Popboks - KUL MOMCI – Greg Motolla - Retko te viđam s devojkama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.11.2007. 09:31 · 7

KUL MOMCI – Greg Motolla

Retko te viđam s devojkama

Prema rečima scenarista Setha Rogena i Evana Goldberga, Kul momci su začeti pre deset i kusur godina. Bio je to vid revanšizma dvojice dečaka marginalaca koji su u glavne junake pretočili lična iskustva i dali im sopstvena imena

Kristina Đuković

Ocena:
10


10/10

Naslov originala: Superbad
Scenario: Seth Rogen, Evan Goldberg
Uloge: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Seth Rogen, Bill Hader, Emma Stone, Martha Mac Isaac
Žanr: tinejdžerska komedija
Trajanje: 114 min.
Proizvodnja: 2007.
Zvanični sajt: www.areyousuperbad.com

Tek kada su svoju priču pokazali Judu Apatowu, tvorcu komedija 40 godina a nevin i Zaglavilo se i usvojili njegove savete, noćna avantura prosečne tinejdžerske komedije primila je, između redova, punokrvnu i iskrenu dramu o rastanku dvojice najboljih prijatelja.

Za Setha, svet je velika Roršahova mrlja u obliku penisa. Najbliže što on može da priđe inače nedostižnim školskim drugaricama jesu vežbe iz domaćinstva u parovima. Dok one zaneto prave tiramisu, poslednji dan srednje škole curka niz Sethove prazne ruke preteći da mu četiri godine zaključi i u pamćenje ureže kao dugu i bolnu erekciju.

Sethovo utvrđenje pred vratima srećne kuće u kojoj devojke pružaju seks i ljubav, podupiru, s jedne strane, Evan, koji ostaje uz svog druga dobrim delom zato što ga obzirnost i stidljivost sprečavaju da vidi koliko je u stvari poželjan, i Fogell, kojeg valja imati uz sebe jer se, u lancu sveopšte preraspodele seksa i afiniteta, niže od Fogella ne može pasti. Osim toga, Fogell je upravo nabavio lažnu ličnu kartu pomoću koje će trojac kupiti tone alkohola, opiti devojke na velikoj oproštajnoj žurci i biti srećan ako im se neka preda u trenutku nesmotrenosti. Skromne želje nastale iz očaja, nagnaće dečake da više puta zavape: “Zašto uopšte prave igrice ako nikada ne možeš da pobediš?”

KUL MOMCI  – Greg Motolla

Kul momci počinju kao još jedna tinejdžerska komedija. U ovom žanru već izgrađena simpatija za gikove, cvikeraše, debeljuce, rečju nepoželjne momke, omogućava da se gledalac od starta veže za trojicu živopisno prikazanih junaka i bodri ih tokom bauljanja kroz noć u potrazi za alkoholom.

Međutim, scenaristi Seth Rogen i Evan Goldberg žele više od toga da njihovi junaci budu samo simpatična konvencija.

Njihov odnos prema likovima marginalaca je lucidniji i može se povezati s idejom tvorca serije Freaks and Geeks Paula Feiga. On smatra da privrženost nesnađenima u srednjoškolskoj šikari potiče otuda što smo svi u stvari autsajderi jer je naše unutrašnje biće uvek autsajder u odnosu na ulogu koju dobijamo i biramo u kakvoj god društvenoj hijerarhiji. Rogen i Goldberg su svesni ovog značenja reči margina.

Isprva samo usput pomenut, predstojeći rastanak Evana i Setha tokom filma postaje težište drame – Sethova nervoza i panika zbog raskidanja saveza s Evanom kao bezbednim zabranom i Evanovo nastojanje da se odvoji od Setha a da ga ne povredi. Njihov odnos je psihološki kompleksan i životno detaljan, na nivou “velikih drama”. Kroz njega se dira u svetu priču o čvrstim prijateljstvima iz detinjstva, samo da bi se ona revalorizovala pošto pokaže svoju pravu prirodu kao čitavu mrežu nerava – strahova i samoobmana.

KUL MOMCI  – Greg Motolla

Umesto da tenziju grade između nepopularne grupe junaka i centra u koji oni žele da se ubace, scenaristi premeštaju akcenat na raskol između unutrašnjeg bića svojih junaka i uloge koja im je dodeljena, a kojom se ujedno štite. Elementi tinejdžerske komedije, slepstika i gotovo bizarne pornofilije tek su postavka za ogoljavanje prirode pripadnosti grupi, tj. gikovskog saveza.

Umesto da tokom urnebesno komične noćne avanture prave pauze za male spoznaje trojice prijatelja o predstojećem odlasku i odrastanju, drama o rastanku, strah i nesigurnost trojice dečaka sve vreme su prisutni, oblikujući ponašanje likova i brideći ispod glatke kože tinejdžerske komedije. Sethova ljutnja na Evana, koji je na svoju ruku poneo kondome a da ga pre toga nije konsultovao, niti obavestio, savršeno oslikava Sethov strah od toga da će Evan biti iniciran pre njega, te da se saveznička predigra bliži kraju, u kom će svako od njih ostati sam sa svojim kondomom.



Komentari

  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 12.11.2007. 10.49.15
    Da nije obrnuto - uloga koju dobijamo u društvenoj hijerarhiji je autsajder u odnosu na naše unutrašnje biće?
  • Gravatar for knocked up
    knocked up (gost) | 12.11.2007. 11.55.35
    Odlična kritika odličnog filma!
  • Gravatar for a@superstudio
    a@superstudio (gost) | 12.11.2007. 12.42.05
    nema svrhe dodavati kristininom (kao po običaju) izvrsnom tekstu. on prepoznaje manje-više sve ono što superbad čini najboljim filmom koji sam gledao tokom ove godine. odnos gorkog i slatkog je u njemu upravo savršen. ne sećam se kada me je poslednji put neki film toliko nasmejao (knocked-up? ni blizu), a da je istovremeno pred vrata bioskopa istovario kubik ozbiljne namere, čisto da ne bih tako lako izašao. ljubitelji 'pravog' lucasa, zapušite uši: superbad može u ravnopravnu trku sa american graffiti. tako i sa dazed and confused. a to su sjajni filmovi i važni (pazi sad!) međaši koji opisuju teren na koji je superbad samouvereno istrčao. i razbio protivnike. ko god da su...
  • Gravatar for luzerka
    luzerka (gost) | 12.11.2007. 20.31.04
    kriss, samo sam iscekivala rivju. odlican film, odlican rivju. jedva cekam da sledeci put pogledam superbad!
  • Gravatar for Leon Zoldar
    Leon Zoldar (gost) | 12.11.2007. 21.06.10
    SUPERBAD je sušta definicija bitter-sweet pop izraza na filmu, delo u kom se zbilja može uživati a kome se može i diviti dok je ovaj prikaz prava mera stvari, rečit, precizan i odmeren osvrt na osnovu kog se da dosta saznati o filmu ali i pisanju umetnostifilmskih recenzija on the whole! Zahtevajmo povišicu honorara za Kristinu Đuković!
  • Gravatar for udbas
    udbas (gost) | 13.11.2007. 01.49.35
    ako joj ista znaci, ja sam spreman da joj budem grupi posle ove kritike...
  • Gravatar for popkitchen
    popkitchen (gost) | 14.11.2007. 12.21.32
    Mene Knocked Up uopshte nije zabavio, chak sam se i na momenat uspavala, tako da sam mislila "o ne josh jedan film Judd Apatowa", ali sad kad vas vidim kako pevate ovako slozno ko pionirski hor, ne mogu a da ne pokusham da vam se pridruzim.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi