Popboks - XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2) - Hleba i festivala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.12.2007. 09:21 · 4

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2)

Hleba i festivala

Dve nedelje nakon rasprodatih projekcija tokom festivala Slobodna zona, sala bioskopa DKC ponovo je bila puna. Šteta što se tako nešto dešava isključivo tokom raznih festivala. Tema za razmišljanje... U međuvremenu, sledi nešto detaljniji osvrt na neke od filmova prikazanih na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, trinaestom po redu

Miloš Cvetković

Svaki dobar film može se proglasiti autorskim, ali nije svaki autorski film dobar. Podele na autorska i komercijalna dela vrlo su uslovne prirode i takvom oštrom distinkcijom zanemaruju se upravo neka od najboljih ostvarenja, vrhunska dela koja nadilaze kategorije komercijalnosti, žanra i sl. Međutim, fokus se može usmeriti na nešto opskurnije naslove i autore, koji se, budimo iskreni, nikada neće spontano nametnuti široj publici, i u tom kontekstu se može govoriti o autorskim filmovima u nešto užem smislu.

Upravo takav je koncept Festivala autorskog filma Pogled u svet, koji pruža tek fragment nečeg drugačijeg i uzbudljivog što se dešava na svojevrsnim marginama kinematografije. Uz podrazumevani snobizam pojedinaca koji se bez festivalskog okrilja ne bi ni uputili u bioskop, ovo je ipak zgodna prilika da neki manje poznati a zanimljivi filmovi izađu iz senke blokbastera koji se poput pokvarene ploče vrte u polupraznom lokalnom bioskopu (ili pak kod lokalnog pirata).

Iz čisto ličnog ugla, postoji jedan bitan momenat koji donekle odvaja festivalsko iskustvo od običnog odlaska u bioskop. U pitanju je radost novootkrivenog, kada pogledate film o kome ništa ne znate, autora za koga nikada niste čuli, i kada tokom čitavog filma ne znate kuda vas on vodi... Takva iznenađenja su i najslađa. Nažalost, često se predrasude obistinjuju i ona neprijatna znaju nepovratno da udalje i najstrpljivijeg gledaoca od „umetničkijih“ filmova.

U svakom slučaju, vredi pokušati...

Strogo kontrolisani vozovi

Cristian Nemescu (1979-2006) je u svom prvom dugometražnom, a kako se, nažalost, ispostavilo i epitafskom filmu želeo da obuhvati puno toga. U tome je, neću reći srećom već zahvaljujući neospornom talentu (koji je pokazao i u svojim kratkim filmovima kao što je predivna Marilena de la P7), u potpunosti uspeo. California Dreamin’ je samo delimično film o Rumuniji danas, ali je takođe i film o savremenoj Evropi, kao i priča o „malim“ ljudima čije životne storije s pravom dobijaju na značaju kad se uklješte u pozornicu globalnih društvenih turbulencija koje tada lako bivaju ogoljene do apsurda.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2)

Zaplet je sledeći: u toku bombardovanja Srbije 1999. NATO voz koji prevozi američke vojnike i tajni (i na kraju ne tako bitan) tovar biva zaglavljen u rumunskoj varošici voljom lokalnog funkcionera železnice, čoveka inadžijsko-birokratskog duha koji je pri tom najmoćnija (i najomraženija) osoba u selu. Pa ipak, njegova prava motivacija za zadržavanje voza je nešto ličnije prirode...

Ono što počinje kao prilično zabavna satira na račun nevoljnih ambasadora jedne velike sile, pretvara se u znatno složeniju priču gde je Nemescu prepleo inicijalno satirični ton s duhovitom ali i gorkom alegorijom o aktuelnim globalnim društvenim odnosima (sa sve relevantnim crno-belim odjecima iz prošlosti kojima i započinje film), i vrlo ličnim životnim pričama žitelja malog mesta koji pokušavaju da ovaj (zakasneli) dolazak Amerikanaca iskoriste na „najbolji“ mogući način.

U dva i po sata trajanja, koja se ne osete, uspešno je integrisana (iako tek ovlašno skicirana) čak i jedna priča o odrastanju, čijim zaključenjem Nemescu i završava film, i to nakon pomalo neočekivano gorkog finala koje može da se čita kao vrlo cinična, ali i vrlo istinita metafora o uzaludnosti politike intervencionizma, i o tome kako je lako, uprkos nekad i dobrim namerama, potpaliti ono najgore u ljudima.

Između Pariza i Mančestera

Dva dana u Parizu i Control su dva široj publici sigurno najpoznatija (i najprijemčivija) filma s ovog festivala. To su naslovi koji bi se najbezbolnije dali uglaviti u posustajuću bioskopsku distribuciju kod nas (makar i na nekoliko dana u Art bioskopu). Recimo da je to posledica tematike sâmih filmova u kombinaciji s donekle zvučnim imenima ispred/iza kamere; što naravno ne znači da su ti filmovi manje (ili više) autorski od drugih.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2)Duhovita gorko-slatka ljubavna priča, vođena vudialenovskom energičnošću u razmeni replika i stalnom komplikovanju svakodnevnih muško-ženskih odnosa, Dva dana u Parizu poseduje šarm koji nadrasta jezičko-kulturnu barijeru. Zato nije nužno provesti dva dana u Parizu upoznavajući roditelje svoje devojke (i, još bitnije, nju sâmu i vašu vezu, iako mislite da sve to već dobro poznajete), pa da vam neke od situacija i replika zazvuče poznato, istovremeno šarmantno i bolno iskreno.

Adam Goldberg je potpuno otkrovenje u svojoj ulozi, dok Julie Delpy, kako ispred tako i iza kamere, s lakoćom vodi film do kraja i neizbežnog trenutka svake veze; bilo da je to slepa ulica, raskršće, ili tek usputno zaustavljanje iza koga sledi dalji (zajednički) nastavak puta u nepoznato.

Control je pomalo distancirani pogled na život (i smrt) Iana Curtisa, viđen očima njegove supruge Deborah Curtis (autorka biografije), a zatim propušten kroz kameru reditelja Antona Corbijna. Bez čvrste narativne potke, film meandrira kroz poslednje godine Curtisovog života i slave. Corbijn se ne trudi da pruži bilo kakvo tumačenje, već i ovde ostaje prvenstveno reditelj (inače odličnih) muzičkih spotova, koji upravo zato uspeva da sa zastrašujućom sugestivnošću dočara sve one magične momente na sceni.

Između njih, u onim tihim trenucima publici je ostavljeno da sliku dopuni sopstvenim mislima. Corbijn, pomognut savršeno odabranim Samom Rileyom, zadovoljava se time da pruži vizuelno iskustvo, kao da na momente posmatrate izgubljeni dokumentarac. Svedenost ovog pristupa mnoge će ostaviti hladnim, ali bilo kakva demistifikacija bila bi nepravedna prema Curtisu. Ipak je samo on znao zašto je odabrao samoponištenje, i neke stvari je možda najbolje ostaviti nedorečenim.

Slike iz života i razglednice

Muharem, bogobojažljivi junak filma Takva – Strah pred Bogom, samo želi da ugodi drugima – svojoj verskoj zajednici, šefu na poslu, i na prvom mestu Bogu. Pa opet, u svojoj poniznosti i najboljim namerama on nije svestan da je nekad nužno najpre ugoditi sebi (pronaći sopstveni mir) kako bi čovek bio sposoban za bilo šta više. Rascep između ovozemaljskog i onostranog, telesnog i duhovnog, isprva je dat u pomalo komičnom maniru. Muharema naime progone lascivni snovi, ali kasnije pod teretom obaveza, kad mogućnost greha iz oniričke pređe u realnu dimenziju, Muharem je na još većim mukama.

Na kraju, pošto njegove najiskrenije namere da pronađe smisao u svakodnevnoj nepravdi ni kod duhovnika ne nailaze na razumevanje, Muharem uzaludno pokušava da sâm pronađe moralni centar. Ali, u svetu u kome su verska pitanja, maskirana formalno strogim propisima i ritualima, odavno postala stvar hladnog pragmatizma za Muharema izgleda da nema mesta.

Vinćenco, protagonista filma Zvezda koja nedostaje, takođe traži svoje mesto u zbrkanom poretku stvari. Jedino što, kao čovek sa Zapada, on bira avanturu umesto duhovne spoznaje. Pomalo apsurdna premisa o inženjeru koji se iz rodne Italije zapućuje u daleku Kinu kako bi u tamošnju fabriku odneo nedostajući deo zapravo je tek izgovor (kako reditelju tako i njegovom junaku) da se zaputi u avanturu kojom će sopstvenom životu podariti novi kvalitet. Nije dakle bitan cilj u životu (to se i eksplicitno pokazuje kad Vinćenco na kraju stigne do fabrike), bitan je put.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2)

Stara, dobro poznata priča koja je apsolvirana još kroz školske pismene zadatke, a jedan od razloga što film Giannia Amelia uspeva da se s tim provuče je omamljujuća egzotičnost prizora, nalik na veliku razglednicu, kao i nepretencioznost sâme priče.

Aleksandra, junakinja istoimenog filma, nije, pak, u potrazi za bilo čim drugim osim ono malo bliskosti koju tako često uzimamo zdravo za gotovo. Aleksandra je starica koja odlazi da provede neko vreme sa svojim unukom, koji je kao ruski vojnik stacioniran u Čečeniji, pre nego što njegova jedinica krene dalje. U pitanju je delo finesa, sporog ritma i suptilno provučenih emocija. Film o bazičnoj ljudskosti i vremenu koje je tako dragoceno kad ga ima sve manje.

Na rubu mrtvog mora

Nasukani na obali velikih ambicija, zatvoreni u hermetičnu opnu koja ne dozvoljava pristup, neki filmovi, odnosno njihovi autori, kao da su zadovoljni etiketom autorskog i unikatnog, koja je u samodovoljnosti takvog pristupa onda i jedino što imaju da ponude.

Na rubu mora je podnošljiviji primerak te sorte. Makar je moguće nazreti nameru da se ispriča jednostavna priča, zabašurena iritantnim stilskim pristupom gde je svaki kadar produžen do besvesti i sve je slikano u plavim tonovima kako bi se naglasila simbolika o usamljenosti u beskrajnom plavetnilu koje se filmski „preliva“ na kopno i njegove žitelje.

Možda bi priča o ilegalnoj imigrantkinji koja želi da ode u Pariz i ćutljivom ribaru (Miki Manojlović) koji bi da joj pomogne u tome bila prava mera za nešto kraću formu, a možda bi pomoglo da motivaciju glavnog junaka ne saznamo uzgredno, iz druge ruke, pred kraj filma, kao da se scenarista naknadno dosetio. Uspavljujući šum talasa na kraju baca u dremež, a bacivši kratko pogled na blaženo usnulu koleginicu krtičarku, shvatio sam da nisam samo ja u pitanju.

Španski film kratkog i jednostavnog naziva Ja kafkijanska je misterija bez pravog rešenja, gde je gradacija frustracije glavnog junaka proporcionalna frustraciji nesrećnog gledaoca koji iščekuje da se isprva intrigantni zaplet o potrazi za vlastitim identitetom (recimo), a koji se potom vuče poput klupka polumrtvih zmija, najzad približi nečemu nalik na kakav-takav kraj.

XIII FESTIVAL AUTORSKOG FILMA (2)Prigušena svetlost je film koji zaista pomera granice kad je u pitanju tolerancija spram reditelja koji bi da svima jasno pokažu kako su oni pre svega Autori. Počinje dugačkim (oko sedam minuta!) kadrom svitanja, a završava se jednako dugačkim kadrom spuštanja noći; i to je jedina zanimljiva ideja u ostvarenju koje se može opisati kao „voleo bih da sam Ingmar Bergman“.

Dugački kadrovi kojima je uhvaćena naglašeno banalna svakodnevica uz par dramskih scena kroz koje se odmotava egzistencijalistička kriza čoveka koji se usled sopstvene nesposobnosti izbora polako kreće ka neizbežnom usudu. Naglašeno simboličan kraj (obrt) može se tumačiti kao svojevrsna moralna pouka. Zvuči bolje kad se ovako prepriča, a i milosrdno je kraće.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Milan
    Milan (gost) | 07.12.2007. 19.02.19
    Lepo je cuti bilo koji i kakav komentar pogotovo kad se radi o jedinoj prilici u toku kalendarske godine da se zadovolji potreba za necim sto se zove film.Bioskopi su odavno mrtvi a cuveni filmovi na nekada tv beograd 2 otisli u zaborav.Fest postaje gubljenje vremena jer odavno nema vise sta da ponudi tako da je ovo poput slamke davljenikupoklonicima sedme umetnosti jedina uteha,nada da jos nije sve izgubljeno.Ove godine izdvojio bih i spanski film "Skrivena kutija",americki "Isteklo vreme" kao i turski"Podneblja"....
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 09.12.2007. 09.54.57
    Dopao mi se tekst, neke od filmova ću sigurno pogledati. Na MUST SEE listi sam stavio: CONTROL; CALIFORNIA DREAMIN', i 2 DAYS in PARIS.
  • Gravatar for Novak Govedarica
    Novak Govedarica (gost) | 12.12.2007. 00.13.28
    JA je nema sumnje frustrirajući,a NA RUBU MORA vrlo nemušt film,Cvetkoviću preblaga ti je kritika. Problem sa ritmom,to jest dužinom kadrova imadoh i ja tokom prvih 20 minuta filma PRIGUŠENA SVJETLOST,čak sam na momenat pomislio da napustim salu-ali kako,o ITEKAKO bih se prevario.Rejgadasov film je pravo malo remek djelo i autorski fim u pravom značenju te riječi,i,treba li reći,ipak najbolji film na festivalu.U njemu,za razliku od predugog(makar nekoliko scena,pa čak i likova je suvišno:moguće da bi autor skratio ove dramaturške nepotrebnosti,da nije prerano preminuo) ali odličnog Nemeskuovog filma,nema viškova,sve je na svome mjestu,uključujući uvodni ,i zavšni kadar ,koji su BESKRAJNO poetični,i metaforični,pa su,što se mene lično tiče,mogli trajati i duplo duže. Ne slažem se da je Rajli odličan izbor za ulogu Kertisa,daleko je to od harizme i složenosti jednog od najbitnijih muzičara ikada.U svakom slučaju razočarenje,izuzev izuzetne Samante Morton koja je ladno mogla biti nagradjena kao naj glumica festival-da ima takve nagrade,uz,u pravu si,perfektne scene svirke koje imaju energiju i snagu kakvu je trebalo da ima CIJELI film. Žao mi je,takođe,što je tako slab odjek imao predivan Cejlanov film, KLIME,PODNEBLJA,tako nadahnuto i osvježavajuće režiran,sa pričom koja je iapk suviše introspektivna i sjetna-da definitivno nije svačija šoljica čaja.Ali baš kao i čaj,koji se u Turskoj uvijek servira hladan,on je neočekivano ukusan,i otrežnjavajući,a mogao bi da govori o ženi koju je nemoguće voljeti na pravi način.Što nikom ne bih poželio da iskusi,pa mi je ,sa te strane,nekako i drago da se nisu mnogi u njemu pronašli... Sve u svemu,nekoliko zaista dobrih filmova-TAKVA je među najboljima-ali mi se ipak čini da je SLOBODNA ZONA ove godine bila bolje zaokružena cjelina i da je ,i inače,preciznije profilisan festival od Festivala autorskog filma.
  • Gravatar for Novak Govedarica
    Novak Govedarica (gost) | 12.12.2007. 00.18.47
    Ah da,i SKRIVENA KUTIJA ili TAJNA DRVENE KUTIJE ili već kako se zove je fantastičan film, kao neki straight,ultra cinični i mnogo mračniji Almodovar bez njegovih pop artističkih scenografija i kemp odmaka.Navijam za Huana karlosa Falkona,samo da ga Holivud ne usisa,i istupi mu britvicu(koja reže ispod kože!)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi