Popboks - PROMENI ME – Milan Karadžić - Uz najjaču anesteziju, moliću lepo! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.10.2007. 14:36 · 15

PROMENI ME – Milan Karadžić

Uz najjaču anesteziju, moliću lepo!

Željko Mitrović ima potrebu da se etablira i kao filmski producent. Promeni me je njegov treći pokušaj u tom sasvim legitimnom naumu. Ako se pomerimo od namera i potreba ka planu realizacije, pred nama će se naći tužna istina da je i ovaj pokušaj zapravo udarac daleko od gola

Zoran Janković

Ocena:
2


2/10

Scenario: Stevan Koprivica
Uloge: Milutin – Mima Karadžić, Neda Arnerić, Ivana Popović, Andrija Milošević...
Žanr: komedija
Zemlja: Srbija, 2007.
Trajanje: 90 minuta

Promeni me ima nešto zajedničko s prethodnicima snimljenim u Pinkovoj produkciji. I ovog puta čak i najbenevolentniji gledalac teško da će steći utisak da zbilja gleda – film.! Dok je Mi nismo anđeli 2 bio izmutirana product placement ekstravaganca, a Anđeli 3 nevešta, hipertrofirana studentska vežba promovisana u celovečernji film koji veruje da se larmom i obiljem vizuelnih provokacija da zabašuriti suštinska praznina, Promeni me, najslabiji i najneintrigantniji od njih, zapravo izgleda kao loše sažeta TV serija.

Sve i da se uzme u obzir gorepomenuta goruća težnja Željka Mitrovića, ostaje enigma kako je ovako jalov, mršav i nesuvisao koncept prošao filtere čak i Pink produkcije.

Ne bi bio problem da je Promeni me, još jedan proizvod manufakture Karadžić & Koprivica, samo loš srpski film; kompletisti, mazohisti, zlosrećni recenzenti i sve malobrojniji posetioci bioskopa svačega su se nagledali samo u ovom milenijumu. Ipak, nesrećnim promašajima poput Žurke, Aporije, Krojačeve tajne... treba odati priznanje jer su hrabro poginuli u letu ka arthouse uzorima iz belog sveta. A Promeni me, ta nevešta i neduhovita komedija naravi o zubaru koga u nekoliko dana prodrma kriza srednjih godina, predstavlja knjiški primer fuzije autorske nemoći i stvaralačkog kukavičluka najgore vrste.

PROMENI ME – Milan Karadžić

Ovaj film bi da bude dosta toga, ali pri tom autori nemaju ideju kako da dođu do željenog cilja – lokalne, manje-više gradske romantične komedije – te se obilato služe prečicama i (pogrešno shvaćenim i odabranim) pozajmicama i referencama. Koprivica i Karadžić prvu mustru uzimaju od scenariste Predraga Perišića(Rad na određeno vreme – 1980, Moj tata na određeno vreme – ’82, možda najuspeliji Nije lako sa muškarcima – ’85 i Razvod na određeno vreme – ’85), koji je istrajno pokušavao i povremeno uspevao da urbanizuje, pripitomi i preoblikuje socrealistički jad i preovlađujuću zlovolju pokojne nam domovine.

Druga stanica im je, baš kao što se i očekivalo, bio neizbežni Siniša Pavić, odnosno njegova potreba da sve likove obuhvati jedinstvenom mrežom. Na to su nadogradili ekstremno romantizovanje tranzicione srpske stvarnosti na način viđen u Jeleni BK televizije i/ili Lisicama Gorčina Stojanovića, gde su ama baš svi junaci skućeni i ekonomski relaksirani, žive brzo i hrane se lako, i samo im ostaje da se priključe ljubavnoj vrtešci (motivu preuzetom od Jane Austen, recimo) i zarone u čarobni svet telesnih avantura.

Milutin Mima Karadžić – potrošeno, umorno i ne baš šarmantno lice svih Pink produkcija poslednjih godina – ovde tumači beogradskog zubara (crnogorskog porekla i kolebljive (ij)ekavice), koji, iniciran švalerskim i brakorazvodnim turbulencijama u životima svojih prijatelja, započinje aferu sa dosta mlađom pacijentkinjom. Prostorno-vremenski okviri nisu mnogo privlačili pažnju vodećeg autorskog tandema, tako da, čini se, u samo tri-četiri dana narečeni zubar uspeva da se zaljubi, provede nekoliko ludih noći s ljubavnicom, operiše uši... i ode na krstarenje sa suprugom.

U pitanju je Neda Arnerić, čija se uloga supruge ovde svodi na uzdisanje i insistiranje da se putuje preko Jolly Toursa (uključena je i scena bukiranja aranžmana u toj agenciji, što je jedan od najjadnijih primera plasiranja proizvoda i usluga sponzora u ne baš diskretnoj konkurenciji srpskog filma i televizije).

PROMENI ME – Milan Karadžić

Scenario je prepun opštih mesta, ziheraškog lobovanja (svi likovi su povezani i vazda spremni na vickast odgovor i domišljatu repliku), tekst vrca od prostačkih (pri tom i autocenzurisanih) kvaziduhovitosti, koje u gledaocu mogu da pobude samo stid. Na primer, stomatologov asistent MiriBanjac, prekaljenoj komunistkinji, ubrizgava injekciju za smirenje, upozorivši je da će ubrzo da „kulira“, na šta mu ponižena gospođa odgovora „ej, kuliram“ s potisnutim ali čujnim „a“ između. Takođe, u nekoliko scena dolazi do gay štimunga između inače pastuvno postavljenih muških likova.

Da stvar bude gora, sve te spore, izlišne, neduhovite, ekstremno dijaloške scene, koje bez ikakve kauzalne kopče sustižu jedna drugu, usnimljene su kao da je reč o brzo proizvedenom TV skeču, viđenom za munjevitu konzumaciju i još brži zaborav.

Nedostatak hrabrosti seže i do manje važnih segmenata, te u scenama u kojima bi publika iz regiona trebalo da gvirne u ludi ritam beogradskih noći, autori nemaju petlju da sliku pokriju adekvatnim zvucima turbo-folka nego  se cupka, u umerenom i orkestriranom dertu, s rukama iznad glave i drhturavim zadnjicama uz nešto prizorniju Tijanu Dapčević.

Iako je reč o ostvarenju tipičnom za noviju srpsku quicky produkciju i  nepotrebnom i ponižavajućem gledalačkom iskustvu, i delu nastalom iz  dubokog ubeđenja da je ovdašnja publika toliko nazadovala da će progutati bilo što ćirilično a što izgleda kao film, kao olakšavajuće okolnosti mogu mu se uzeti to što je u potpunosti lišen svakog zamarajućeg ideološkog angažmana i što barem pokušava da srpsku komediju okrene u pravcu gradskog miljea. U mnogo čemu je Promeni me omanuo i popunjavanje novogodišnjeg programa Televizije Pink i ubrzana kiosk-DVD premijera će ga svesti na pravu meru.



Komentari

  • Gravatar for Kunac
    Kunac (gost) | 21.10.2007. 20.02.20
    Pronicljiv i istinit prikaz. "Promeni me" je film koji nije za bioskope - mnogo bi primerenije bilo da su ga premijerno prikazali kao TV premijeru.
  • Gravatar for deda
    deda (gost) | 22.10.2007. 00.22.59
    Odlicna kritika!
  • Gravatar for kuka i motika
    kuka i motika (gost) | 22.10.2007. 01.37.20
    Poshto je Vojnov otishao da pishe saopshtenja za Hezbolah, najzad smo dobili njegovog pravog naslednika. Opak tekst!
  • Gravatar for Radenko
    Radenko (gost) | 22.10.2007. 07.28.14
    Bravo. BRAVO!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 22.10.2007. 09.41.45
    mislim da nije toliko izazovno pisati negativne kritike provereno losih ostvarenja, kakva se skoro po pravilu moraju ocekivati kad iza njih stoji pink i zeljko mitrovic.
  • Gravatar for Ferenc Puskas
    Ferenc Puskas (gost) | 22.10.2007. 10.04.43
    mislim da nije toliko izazovno pisati negativne kritike provereno losih ostvarenja, kakva se skoro po pravilu moraju ocekivati kad iza njih stoji pink i zeljko mitrovic. da, ali Promeni me nije los film, to je ispod svakih kriterijuma, tako da je izazov uopste uzeti za ozbiljno takav jedan... produkt. a msje jankovic je uspeo da papazjaniju razularenog vredjanja gledalackog i glumackog dostojanstva racionalizuje i analizira u preglednom i dobro napisanom tekstu. svaka cast!
  • Gravatar for dimitrije
    dimitrije (gost) | 22.10.2007. 12.56.22
    Bravo momčino. Way to go! Nadam se da ćeš nastaviti da pišeš filmske kritike.
  • Gravatar for prevedi me
    prevedi me (gost) | 22.10.2007. 14.43.05
    bravo, bravo... al' mozda da napises CEO tekst na engleskom?
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 22.10.2007. 16.54.06
    Tekst koji može da ulepša kišno popodne, svakako.
  • Gravatar for Cika Iga
    Cika Iga (gost) | 22.10.2007. 19.21.10
    e ja kuliram na citavu recentnu tv, filmsku i muzicku produkciju!!!
  • Gravatar for isidora
    isidora (gost) | 05.03.2008. 14.41.52
    film je super,komican i lep.pozdrav svim glumcima
  • Gravatar for Biljana
    Biljana (gost) | 24.03.2008. 10.14.25
    Mima je divan glumac , licno u mojoj okolini svi ga obozavaju pa isire. Dali postoji da dobijem od Vas Mimin kontakt mail.Njegov licni. Unapred hvala. Pozdrav
  • Gravatar for Maja
    Maja (gost) | 11.08.2008. 12.00.12
    Neda Arnerić je zakon najbolja glumica na svetu.
  • Gravatar for Tatjana
    Tatjana (gost) | 24.08.2008. 19.11.38
    Meni je film skroz ok,nista posebno ali za razliku od mnogih drugih srpskih filmova odgledala sam ga u jednom dahu
  • Gravatar for jana
    jana (gost) | 04.02.2011. 07.19.10
    Kritika je uzas, film je super
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi