Popboks - SUBOTA U JEDNOM KADRU (SÁBADO) - Matías Bize - Jedna veza - jedan fajl [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.03.2005. 00:00

SUBOTA U JEDNOM KADRU (SÁBADO) - Matías Bize

Jedna veza - jedan fajl

Na prvi pogled, to je 63 kontinuirana minuta jednog sunčanog dana snimljenog iz ruke, u Dogma95 tradiciji. Ipak, svaki element ovog filma podrobno je promišljen i usklađen sa dinamikom rituala koji se pred gledaocima odvija

Nataša Dinić

Ocena:
8
8/10

scenario: Julio Rojas, Paula del Fierro
uloge: Blanca Lewin, Antonia Zegers, Diego Munoz, Víctor Montero, Sebastián Layseca, Loreto Leonvendagar, Macarena Teke, Gabriel Díaz
producenti: Matías Bize, Gabriel Díaz
žanr: drama
trajanje: 65 min.
proizvodnja: Čile, 2003.
web: IMDB
Već sama činjenica da je reditelj izabrao "reality show" formu koja se i inače u svakodnevnom životu upotrebljava da bi se zabeležili liminalni događaji, nagoveštava da će na traci ostati zapis o nekakvoj ceremoniji. U ovom tipu emisija ključni element jeste izmeštanje - iz urbanog u ruralni ambijent, iz sveta fizički zapuštenih/debelih u poželjniji domen atraktivnih/vitkih. Pritom, u prvom slučaju je prikazano frustrirajuće odricanje svakodnevnog komfora i pokušaj da se neofitkinjama nametne patrijarhalna matrica ponašanja, a u potonjem bolan proces psihičke i fizičke dezintegracije zarad uklapanja u standarde preferiranog izgleda i konačne reintegracije.
Sasvim neočekivano i krajnje vispreno, reditelj preinačuje ustaljenu upotrebu svadbenog snimka. Zapravo, u filmu i jeste prikazan obred: ali ne stupanja u brak, već simboličkog rađanja nove Bjanke (Blanca Lewin) koja odbacuje konvencionalne, društveno propisane obrasce ponašanja jedne smerne devojke. "Bez obzira šta se bude dešavalo - nipošto ne isključuj kameru!" - snimatelju je upućena inicijalna instrukcija jer marginalizacija nakon separacije a pre inkorporacije, odnosno uspostavljanja novog sistema vrednosti koji proizilazi iz ulaska u novi poredak, retko je situacija lišena ambivalentnosti, ili čak opasnosti.
SUBOTA U JEDNOM KADRU (SÁBADO) - Matías Bize
Odlučna Antonija (Antonia Zegers) postaje katalizator kada saznaje da je trudna, protivno dvostrukom moralu jezgrovito sažetom jarkožutim rečima - "mother" (ispisanoj na grudima crne majice) i "fucker" (na leđima). Rascep između Antonijine uloge ljubavnice u životu licemernog Viktora (Victor Montero) i Bjankine uloge njegove besprekorne buduće supruge, pokreće obred inicijacije. U fazi odvajanja od pređašnjeg života, Bjanka (i dalje u snežnobeloj venačnici sa sputavajućim šlepom) izlazi iz zaštićenog prostora roditeljske kuće, ulazi u auto i, sedajući za volan, uzima sopstveni život u svoje ruke. Uznemirena, Bjanka u svom limbu, koji je u njenom slučaju pre "prljalište" nego čistilište, preispituje uzaludnost uzorno provedenog života poslušne kćerke, vrlog đaka, devojke koja je tek prethodne godine izgubila nevinost.
Sve vreme, snimatelj, ali i posredstvom njega ušavljeni gledalac, aktivni je učesnik. U skladu sa značajem alkohola i dodatnih opijata u tranzicionim trenucima, Bjanka kupuje flašu "žestine" iz koje naizmenično sa snimateljem ispija velike gutljaje, deleći i "džoint" sa prijateljima u parku. Raspadanje prethodnog sistema vrednosti sasvim je očigledan - Bjankina venčanica postepeno se cepa.
SUBOTA U JEDNOM KADRU (SÁBADO) - Matías Bize
Nesuđena mlada suočava se sa Viktorom, kojem je služila kao puka pratnja za rodbinska okupljanja, jer nije "takva" kao Antonija (čiji je delokrug seks iz zabave). "Žena koja te istinski voli guši svojom ljubavlju, rušeći sve mostove prema okolnom svetu", brani se Viktor, paradoksalno osuđujući Bjanku za ponašanje koje se od nje izričito očekuje. "Dok radiš na jednom fajlu, ti si veran tom fajlu", obrazlaže on dalje, "a ko zna koliko te još fajlova čeka u životu!". Biti "apdejtovan", "abgrejdovan" i konstantno "in" postaje imperativ današnjice jer u suprotnom se ispada iz trke i postaje predmet prezira. Samim tim vezivanje za jedan računar ili mobilni telefon postaje isto tako zastrašujuće kao i obećavanje vernosti jednoj osobi.
Dejstvo ovog filma nalik je homeopatskom leku Lahezis, koji u život svake "Bjanke" može uneti neophodnu dozu drskosti i selektivno "disejblovati" (da se nadovežem na Viktorovu kompjutersku metaforu) u njen "operativni sistem učitani program koji automatski pokreće bespogovorno izvršavanje svih zadatih task-ova".


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi