Popboks - WU-TANG CLAN - 8 Diagrams [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.01.2008. 17:09 · 3

WU-TANG CLAN

8 Diagrams

(Universal / Multimedia)

Najsirovija sorta hip hopa, mestimično prskana komercijalnim aditivima, kultivisana je na zadovoljavajućem nivou i na petom studijskom okupljanju konglomerata ovih njujorških repera

Marko Nikolić

Ocena:
6


6/10
 

Pojavom Wu-Tang Clana u prvoj polovini 90-ih svet hip hopa se zauvek promenio. Autolegitimišući se kao čuvari autentične vatre ledenih njujorških ulica, ovom kolektivu je pošlo za rukom da u eri sveopšte komercijalizacije žanra ostvari enorman uspeh prilagođavajući tržište svom beskompromisnom zvuku, ikonografiji i autentičnosti. Šireći se poput zaraze i u kolektivnom i u individualnom obliku svuda po sceni, ova grupa je ostavila neizbrisiv trag na poimanje hip hopa van matične zajednice.

Na 8 Diagrams se čekalo šest leta. U međuvremenu, originalni član Ol’ Dirty Bastard (ODB), jedan od šokantnijih repera koje istorija pamti, više nije među nama nakon što se stropoštao na vratima studija pre tri godine. Sa ovim gubitkom kao lajtmotivom, u zvuku ploče provejavaju tuga i seta, a emsijevi, koji su svi odreda u ranim četrdesetim i kasnim tridesetim, dostojanstveno meandriraju kroz svoje razbrajalice.

RZA je za ovu priliku izabrao svedenu ali osvežavajuće urednu produkciju, za stepen melanholičniju na uštrb ranije agresivnosti. Njegove zvučne tapiserije satkane su od sinematičnog konca tradicionalno prišivanog živopisnim isečcima dijaloga iz kultnih kung fu filmova.

Uspešnije teme drže se nepisanih strukturnih kanona s početaka karijere – hardcore emsijevi se redom smenjuju na mikrofonu nošeni ritmom koji je sporadično ukrašen minimalnim melodijskim ornamentima. Izdvajaju se uvodna Campfire, hektična Take It Back i Wolves, plodna saradnja sa Georgeom Clintonom.

Wu-Tang Clan - 8 Diagrams

Slabije funkcionišu sladunjavo intonirane numere, među kojima se posebno ističe prvi singl The Heart Gently Weeps. Oko parafraze čuvene pesme Beatlesa udružila se čitava bulumenta gostiju - Erykah Badu, John Frusciante i Georgeov mali, Dhani Harrison. I pored tako jakih imena pesma ne poseduje lični pečat, čime se u ušima slušalaca stvara neprijatan P Diddy efekat.

Posebno poglavlje predstavlja sedmoipominutna reminiscencija na ODB-a Life Changes, kolektivno odavanje pošte u stihu. Upadljivo je izostajanje Ghostfacea u ovoj pesmi. Njegove nesuglasice sa RZA-om oko datuma izdavanja ploče su na kraju rezultirale apsurdnom situacijom da je u Americi ovaj album izašao na isti dan kad i Ghostfaceov solo Big Doe Rehab. Crne slutnje da nije sve idealno u Šaolinu dodatno su pojačane nedavnim Raekwonovim javno iskazanim nezadovoljstvom RZA-inom produkcijom ovog albuma.

Šta god da je u pitanju, 8 diagrams ima dovoljno svojih čari i miljama je daleko od loše ploče. Svakim novim preslušavanjem pojačava se utisak da je reč o ostvarenju koje se otkriva na duge staze. Stari fanovi grupe koji mu budu pružili šansu neće biti razočarani, a za novoinicirane ostaje nada da će preko ove ploče pronaći svoj put do prva dva albuma grupe, dva istinska klasika hip hopa.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Deveta dijafragma
    Deveta dijafragma (gost) | 05.01.2008. 09.58.16
    bolji je Goribor.
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 08.01.2008. 09.19.31
    Ja nikad i nisam bio ljubitelj melanholičnijih WTC momenata (da, da, čak ni na prvom albumu) pa mi je samim tim, ovaj album problematičan. Međutim, s druge strane, ima ovde odlčnih momenata. Da se ne radi o povratničkom albumu i da nije izašao šest godina posle Iron Flag, i utisci bi bili povoljniji. Ovako, mislim da je album mogao da bude ubitačniji. Ali s druge strane, znajući da među Wu ekipom trenutno postoji dosta razmirica i nesuglasica, nije mala stvar ni što je album uopšte napravljen i izašao.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 10.01.2008. 13.38.46
    Ocena je merodavna!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.