Popboks - BRITISH SEA POWER - Do You Like Rock Music? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.01.2008. 13:14 · 4

BRITISH SEA POWER

Do You Like Rock Music?

(Rough Trade)

Na šta tačno mislimo kada kažemo rok muzika danas? Da li je to "skup interesa nekorisnih ljudi"? Da li je to "dosadna zabava"? "Način života"? Sredstvo ili cilj? Može li se jezikom roka reći nešto novo, a ne slagati?... Do you like rock music?

Marko Artuković

Ocena:
9


9/10
 

British Sea Power je (po svoj prilici bestidno načitana) ekipa sa engleske obale (Brajton) koja je već prvim albumom The Decline of British Sea Power (2003) pokazala da nema nameru da se zeza - osim kad zna da će da se zeza, a i tada misli ozbiljno. Potpuno bezbrižno, pankerski nonšalantno, nakon kraćeg "liturgijskog" uvoda započeli su debi pesmom koja zvuči gotovo potpuno isto kao The Pixies.

Ni do danas ih ne napušta samouverenost koju su tada pokazali, stavljajući na tako važnu poziciju numeru Apologies to Insect Life zbog koje bi mnogi mogli da odustanu od njih i otpišu ih kao reciklatore, da bi u daljem toku albuma pokazali renesansno-postmodernističko obilje kreativnosti i svojeglavosti. Ni na opčinjavajuće sofisticiranom, a opet prijemčivom i kompaktnom albumu Open Season ('06); ni u naslovu novog albuma; ni u pesmama na njemu.

Interpolsko-arkadna All In It funkcioniše kao uvodni marš u nešto opasno i žestoko obećavajuće; svečana parada šarma i lagane zlokobnosti ostavlja za sobom kratku, bremenitu tišinu posle koje ništa ne bi moglo da ispuni vazduh kao ono što sledi – jedna od najboljih rok pesama u poslednjih desetak godina, zamamnog naslova Lights Out for Darker Skies: fascinantan, energetski zasićen izliv melodične rok grmljavine.

Ovaj album nije tesan ni za jednu temu – od prave politike, one u kojoj se goruća pitanja emotivno proživljavaju i intelektualno procesiraju u istom dahu (prvi singl Waving Flags), preko nepreglednih, krvavih, sluđenih prostranstava i ćorsokaka romantične ljubavi (na sve strane), do beskrajne a opet pomalo nestrpljive nežnosti u obraćanju nekome ko se nalazi na samoj ivici „biti il’ ne biti“ („Are you gonna live or die?“ – Open the Door).

BRITISH SEA POWER - Do You Like Rock Music?

Stilski, ...Rock Music? je elegantna (atomska) fuzija sprovedena od strane benda koji je još na prvom albumu bez oklevanja natrefio sopstveni zvuk i nastupio sa dozom identiteta koje se ne bi postideli ni, na primer, najopasniji postpankeri 70-ih i 80-ih. Zato BSP imaju puno pravo da ne deluju ni najmanje uzdržano kada u Open the Door gotovo od note do note prepevavaju prastaru pesmu Beatlesa (Nowhere Man).

Jedino što može da malkice frustrira je to što su British Sea Power najčešće još uvek nekako... nenametljivi u svojoj savršenosti. No, to je valjda cena tolike sofisticiranosti... ili možda prosto pokazatelj mesta na koje rok muzika danas uopšte može, u najboljem slučaju, da pretenduje?

Ne kao nekakav simptom, niti defetističko-hermetični eksponent nekakvog blaziranog „coola“, već prosto kao svest o istini da rok više nije i verovatno ne može biti pobuna, seks, revolucija, ali zato jeste postao jezik kojim je moguće izraziti ama baš sve.

Nijedan jezik, ni bilo šta što se njime kaže, ne može biti zamena za život. Ali ništa u životu, valjda, nije bolje od komunikacije.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Precenjeno.
    Precenjeno. (gost) | 26.01.2008. 16.00.07
    7 u najboljem slucaju. Popboks i objektivnost - dva suprostavljena pojma.
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 26.01.2008. 18.15.55
    Znači oni samouvereno kopiraju stvari koje smo svi već hiljadu puta čuli i zbog toga su nešto izuzetno. Smešno.
  • Gravatar for it's down to
    it's down to (gost) | 16.04.2008. 23.52.12
    super recenzija i super kraj recenzije.
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 18.05.2008. 20.10.42
    E, bre, pa ovo im je najlosiji album od svih. Steta:(
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.