Popboks - PIKNIK - Miš, puž i ker [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.11.2007. 13:59 · 6

PIKNIK

Miš, puž i ker

(SKC NS)

Pred nama je album Novosađanina Miroslava Majkića čiji se najveći značaj ogleda u povratku svrsishodnog angažmana u vokabular domaće muzike, posebno u njeno tvrđe krilo. Dokidajući bespoštednom kritikom većinu neuralgičnih tačaka, Majkić, alijas gosn Bandar, se u one-man-bandu Piknik beskrajno zabavlja, vrcavo se rugajući sivilu svakodnevice – na radost sve dece!

Marko Nikolić

Ocena:
6


6/10

Na ruševinama nekada moćnih gradskih gitarskih scena u zemlji, koje karakteriše ljubav prema tvrđim formama u kojima se sažimaju iskustva panka i/ili metala, dešava se malo novog. Primetna želja većine aktivnih bendova je da zvuče što približnije uzorima s engleskog govornog područja (a i tamo je evidentan zamor materijala, ili godine čine svoje).

Usled velikog tehnološkog napretka, poklonici ovakvog zvuka imaju priliku da slušaju vanserijski producirana izdanja koja kvalitetom ipak dosta zaostaju za klasicima koji su šuštali i prštali... ali su imali dušu.

Srećom, dosta je onih koji su pili vodu s tog izvora. Jedan od njih je Miroslav Majkić, koji je pod pseudonimom Gosn Bandar dugo godina na novosadskoj sceni. Iskustvo sticano u, po njegovim rečima, brojnim gradskim bendovima pomoglo mu je da stekne neophodnu rutinu, a kao vlasnik studija, ulaskom u „ozbiljan život“, nije izgubio interesovanje za muziku.

Novosadski Studentski kulturni centar napravio je pun pogodak objavljivanjem prvog zvaničnog izdanja ove grupe. Ono je kamuflirano u istoimeni strip s grafičkim rešenjima Majkićevih pesama, među kojima su i one koje postoje u audio formatu.

Neke od tih pesama, i to one prikladnije, već su se našle u zbirci Šta treba maloj deci, a genijalna O da! jedan je od najvećih hitova ove kompilacije. To je samo delić onoga što Piknik nudi na ovom izdanju: u skoro 70 minuta muzike spakovana je čitava paleta žanrova. Gosn Bandarova interesovanja kreću se od narodnjačkih parodija i šansone, preko hip hopa i indastrijala, do gorepomenutog galimatijasa panka i metala.

PIKNIK: Miš, puž i ker

Iako obilje realizovanih ideja u stopu prati svetsku produkciju, tekstovi su ono što će definitivno zaraziti vaš um i bespovratno vas navući na ovu ploču. Cirkus, Fizički radnik, Ispred dragstora, Što me rodi majko, Daj mi, mama, para za cigara, Tako mi ove sede glave i Sad gasim TV samo su neki od satiričnih bisera, vešto uparenih sa ozbiljnijom stranom Bandarove poetike predstavljene u pesmama Zemlja od korova, Al’ je lep ovaj svet i, posebno, Novo doba.

Na ploči ima i manje uspelih komada, čiji predlošci klize ka banalnom, ali to je već stvar afiniteta – ukupni utisak je vrlo povoljan.

Terajući šegu s malograđanštinom čiji zapah smrtonosno kuži vazduh koji udišemo, Piknik je ovim albumom nastavio tamo gde su (uz asocijacije na Pero Defformero i Zaklanu Čeljad) stali legendarni SMF, i, bar kada je ovaj recenzent u pitanju, osigurao mesto u vrhu ovogodišnje domaće ponude.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for LostInMusic
    LostInMusic (gost) | 07.11.2007. 14.22.29
    tebe volim ja... - hit godine!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 07.11.2007. 14.38.40
    Iiiidemo... samo neka je "angažovano" i neka "šušti i pršti"!
  • Gravatar for goxy
    goxy (gost) | 08.11.2007. 03.09.38
    reko vam luka da je piknik desanka maximovic na kreku.
  • Gravatar for lavac
    lavac (gost) | 12.11.2007. 20.19.56
    da li recenzent zna o cemu i sta prica??? knjiga jedva da je i spomenuta u recenziji, a u njoj je objasnjeno ste sto treba znati da bi se ovom izdanju dala ocena 2+2 je vise od 4 jer ne treba primeniti samo prostu racunicu. ova recenzija je kao kada na radiju citaju vodostaj, dosadno do besvesti i krajnje nezanimljivo napisana. da sam samo ovo procitao nikada ne bih kupio knjigu. srecom pa sa je dobavio na sajmu pre nego sto je osvanula ova nevesto srocena i drhtavom rukom ispisana recenzija. dodatni minus je to sto jedna od pet najboljih pesama koje sam cuo u 2007. nije spomenuta - krastave zabe - haiku trash himna.
  • Gravatar for mane
    mane (gost) | 24.02.2008. 00.06.41
    vala desanka. vala krek. pravi lalinski! i neka je. ja bi' dodao jos dve *, ali ti dobijas platu za svojih shes'. i neka.
  • Gravatar for debeli
    debeli (gost) | 17.04.2013. 13.20.04
    zakopali su me duboko u zemlju sanduk-najača zajebancija njihova.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.