filma, Adam Sandler luta od neprijatno neduhovite komedije bez ikakvog koncepta (Anger Managment), preko korektne sportske drame (Longest Yard), prilično mediokritetskog filma Jamesa L. Brooksa (Spanglish), pa nazad, ka svojim počecima, preko već zaboravljenih 50 prvih poljubaca, do Jednog klika za savršeni život (uzgred, film se ne zove One Click for Perfect Life; čemu objašnjavanje i tako očigledne teme u prevodu naslova, ti distributeri nas uopšte ne poštuju).

Tim Herlihy i Sandler su već prvim filmom Billy Madison, zaključno sa Malim Nikijem, uspostavili finu liniju između apsurdne početne situacije, jednostavne priče katkad na nivou kompjuterske igre, nepretenciozne melodrame i kraja s poukom čiji je rezultat dobar, jasan i (jer da nije tako, sav koncept ne bi ništa vredeo) – urnebesno smešan film. No, od Mr. Deedsa i prestanka scenarističke saradnje s genijalnim Herlihyjem, kao čovek koji voli da mu se rade određene stvari u krevetu pa to traži od svake žene, bez obzira na samu ženu, Sandler je od svakog novog scenariste tražio istu, već opisanu finu liniju.

ČAK I LERI, BRAK PO MERI (I Now Pronounce You Chuck and  Larry) – Dennis DuganTaj mestimično tužni put Sandler nastavlja filmom Čak i Leri, brak po meri, prvi put u svoj rad uključujući društveno angažovanu temu (ili, bolje, koncept) filmom čiji je sinopsis napisan još osamdesetih a scenario devedesetih godina prošlog veka. Shodno tome, siže filma je skoro šarmantno anahron a autori se prave blaženo naivni i nesvesni bilo kakve evolucije koja se tokom poslednjih dvadeset godina događala u omiljenom holivudskom podžanru komediješok za malograđane“.

S jedne strane, gotovo su zadivljujući napor i talenat geg majstora Barryja Fanara da pronađe dvadesetak svežih šala (ili na pravim mestima umetne odavno proverene) i dijaloških rešenja u okviru, na malim i velikim ekranima, previše puta viđene vodviljske konstrukcije. Opet, zahvaljujući liberalno anarhističkom pristupu independentnjaka Paynea i Taylora, koji je istovremeno i uvredljiv i tolerantan prema svim manjinskim grupama, krajnji politički rezultat filma je u isto vreme pošten i energetski mlak. Ako tome dodamo, u Sandlerovim filmovima, i poslovično džonfordovski glavni ženski lik te galeriju najraznovrsnijih stereotipa, jasno je, pogotovo na planu likova, da film ne nudi nove momente.

Istina, učitavajući dalje, moglo bi se reći da je upravo anahronost osnovni subverzivni element filma. Jer, ako su situacije, društvene netrpeljivosti i reakcije junaka iste, to bi značilo da se ništa nije promenilo od 1967. i stanja američkog društva u vreme filma Pogodi ko dolazi na večeru. Dakle, zastarelost koja je ubila užasno kaprijanski Klik za savršen život mogla bi čak i da radi u prilog Čaka i Lerija.

 ČAK I LERI, BRAK PO MERI (I Now Pronounce You Chuck and  Larry) – Dennis Dugan

Na kraju, kao udar sa strane političke korektnosti, dolazi i izbor vatrogasaca, nedodirljivih heroja nakon terorističkih napada početkom milenijuma, za glavne junake. Sama ta činjenica vodi Čaka i Lerija u pomalo bljutave vode propagiranja queerosti. Film neretko pada u haotičnost, a jedna od njegovih najslabijih tačaka je način na koji Kevin James glumi. Prirodno, pojavno, talentovani komičar iz sitkoma King of Queens mestimično igra svog normalnog čoveka (kontrast Sandlerovog freaka) potpuno ravno, kako bi i trebalo, dok mestimično opasno pojačava ton i glumi komediju, što je obično greška.

Na kraju filma, videli smo i Richarda Chamberlaina, i ponovo mi nije bilo jasno kako je iko ikada mogao da misli da Šogun/Born/Aramis nije... bolje da ne upadnem u sopstvenu zamku.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi