Popboks - NAJBOLJI FILMOVI 2007. - Život drugih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.12.2007. 08:49 · 4

NAJBOLJI FILMOVI 2007.

Život drugih

Izbor kritičara Popboksa sačinjen je na osnovu filmova koji su tokom 2007. bili premijerno prikazani u domaćim bioskopima

10. Kul momci (Superbad) – Greg Mottola

Prema rečima scenarista Rogena i Goldberga, Kul momci su začeti pre deset i kusur godina. Bio je to vid revanšizma dvojice dečaka marginalaca koji su u glavne junake pretočili lična iskustva i dali im sopstvena imena. Njihov odnos prema likovima marginalaca može se povezati s idejom tvorca serije Freaks and Geeks Paula Feiga koji smatra da privrženost nesnađenima u srednjoškolskoj šikari potiče otuda što smo svi u stvari autsajderi jer je naše unutrašnje biće uvek autsajder u odnosu na ulogu koju dobijamo i biramo u kakvoj god društvenoj hijerarhiji.

9. Neustrašiva (The Brave One) – Neil Jordan

Jordan razmatra večito pitanje o fatalnoj razlici između prava i pravde, a iz specifične ženske pozicije. Hrabrost iz naslova poslednjeg Jordanovog filma ne odnosi se na gubitak besmrtne duše, već na suočavanje s činjenicom o počinjenoj šteti. I još više, na nesebično, kontinuirano gomilanje prljavštine na preostalo sećanje o izgubljenoj duši, a zarad dobrobiti drugih, bili oni samo dobrostive ovce ili pravnom regulativom ograničeni pastiri.

NAJBOLJI FILMOVI 2007.8. Pisma sa Ivo Džime (Letters from Iwo Jima) – Clint Eastwood

Za razliku od hladnog i optužujućeg prikaza američke verzije priče o Ivo Džimi, gde se ne zna da li su gori oni koji rat vode ili sirote majke koje se mole da rat prestane –   ali bi, ipak, rado imale sinove heroje – japanska verzija je lična i emocionalna. I dok se dobitnicima kroz Zastave gadljivo saopštava da je neophodno da prestanu sa lažima, gubitnicima se kroz Pisma preporučuje da se promene u odnosu na arhaični sistem vrednosti.

7. Bornov ultimatum (The Bourne Ultimatum) – Paul Greengrass

Od Bloody Sunday, pa preko Leta 93 i Bornove nadmoći, Greengrass se nametnuo kao autor koji ima šta da kaže o političkim gibanjima u haotičnoj realnosti modernog društva, ali i da sve to oslika na nimalo konvencionalan i prilično beskompromisan način. Kamera u stalnom pokretu postaje njegov zaštini znak (verovatno jedini reditelj u Holivudu koji zaista UME da koristi ovu tehniku), uz uvek prisutnu notu realizma koja i akcionog heroja Bourna približava stvarnom svetu gde su negativci „tek“ proračunate birokrate u sivim odelima.

6. Zaglavilo se (Knocked Up) – Judd Apatow

Znate one epizodiste u većini američkih romkoma. Zadužene za lascivne komentare pre nego što eventualno doguraju do pozicije kuma, pa drže luckast govor i zaborave prsten. Koji kvare glavnog momka odvlačeći ga u Las Vegas i predstavljaju sve sa čim ovaj mora da se rastane kako bi dobio glavnu devojku. Takav lik je ovde glavni momak i dobija glavnu devojku. Osam nedelja nakon nesporazuma oko kondoma. Tu je postavka – dvoje različitih ljudi, Ben i Alison, spojeni su neplaniranom trudnoćom, ali ostatak priče se odvija vrludavo i razbarušeno, oslanjajući se mahom na komediju situacije. I to kakve situacije!

5. California Dreamin’ – Cristian Nemescu

California Dreamin’ je film koji zahvata široko platno po kome reditelj, slikarski rečeno, brzo prelazeći sa jednog na drugi kraj ateljea, slika steadicamom svedeni, a monumentalni prikaz malog grada u zemlji na obodu priznatog, za zapadne Evropljane otkrivenog sveta. No, u pitanju je i prikaz malog grada u bilo kojoj zemlji ili političkom sistemu, i snova njegovih stanovnika koji će se ostvariti, neće se ostvariti, ili, najtužnije, nikad nisu ni bili odsanjani.

4. Zodijak (Zodiac) – David Fincher

Bezimeni grad iz Sedmice ustupio je mesto realističnom i do detalja dočaranom San Francisku s kraja 60-ih. Nosioci ideja ustupili su mesto likovima baziranim na stvarnim ljudima i njihovim životnim pričama. U pismima koja je, žedan medijske pažnje, ubica slao javnostipominjao je kako bi voleo da se jednog dana snimi film o njemu. Fincher je ipak učinio mnogo više od toga, napravivši posvetu jednom vremenu i običnim ljudima koji su bili zastrašeni, ali i fascinirani opipljivom blizinom smrti. Jer, kao što dvosmisleno sročen tagline kaže: „Postoji više od jednog načina da vam ubica oduzme život“.

NAJBOLJI FILMOVI 2007.3. Ne reci nikom (Ne le dis à personne) – Guillaume Canet

Reditelj Guillaume Canet uspeva da stvori upečatljiv svet od niza sporednih junaka. Likovi detektiva su, umesto na klišeima, izgrađeni maštovito i inspirisano, a potraga glavnog junaka svrdla kroz razuđenu društvenu piramidu. Lepi pejzaži uvek su u retrovizoru. Krivine ih otržu kao stranice zaboravljene bajke. Džombasta vožnja, a vi se razumete samo u dečije bolesti. Posežete za oružjem koje se trucka u gepeku. Tamo nalazite samo prašnjavo srce dobrog kalibra. Ne reci nikom je vratolomna vožnja koja vas podseća koliko ste lomljivi.

2. Mućkalica (Ratatouille) – Brad Bird

Od simpatičnog prijateljstva talentovanog pacova idealiste i plašljivog potrčka Linguinija u kuhinji francuskog restorana, Brad Bird pravi spoj neobičnog i prosečnog kao bizarnu simbiozu parazita i domaćina. Bird uvodi čitavu galeriju likova, tako da imate utisak da pratite istorijsku epizodu o usponu jednog restorana iz ugla pacova. Nešto kao alternativna istorija o Benjaminu Franklinu iz ugla miša Amosa. Posle nekog vremena, pacov postaje zapravo ona iskra duše, talenta ili bistrine koji uvek mora da se pokriva ušima, pati, pravda i parazitira na margini. Antićev plavi čuperak, sabijen ispod kape.

1. Život drugih (Das Leben der Anderen) – Florian Henckel von Donnersmarck

U filmu Život drugih, tajna služba NDR-a pokušava da prismotrom dođe do konkretnih izjava pisca Georga Dreymana na osnovu kojih bi bio optužen. Mada, već je u startu jasno da je markantni pisac toliko umerenih stavova, toliko oprezan. Opčinjen njime, štazijevac Gerd Wiesler počinje da ga, pišući bezazlene izveštaje – štiti. Dreymanu kao da polazi za rukom da nevidljivog „oca” učini malo brižnijim, zaštitničkim roditeljem. A pošto se, ulazeći u u Lacanov simbolički poredak, koji je neminovno patrijarhalan, subjekt odriče ženskog, preverbalnog – prevrtljiva glumica mora biti kažnjena, mora nestati...



Komentari

  • Gravatar for J.T.26
    J.T.26 (gost) | 02.01.2008. 10.32.08
    O filmovima koji se nalaze na ovoj listi ne zelim trositi reci. Osim Zodiaca i mozda Nemeskuovog filma nijedan od njih ne zasluzuje mesto na top 10. Ukoliko su "filmski kriticari" popboksa zaista zeleli da stave neki ne-holivudski film na listu koristim ovu priliku da ih obavestim da je 4 meseca... prikazan u Srbiji. Ono sto je jos problematicnije jeste kriterijum na osnovu koga je ova lista napravljena. Prvo, na samom sajtu popboksa nailazimo na komentare kako nam je bioskopska mreza u krizi. Drugo, poznata cinjenica jeste da se nasi filmski festivali prave pomocu stapa i kanapa i na principu daj-sta-das. U prilog ovoj konstataciji govori i potpuni izostanak ozbiljnog predstavljanja azijskog filma na ovim prostorima (izuzimam festival novog japanskog filma u DKSG od pre nekoliko godina). Umesto da godisnja filmska lista posluzi podsticanju citalaca ovog sajta na gledanje i potragu za nekim drugacijim filmovima od budalastina iz srpskih bioskopa ona samo legitimise postojece stanje. Ipak, mozda ja gresim i mozda je sve posledica lenjosti popboksovih kriticara?
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 06.01.2008. 11.06.01
    U potpunosti se slazem sa autorom prethodnog komentara! Popboksovi filmski kriticari su ovom listom definitivno u mojim ocima izgubili svaki kredibilitet!
  • Gravatar for ox
    ox (gost) | 13.06.2008. 16.08.35
    Zivot drugih je toliko dosadan, klisheiziran film, predvidljiv, patetican na ruzan nacin. Fingira dogadjaje koji u vremenu i mestu gde je lociran nisu mogli da se rode u masti a kamoli porode u stvarnost. Ako Shtazi, DDR i era blokovske podele sveta nije mogla da izbaci originalniju ideju i zivotniju pricu onda nije ni trebalo snimati ovaj dozlaboga dosadan film. Jedina svrha filma bi mogla da se pronadje u tome da neki klinac u cetvrtom razredu stekne kvazipredstavu o prisluskivanju, prisluskivacima, prisluskivanima, diktaturi i sl. Najcudnije je da je film ovencan uglednim nagradama, a kao sto vidimo i proglasen na popbox-u za najbolji prikazani film prosle godine!? Sledeci put kad procitam neku kritiku na popbox-u dobo cu da se zamislim da li cu potraziti taj film, pesmu grupu. Razocarenje.
  • Gravatar for Definitivno...
    Definitivno... (gost) | 21.08.2008. 17.54.29
    ...los izbor filmova! Zodiac je daleko od izvornog Finchera, krajnje dosadan i za pracenje besmisleno iscrpljujuc, tim pre sto nudi mirenje sa cinjenicama, a ne zasluzenu katarzu...Bolji film je "Zivot Drugih", ali i on je nekako na kraju doveo do spoznaje koja gledaoca ipak ostavlja nezadovoljenim, sve u svemu ne verujem da ce se iko setiti ovog filma kroz par godina... Kao antipod ovim filmovima stoji najgori film Jordana & Fosterove koji (da li je moguce da ja jedini to vidim?!) promovise definitivno diskutabilne vrednosti... da se Jordan pita on bi uzeo oruzje i poceo da sudi svima... naravno svima nam pukne film, ali zamislite kad bismo se svi mi ozlojedjeni i nepravdama zadojeni ljudi poceli da koljemo po ulicama ! Fosterovoj su mnogo bolji filmovi "Panic Room" i "Flight Plan", a od coveka koji je snimio predivni "Crying Game" ovo je dno dna, zadovoljenje najnizih strasti bioslopske publike...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi