Popboks - BUDUĆNOST INFORMATIKE – Zovem se bit, kubit - Biti ili kubiti, pitanje je sad [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 31.01.2008. 09:21 · 4

BUDUĆNOST INFORMATIKE – Zovem se bit, kubit

Biti ili kubiti, pitanje je sad

Nova generacija računara, predviđena za 2015. godinu, koristiće saznanja kvantne mehanike: umesto silikonskog čipa, elektroni u vakuumu; umesto bita – kubit!

Vesna Perić

Svakako najšokantnije dostignuće kvantne fizike, koja je postavila i mnoga filozofska pitanja, bilo je teorija o višeznačnom postojanju kvantnih partikula (čestica). U mikrosvetu, to je značilo da materija može jednovremeno opstajati na dva različita mesta. Dualna priroda svetlosti – talasna i čestična – bila je uvod u ovo razmatranje. Prema tvrdnjama svetskih naučnika (SAD i Japan) koji aktualizuju kvantnu mehaniku, nauku koja je zaživela prvom polovinom prošlog stoleća, do 2015. godine prefiks “e-“ biće zamenjen prefiksom “q-“. PC će postati QC – kvantni kompjuter.

Informacija pomoću koje rade kompjuteri sasvim je fizičke prirode, odnosno mora biti predstavljena nekim fizičkim sistemom – određenim brojem prekidača struje (0 i 1 su, uprošćeno rečeno, „nema struje/ima struje“) – svako izvršavanje programa odvija se serijom nula i jedinica – 0111001001011...

Osnovna jedinica informacije u klasičnom kompjuteru je bit. Novo razmatranje jedinice informacije upućuje na takozvani kubit (qubit). Kubit predstavlja kvantni bit, najmanju jedinicu informacije u kvantnom računarstvu. Za kubite je specifična mogućnost da sadrže eksponencijalno veću količinu informacija te mogu obavljati drastično brže operacije nego tradicionalni bitovi.

Još jedna njihova specifičnost leži u tome što se ne oslanjaju na klasičnu binarnu prirodu računskih operacija. Dok tradicionalni kompjuteri prevode informaciju u bitove koristeći binarne brojke – 0 i 1 – kvantni kompjuteri bi prevodili informaciju kao seriju kvantnomehaničkih stanja (npr. spin elektrona, ili orijentacija svetlosnih čestica – fotona). Catch s kvantnom mehanikom, uopšteno, leži u tome da ona podržava postojanje više stanja odjednom. Nešto može biti 0, 1, ili oba u isto vreme, što nam, naviknutim na njutnovsku mehaniku, svakako deluje začudno.

Još je 1982. godine nobelovac Richard Feynman zaključio da se kvantni svet može simulirati jedino kroz kvantne kompjutere a ne binarne, a 1985. godine David Deutsch sa Oxforda ukazao je na to da zakoni kvantne fizike dozvoljavaju česticama da istovremeno budu u više stanja, čime bi svaka čestica u kvantnom kompjuteru sadržala više od 1 bita informacija.

Prednost kvantnih kompjutera biće u tome što će oni moći da obave klasične operacije na svim brojevima simultano, što binarni kompjuteri ne mogu. Kroz simultane operacije i potom kroz "provlačenje" rezultata jednih kroz druge da bi se dobio konačan i jedinstven odgovor, kvantni kompjuter postaje daleko moćniji od klasičnog, binarnog, iako može koristiti samo jedan jedini procesor.

BUDUĆNOST INFORMATIKE - Zovem se bit, kubit

Ovakvi kompjuteri neće naći primenu u procesiranju teksta ili slanju e-maila, već u komplikovanim zadacima kao što su kriptografija ili modelovanje velikih baza podataka. Kriptografija predstavlja način zaštite informacija putem njihove transformacije u nečitljivi format, koji se naziva šifrovani tekst. Kako su internet i druge forme elektronske komunikacije postali dominantni u svakodnevnom životu, elektronska sigurnost postaje sve češća tema, a kriptografija se koristi da bi se zaštitile e-mail poruke, informacije o kreditnim karticama ili poslovni podaci.

Pored kriptografije, korisna primena kvantnih kompjutera bila bi u brzom iščitavanju baza podataka a oslanjala bi se na mogućnost da svaki deo te baze bude predstavljen odgovarajućim kvantnim stanjem čestice u samom kvantnom kompjuteru. Sve čestice vrše pretraživanje baze istovremeno, čime je pretraga znatno ubrzana.

A šta je s novim dizajnom QC-a? Takav kvantni kompjuter biće zasnovan na pomenutoj mogućnosti istovremenog različitog postojanja, kao i na mogućnosti da jedna čestica u sistemu može imati istovremeni uticaj na sve ostale. Nazire se lagano odumiranje klasičnog silikonskog čipa (čvrsto agregatno stanje), kojeg će zameniti superhladni tečni (supercooled liquid) kompjuter.

Kod takvog kompjutera osnovna jedinica informacije biće kubit. Memorijska matrica od “n” kubita istovremeno predstavlja bilo koji broj između 1 i 2^n . Naučnici procenjuju da će novi QC od 333 kubita istovremeno moći da obavlja operacije na svakom broju u rasponu od 1 do 10^100, što je nezamisliva cifra koja prevazilazi broj atoma u Univerzumu! (Sadašnjim superkompjuterima bi za to bilo potrebno nekoliko kvadriliona godina.)

S jedne strane, naučnici su uspeli da produkuju tzv. kvantne dotove (tačkice), sićušna polja elektrona široka jedva preko 100 nanometara, koji predstavljaju kubite, a u zavisnosti od spina (obrtanja) elektrona (gore ili dole), binarna funkcija je off ili on. S druge strane, radi se i na projektu kombinovanja silikonskog kristala i atoma fosfora. Međutim, delovi takvog računara moraće da imaju dodatnu opremu za hlađenje sve do nešto malo iznad apsolutne nule.

Još jedan od problema je kvantna informacija koja, za razliku od binarne, nema postojane karakteristike. U pomoć stiže nanotehnologija – zasada se može pozicionirati zasebno jedan jedini atom fosfora na silikonskog površini. Pretpostavlja se i da bi skup elektrona koji plutaju na površini supertečnog helijuma na jako niskim temperaturama mogao biti odgovarajući kubit.

Elektroni bi lebdeli u vakuumu; njihovo niskoenergetsko stanje se opisuje kao 0, a pobuđeno kao 1. Naravno, za ovakav produkt elektrona na tečnom helijumu koji će zameniti klasičan silikonski čip treba čekati još najmanje deceniju. A laboratorije na univerzitetu MIT, u CALTECH-u, pri IBM-u, ili u AT&T Bell laboratoriji uveliko utiru put dobu kubita.



Komentari

  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 31.01.2008. 13.49.59
    O čemu vi pišete dok oni hoće da nam uzmu 15% teritorije...
  • Gravatar for Remedion
    Remedion (gost) | 07.02.2008. 22.55.55
    Da, oni pišu o tehnoloshkoj, i evoluciji misli uopšte, dok se tvoj paranoični mozak? 'zabavlja' dekadentnim i vrlo jadnim, na trenutke očajno smešnim promišljanjima? karakterističnim za gomile onih kojima je jedina intelektualna hrana jbn prizori sa Tv-a i ogovaranja komšiluka... Uostalom, kako zamišljaš da vakuum (praznina)moze imati procentualnost?
  • Gravatar for hello
    hello (gost) | 29.09.2010. 15.58.01
    my pleasure to u
  • Gravatar for Predrag
    Predrag (gost) | 21.01.2011. 14.35.04
    Mislim da to jos uvek nije resenje pa 010 pa i to obe u isto vreme cak i sa brojevima je ograniceno 0do9 e sa^ znakovima je drugo
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX