Popboks - THE HIVES - The Black and White Album [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.01.2008. 14:40 · 7

THE HIVES

The Black and White Album

(Interscope)

Kako zvuči garažni pank bend koji snimi album u sedam studija na sedam strana sveta sa skroro sedam producenata?

Goran Tarlać

Ocena:
4


4/10
 

Kažu da na svetu postoje dva najbolja mesta. Jedno je veoma daleko od nas i veoma toplo. Drugo je mnogo bliže i hladnije i zove se Skandinavija. Specifična magija severa stvorila je neke od najvećih ljudi u istoriji: od Svedenborga do Andersena, od Karla XII do Raula Valenberga, od Griga do Bjorna i Benija, od Selme Lagerlef do Bergmana, od Grete Garbo do Bjork. U tom smislu, ni pop muzika, od Abbe do black metala, nije nikakav izuzetak.

The Hives su bez sumnje najvažnija tamošnja pojava u proteklih šest-sedam sezona. Kompletan istorijat popularne muzike ostao je utkan u njihovu potpuno neodoljivu mešavinu pank tutnjave i pop melodija na tri albuma objavljena u matičnoj Švedskoj od 1997. do 2004. godine. 

THE HIVES - The Black and White Album

Iako na The Black and White Albumu nabrijane gitare svedoče kako jabuka ne pada daleko od starog stabla, The Hives su se na prvom izdanju dužem od pola sata i prvom snimljenom van Švedske odlučili za visokoenergetski, ali čvrsto zauzdani pank-pop. Krajnji rezultat je duboko gacanje kroz manirizam: brižljivo spakovana buka je snažniji adut od autorskog umeća. 

Gde je nestala stara grupa, to samo njeni članovi znaju. Umesto nekadašnje vitalnosti (na koju sada podsećaju Well All Right i naročito Tick Tick Boom, jedna od najboljih pesama iz cele karijere benda) kojom su početkom decenije vaspostavili švedski odgovor na White Stripes i Strokes, The Hives neretko ostavljaju utisak uzbuđenja koliko i utakmica Čukaričkog i Bežanije. Naime, 14 novih pesama nisu ni bolje ni lošije od modernog emtivijevskog proseka: i dok bi to za nekog bilo održavanje na sigurnoj površini, za grupu koje nekad izbacivala dragulje poput Walk Idiot Walk je ravno kreativnom kastiriranju.

Naročito drugi deo albuma pokušava da se izbori sa oštricama istog mača: prevazilaženje uspeha (koji je pre nekoliko godina iznenadio i same aktere) putem novog koncepta s jedne, i ostanak u okvirima već oprobanog s druge strane. Preciznije rečeno, muzika je tek podloga za stvaranje stilizovane medijske ikone s naglaskom na mladalačku neobuzdanost i samosvojnost. Kombinacija tradicionalnih vrednosti panka („muzika bez cinizma“) i opuštenijeg pop pristupa („zabava i zabava“) poklekla je pred fanki-rnb manipulacijama poput Giddy Up, Puppet On A String i najviše T.H.E.H.I.V.E.S

THE HIVES - The Black and White Album

Ključnu poteškoću stvara mnoštva producenta (Pharrell Williams, Jacknife Lee - U2, Green Day…, Dennis Herring - Modest Mouse, E. Costello, tri pesme je producirao sam bend, a pominju se i još neobjavljene pesme za B strane budućih singlova koje je skuvao Timbaland), ne zato što su neki od njih loše obavili posao (a jesu), već zato što ovaj potez pre ukazuje na nesiguran odnos prema novom materijalu. Na album je natrpano barem pet suvišnih pesama i momci su gurnuti u zemlju čuda, samo zato što se vratar napio i zaspao na poslu.

Upravo zato je album sigurno promašena opcija za nezaboravnu veče pesme&zabave. Ili još kraće: The Hives dokazuju koliko je srednja struja uska za ograničene talente. Grupe volimo zbog toga kako zvuče, ali još više jer nam magično dočaravaju kao da je stvarno i moguće.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 30.01.2008. 17.47.04
    Cukaricki nezadrzivo grabi u Ligu Sampiona, samo se ti zajebavaj. Trenutno drzi 4 mesto na tabeli. A kad Vojvodinu, Zvezdu, i Partizan izbace iz lige zbog namestanja rezultata, eto nas na vrhu.!!!!!!!!!! Obracun sa fudbalskom mafijom je poceo!!!!!!!Mnogi su se opekli na vrucem terenu u Kosutnjaku!!!!!!!!
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 30.01.2008. 18.10.25
    Suvise niska ocena. Album je solidan, za 7.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 31.01.2008. 08.25.55
    jos jedan od onih popboksovih blaziranih komentara, mislim zaista, kao sad su se prodali, ne najbolje je bilo da teraju jedno-te-isto na 32 albuma onda bi bili kao istrajni!? sasvim dobar album
  • Gravatar for LostInMusic
    LostInMusic (gost) | 31.01.2008. 09.53.20
    jos davnih 1941 i 1968 sam rekao da su se Hajvzi potrosili na prva dva i po' albuma! jednostavno imaju previse suzen, ogranicen koncept, da bi mogli nesto novo da ponude. red je pomenuti i najbolji!!! skandinavski bend svih vremena Turbonegro. bila bi fora pozvati ih na Exit i gledati kao Henk pali petardu u svom dupetu za vreme "aj got erekshn". ali mislim svakako da su pre-skupi za novosadske perache-novca...
  • Gravatar for Dragisa B.
    Dragisa B. (gost) | 31.01.2008. 12.16.08
    Nisam slusao album, ali recenzija je dobra. Javicu kad preslusam da li je i tacna.
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 02.02.2008. 15.58.54
    Ne seri da stavlja petardu u bulju, to jos nisam probo.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 24.06.2008. 09.42.40
    Ej The Hives su bolji i od White Stripes i od The Strokes i svih "The" bedova od 2000 pa na ovamo. Tačnije bili bolji. Album ne zaslužije bolju ocjenu. Moja privatna teorija da ako bend odugovlači sa izlaskom albuma da tu nisu čista posla i da se pokušava bezbrojnim miksovima iz ničega dobiti nešto potvrdila se i u ovom primjeru (svakako bolji primjer je mediokriteski In The Rainbows).
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.