Popboks - POSTATI DŽEJN – Julian Jarrold - Život ili delo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.11.2007. 09:35

POSTATI DŽEJN – Julian Jarrold

Život ili delo

Da je Jane Austen, slavna britanska spisateljica s kraja 18. i početka 19. veka, danas živa i da piše, po svoj prilici bi malo drugačije napisala priču za Postati Džejn

Vladislava Vojnović

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: Becoming Jane
Scenario: Kevin Hood, Sarah Williams
Uloge: Anne Hathaway, James McAvoy, James Cromwell, Maggie Smith
Žanr: biografski film
Trajanje: 120 min.
Proizvodnja: UK, 2007.
Web: www.becomingjanemovie.co.uk

Velika i skupocena britanska produkcija uz odličnu glumačku ekipu stvorila je prelepo snimljen, dizajniran i celovit film o Jane Austen, jednoj od velikih spisateljica tamošnje književnosti. Cilj autora bio je da naprave delo slično onima kakva je u svoje vreme pisala i sama Austenova, a koja je i u ono doba neko smatrao chick-flickovima tj. ženskom literaturom.

Ako smo čitali Jane Austen – fino, ako nismo – gledali smo: Razum i osećajnost Anga Leeja 1995. ili Gordost i predrasuda Joea Wrighta 2005. Od sličnog a nešto drugačijeg gledali smo i Sobu s pogledom Jamesa Ivoryja 1985, a od sličnog a mnogo boljeg gledali smo u nekoliko navrata TV seriju Povratak u Brajdshed Charlesa Sturridgea i Michaela Lindsaya po istoimenom romanu vek i nešto mlađeg Evelyna Waugha.

S tim u vezi zanimljiv je i podatak koji svedoči o tome kako Britanci misle, rade i paze svoju nacionalnu lektiru, te da je odlični Sturridge upravo usred produkcije filma najavljenog za iduću godinu, a pod naslovom Bronte (takođe spisateljice delimično slične literature i duha vremena), a Jarrold će snimati film Povratak u Brajdshed!

POSTATI DŽEJN – Julian JarroldOno što je zanimljivo u Jarroldovom filmu Postati Džejn  je pokušaj da se bez hepienda ipak nekako do njega dođe. Jane Austen je u svojim romanima srećne krajeve aranžirala tako što glavne junakinje na kraju ostvare svoje ciljeve, uz svesrdnu pomoć slučaja da im se rascepljene volja (da se udaju za jednog momka) i dužnost (da se udaju za drugog momka) najzad nađu na istom mestu.

Autori filma, pak, učinili su sasvim suprotno – u poslednjoj četvrtini priče glavna junakinja naprasno odustaje od svoje volje, ali se ne povodi ni za dužnošću, nego – ništa. A to ništa je ono što je sve, tj. pisanje. Jer, da nije bilo pisanja, život Jane Austen u današnje vreme ne bi bio vredan priče. A opet, da nam nije prikazivano ono prvo, ne bismo imali šta da gledamo jer je pisanje, spolja gledano, veoma statična, nedramatična i dosadna radnja!

Koliko god u prošlosti bilo značajno za koga će se devojka udati, i još značajnije hoće li to uopšte učiniti ili ne, očigledno je da barem Englezima to više, bogu hvala, nije najvažnije. Revolucionarnost tipskih melodramatskih junakinja koje se bore za pravo da se udaju za onoga koga vole, a ne za onog koji je bogat dođe mu čak i malo uvredljiva.

Jer te, po prilici pametne žene svog vremena, u filmovima i romanima nikad ne padaju na pametne muškarce, nego, nekako ispada, uvek na one koji dobro plešu, dobri su u sportu i ne sapliću se, a mi kao znamo da to, navodno, podrazumeva i dobar seks, iju-sramote i ah-slobode! I u Postati Džejn postoji ta stereotipna dilema između, kao, seksepilnog Jamesa McAvoya i, kao, neseksepilnog Laurencea Foxa: naokolo trčkarajući i očigledno površni McAvoy je, kanda, bolji frajer od zainteresovanog posmatrača pametnih komentara Foxa?!

POSTATI DŽEJN – Julian Jarrold

I dok glavna junakinja sazreva, balovi i bračne ponude najzad prestaju da je interesuju, kao i egzistencijalna ugroženost. Odabravši «ironiju s osmehom», kako nam autori filma naglašavaju, Austenova se posvećuje pisanju. A od čega je zapravo živela razjašnjava nam se tek zakukuljenom slikom brata koji se oženio bogatom aristokratkinjom.

Ovdašnja pola veka mlađa koleginica Austenove Milica Stojadinović, Srpkinja koja je takođe odlučila da se ne uda, umrla je u bedi, siromaštvu i svemu što uz to sleduje. Rečju, nema umetnosti bez mecenstva – i toj istini za ljubav bilo bi dobro da je markantnije prokomentarisana. U hipotetičnom romanu Jane Austen na ovu istu temu, glavna junakinja bi barem od samog početka mnogo volela bogatu snaju, ili bi i od samog početka zapravo jako želela ono što će je i snaći.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi