Popboks - PYLON - Gyrate Plus [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.01.2008. 12:10

PYLON

Gyrate Plus

(DFA Records)

Peter Buck je u propratnom tekstu za album Dead Letter Office napisao da je bio deprimiran kada je u vreme izlaska EP-ja R.E.M.-a Chronic Town (1982) na radiju čuo Pylon. Pojava etikete DFA koja je reizdala Gyrate i bendovi poput Rapture, još više ističu svežinu i inspirativnost vizije benda iz Džordžije

Nebojša Marić

Ocena:
9


9/10
 

I pre nego što su se pojavili „ljudi na mesecu“ (R.E.M.), postojala je studentarija kojoj je bila dosadna svakodnevica džordžijske Atine i preovlađujući muzički ukus 70-ih. Jedan od njih, Randy Brewer, predložio je cimeru Michaelu Lachowskom da naprave bend. Michael je bio skeptičan – osim toga što nije znao da svira nijedan instrument, sumnjao je da se u rock muzici i pored sve raznovrsnosti može reći ili učiniti nešto zanimljivo.

Međutim, to nešto se samo godinu ili dve ranije pojavilo. Studenti umetničkog fakulteta koji su osnovali Pylon (pored gitariste Brewera, i basiste Lachowskog, bend čine bubnjar Curtis Crowe i pevačica Vanessa Briscoe Hay) čitali su New York Rocker i slušali The Mekons, Television, Ramones...

Pylon: Gyrate Plus

Navedene nedoumice basiste Pylona mogu biti od pomoći u nezahvalnom zadatku da se ugođaj slušanja reizdanja debija Gyrate Plus iz 1980. (reč Plus se odnosi na dodatak u vidu singla Cool/Dub i do sada neobjavljene pesme Functionality) barem malo racionalizuje. Slušalac se ovde susreće sa punkerskim nabojem koji ograničenu sviračku veštinu pretvara u ubojito sredstvo za emitovanje čiste energije.

Sviranje na Gyrate Plus je sve vreme oštro i beskompromisno, a u stavu dominira osećanje zasićenosti i odbojnosti spram konvencija („Everything is cool“). Bend Pylon u prvi plan ističe ritam, ali istovremeno traži da se ne igra uz muziku po svaku cenu („Dance, dance, dance, if you want to...“). Pesme su sazdane na hipnotičkom pulsiranju bubnja i jednostavnim figurama na basu (ponekad je u pitanju i samo jedan ton). Dub je na granici pop incidenta – deo probe, slučajni snimak jedne figure kao da se oteo kontroli i postao pesma u kojoj članovi toliko uživaju da ne mogu da je završe. Spontanost je izrodila bučnu plesnu muziku.

Za zvuk Pylona se može upotrebiti pridev „primitivan“ sa pozitivnim predznakom, što ih dovodi u direktnu vezu sa dance punk nazorima etikete DFA. Kriptične sintagme i krici pevačice Vanesse Briscoe Hay prepliću se sa zaraznim gitarskim linijama. Zaista, figura na gitari i vokal „slepili“ su se u Cool do granice razaznavanja, tako da vam je odmah jasno zašto je redovan posetilac njihovih ranih koncerata bio gospodin Michael Stipe.

Pylon: Gyrate Plus

Debi grupe Pylon je ploča koja imponuje hrabrošću i drskošću. Ona vas sa lakoćom ubeđuje da nemoguće, kada je u pitanju muzika, zapravo ne postoji.

Punk je promenio poimanje pop pesme i prevrednovao tradiciju, vrativši muzici jednostavnost i svežinu. Pylon nisu bili pioniri te revolucije (daleko od toga), ali su uspeli da ponude autentičan glas. Gyrate je šifra koja će uvek biti zanimljiva novim generacijama, pod uslovom da na nju naiđu. Elektricitet koji pokreće umetnost koja pokreće telo.

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.