Popboks - A. S. PUŠKIN – Kapetanova kći - Klasik čiji sjaj ne bledi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 14.12.2007. 16:51 · 6

A. S. PUŠKIN – Kapetanova kći

Klasik čiji sjaj ne bledi

Puškin, za razliku od realista koji će ga naslediti, ne troši puno vremena na detaljne opise likova i krajolika, već akcenat stavlja na akciju. Događaje niže u mahnitom ritmu, gotovo bez predaha. Kombinujući ozbiljan ton i komične elemente, Puškinovo uzbudljivo pripovedanje nagoni da se roman pročita u dahu, naiskap

Đorđe Bajić

Neka književna dela odolevaju zubu vremena poput najsjajnijeg dijamanta, iznova uspevajući da privuku i očaraju svaku narednu generaciju čitalaca. Jedan od malobrojnih klasika tog ranga je kratki roman Aleksandra Sergejeviča Puškina Kapetanova kći (Капитанская дочка), koji se nedavno, u izdanju beogradske izdavačke kuće LOM, pred srpskom čitalačkom publikom pojavio u osveženom ruhu.

Novi prevod Mile Mladenović (uz redakturu Flavija Rigonata), atraktivan izgled knjige (za koji se pobrinula talentovana dizajnerka Katarina Popović) i ograničen tiraž numerisanih primeraka dovoljni su razlozi da se za novo izdanje zainteresuju čitaoci kojima je ovo delo poznato od ranije, ali i oni koji još nisu imali priliku da se s njim sretnu.

Posle okončanja rada na svom najpoznatijem delu, romanu u stihovima Evgenije Onjegin (1825-1832), Puškin je odlučio da se ponovo posveti prozi. Kapetanova kći je zamišljena kao istorijski roman inspirisan pobunom Jemeljana Pugačova, donskog kozaka koji je tokom 1773. godine, lažno se predstavljajući kao ubijeni car Pavle III, digao krvavu bunu koja će uzdrmati rusku carevinu na čijem se čelu nalazila Katarina II.

A. S. PUŠKIN – Kapetanova kćiRoman je nastao u periodu od 1833. do 1836, a prvi put je štampan na stranicama književnog časopisa Savremenik. Svega nekoliko meseci po okončanju rada na knjizi Puškin je nastradao u dvoboju, tako da je Kapetanova kći njegovo poslednje dovršeno delo, neplanirani epitaf jednog raskošnog književnog opusa. Od tada pa do danas, Puškinov roman je preveden na sve važne svetske jezike, doživevši neprebrojiva izdanja i dostigavši status jednog od najvoljenijih dela svetske književnosti.

Popularnost i dugovečnost Kapetanove kćeri nisu slučajne. Koristeći se istorijskom građom kao polazištem, Puškin je, u maniru epohe romantizma kojoj je pripadao, publici ponudio uzbudljivu ljubavnu priču punu peripetija, opasnosti i uzbuđenja. Koristeći se metodom „pronađenog rukopisa“, u romantizmu izuzetno rasprostranjenim, Puškin svog glavnog junaka Petra Andrejiča Grinjeva pušta da nam vlastitim rečima opiše avanturu koju je doživeo kao sedamnaestogodišnji mladić, u vreme kad je kao mlad oficir započinjao vojnu karijeru u ruskoj provinciji.

Grinjev se nedugo po dolasku u usamljenu Bjelogorsku tvrđavu zaljubljuje u Mariju Ivanovnu, kapetanovu kći. Ubrzo se ispostavlja da ni Maša nije ravnodušna, ali romansa dvoje mladih biva surovo prekinuta intrigom koju izaziva ljubomorni Švabin, ražalovani gardijski oficir. Želeći da odbrani Mašinu čast, Grinjev Švabina izaziva na dvoboj (dvoboji su, očigledno, bili tema o kojoj je Puškin rado pisao, i ironično je što će upravo jedan takav duel pisca koštati života) i biva ranjen.

Buna koju podiže samozvanac Pugačov prenosi težište priče s pojedinačnog na opšti plan, a lik donskog kozaka koji je „želeo da postane car“ dat je iznenađujuće uverljivo i živopisno. Pugačova je najjednostavnije bilo prikazati kao pomahnitalog monstruma željnog krvi, ali je u Kapetanovoj kćeri takvo pojednostavljivanje na sreću izbegnuto, i Puškin stvara upečatljiv i intrigantan lik koji istovremeno budi prezir i sažaljenje.

Ne treba smetnuti s uma da je piščevo poznavanje istorijskih okolnosti produbljeno time što je, u vreme nastanka Kapetanove kćeri, radio i na istorijskom spisu Istorija Pugačova (publikovanom 1834), tako da je imao uvid u opsežnu dokumentaciju iz državnih arhiva.

Listajući stranice koje je pre gotovo dva veka napisao Puškin, postaje jasno odakle je svoju inspiraciju crpeo Boris Akunjin, jedan od najpoznatijih i najčitanijih savremenih ruskih pisaca, kada je pisao Turski gambit, drugi deo izuzetno popularne sage o Erastu Fandorinu.

Kapetanova kći je izuzetno dinamično delo, koje i posle 170 godina od nastanka deluje moderno. Puškin, za razliku od realista koji će ga naslediti, ne troši puno vremena na detaljne opise likova i krajolika, već akcenat stavlja na akciju. Događaje niže u mahnitom ritmu, gotovo bez predaha. Kombinujući ozbiljan ton i komične elemente, Puškinovo uzbudljivo pripovedanje nagoni da se roman pročita u dahu, naiskap, i prosto vapi za čitalačkim preispitivanjem, ovog puta van nameta školske lektire.



Komentari

  • Gravatar for Leon Zoldar
    Leon Zoldar (gost) | 14.12.2007. 19.36.51
    Dostojanstven, precizan i živopisan prikaz jednog retko decentnog a još uvek uzbudljivog i relevantnog dela. Predlažem otvaranje kutka za lektiru u ovom potpuno nepravedno i neopravdano marginalizovanom kutku za knjige unutar Popboksa. Naravno, sa tekstovima kvaliteta poput ovog o Puškinu.Keep up the good work!
  • Gravatar for Chesto decentan
    Chesto decentan (gost) | 14.12.2007. 19.58.19
    Moja omiljena pesma W. Oldhama se zove "Pushkin"
  • Gravatar for Zohan
    Zohan (gost) | 15.12.2007. 00.45.05
    Odlican tekst, jako zanimljiv savremeni pogled na klasik koji ima reizdanje, podrzavam taj koncept.
  • Gravatar for Tori Amos
    Tori Amos (gost) | 15.12.2007. 08.33.37
    Konacno proverene vrednosti! A uz to i odlican tekst. Bravo.
  • Gravatar for 2-2 stankovic...
    2-2 stankovic... (gost) | 19.12.2007. 17.08.29
    jako lepo napisano razredni...knjigu sam prvi put prochitao sa 10 a sada i sa 16 godina i oba puta sam je "progutao"...po meni jedno od najboljih dela ruske knjizevnosti.
  • Gravatar for KillerPRO
    KillerPRO (gost) | 28.10.2012. 02.44.04
    Товарищи сербы, не портите русскую историю! Павла III в истории не было вообще, а Пугачёв выдёт себя за Петра III
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige