Popboks - VROOOM - Poredak haosa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.03.2005. 00:00

VROOOM

Poredak haosa

Nesvakidašnji koncertni performans koji vraća nadu u budućnost domaće rock muzike

Uroš Milovanović

mesto: Rex
vreme: 25. mart 2005.
produkcija: Rex & Stars Music
U haosu i beznađu domaće scene retki su oni u čijem radu su evidentni trud, predanost i vizija. Bendovi poput Lira Vega ili Vrooom dokazuju nepisano pravilo da i u haosu postoji neki poredak.
VROOOM
Izbor Rexa za koncert ovakvog tipa bio je pun pogodak, ta sala poseduje ono što je bendu poput Vroooma najpotrebnije: klasičnu binu. Ona je više nego dovoljna. U realizaciji koncertnog sna, prioritet je ideja koju valja razraditi, koncept koji treba postaviti i sviračka snaga koju ne treba obuzdavati. A Vrooom su sve to imali.
Sam naziv novog albuma, Evolucija, ostavlja mnogo prostora za razmišljanje kroz video forme koja su nam predstavljene u intro spotu. Gde smo bili, gde jesmo i šta ćemo da budemo - pitanja su na koja su nam video radovi pokušavali da pruže adekvatne odgovore.
Koncert su otvorile pesme Missreality i i Missreality II, zaglušujuća buka i raspomamljena energija je krenula sa bine. Televizija kao nepobedivi medij je na meti Missreality II. Logično, svoju pevačku deonicu pevačica Vanja započinje direktnim javljanjem iz bekstejdža Rexa. U odličnoj muzičkoj sinhronizaciji pratimo izlaganje preko video bima. Snažan zvuk vrši dodatni pritisak na čula, Vrooom nezaustavljivo prelaze na obradu Beatles klasika Tomorow Never Knows.
Teatralnost i egzibicionizam su sastavni deo rock'n'rolla, a mlađa generacija bendova se ne stidi da to pokaže. Furiozan Vanjin upad na binu izaziva ovacije, Miss Reality je u isto vreme tu i na video zidu. Nezaustavljiva ritam sekcija dovodi do kulminacije, deo seta činela se ruši, salu ispunjava totalna buka.
VROOOM
Ovde i sada neko radi, stvara, trudi se i iz petnih žila se napinje da u ovakvom okruženju - ne svetskoj, već domaćoj! publici - pruži koncert na nivou. Da je, kojim slučajem, bio završen baš tog trenutka - utisak bi bio jači.
Nakon pauze je sledio novi set pesama sa aktuelnog i prethodnog albuma (Ventilacija, 2000). Publiku su najviše obradovele Tamni vilajet, Malo vremena, Buđenje i, naravno, Kao Adam uz fenomenalni video koji je kroz kratke inserte i foto kolaže predstavio razvojni put pop kuture, čiji su deo danas postali ratovi, terorizam i ostale savremene anomalije.
Nesvakidašnji koncertni performans koji vraća nadu u budućnost domaće rock muzike.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji