Popboks - ŠMINKERKE – Sean McNamara - One žive! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.02.2008. 14:38 · 7

ŠMINKERKE – Sean McNamara

One žive!

Četiri pionirke sada već namnožene Bratz populacije –Yasmin, Jade, Sasha i Cloe – glavne su junakinje filma čiji su tvorci, u izboru između subverzije i potpune demencije, odabrali ovo drugo
 

Kristina Đuković

Ocena:
1


1/10
 

Originalni naziv: Bratz
Scenario: Susan Estelle Jansen, Adam De La Pena, David Eilenberg
Uloge: Nathalia Ramos, Janel Parrish, Logan Browning, Skyler Shaye, Chelsea Staub, Anneliese van der Pol, Malese Jow, Stephen Lunsford, Lainie Kazan, Jon Voight, Ian Nelson, Chet Hanks, Sasha Cohen
Žanr: Tinejdžerska komedija
Trajanje: 102 min.
Proizvodnja: SAD, 2007.
Web: www.thebratzfilm.com

Nakon animirane TV serije, časopisa «samo za devojčice sa stilom» i interaktivnih DVD izdanja, popularne Bratz lutke dobile su i filmsku nadogradnju.

Od kada su pomolile glavice, po Bratzovkama pljušte optužbe kulturologa, psihologa i roditelja da žensku decu sateruju u konzumerizam, pod parolom „Passion 4 Fashion“, te da dovode do seksualizacije devojčica uzrasta od šest do 12 godina, predodređujući ih na uzaludna „ženeća“ bića kojima je jedini cilj da budu poželjna.

Tvorci Bratza tvrde da ovi što im kidišu na lutke a nisu pedofili greše dušu, jer su velike cipele njihovih štićenica tu da pregaze rodne podele. Za razliku od Barbie, koja je prosto bila profi manekenka, Bratz komplikuju modu ukazujući na mogućnost da se, kroz odevanje, čovek izrazi. Dok su Barbikina minijaturna stopala odraz sado-mazo prefinjenosti Pepeljuge koja čeka da joj princ natakne burmu, Bratz prkose svojim bakandžama. Ali, da bi prkosile u stilu, mama mora da kupi dovoljan broj pari.

ŠMINKERKE – Sean McNamara

Autori filma Šminkerke pokušavaju da oplemene lutkice uvaljujući ih u socijalne i porodične probleme: Yasmin ima traumu iz detinjstva koja je, na opštu žalost, sprečava da se kandiduje za američkog Idola; Cloe živi sa samohranom majkom, što primorava ostale cure da joj pomažu u kupovini krpica, Jade miri razvedene roditelje podsećajući ih da je ona „samo dete“ (na šta je otac ne pita što onda toliko insistira na svojim grudima), a Sasha ima problem podeljene ličnosti jer joj, kao geniju za hemiju, roditelji brane da se oblači kao lujka.

Umesto modnih opsesija, film forsira temu prijateljstva toliko iritantno da ne morate biti Tomas Bernhard da poželite da se zavučete pod tapete. Četvorki na put staje prestilizovano zlobna ćerka direktora škole, koja kontroliše decu, podeljenu u tabore alternativaca, navijačica i bubalica, ni upola onako vešto karikirane kao u filmu Mean Girls.

U borbi protiv musolinijevske alfa-kokoši, četvorka propagira prijateljstvo kao udruživanje idiota kojima je kupovina spržila sve osim banalnog i izveštačenog osećaja za socijalnu pravdu i želje da se pojave na MTV-ju. Naime, devojke odlučuju da odbace društveno ustrojene uloge (koje su, pored nacionalnih stereotipa, poslužile i scenaristima da povuku karakternu razliku između junakinja), dizajnirajući svoju kliku koja trijumfuje na školskom takmičenju đipanjem na izanđale hip-hop matrice. I svakoj po jedan od momaka, ranije viđenih da se muvaju po hodnicima škole.

Za razliku od muškog prijateljstva čija slojevitost dopire do gledaoca čak i ispod masnih viceva u Kul momcima, tobož tipična ženska cika i vriska u Šminkerkama ne odmiču od stereotipa ženskog prijateljstva: pomodno izrežirano dopisivanje ovih ženskih elemenata preko neta, razmena krpica i nekritički međusobni odnosi (svaka u onoj drugoj vidi samu sebe, samo na drugačijem „tripu“).

Ako već treba praviti glavate drugarice za devojčice, neka to budu Powerpuff Girls. One bar umeju da upotrebe svoje znanje iz hemije.



Komentari

  • Gravatar for ???
    ??? (gost) | 07.02.2008. 20.50.50
    "toliko iritantno da ne morate biti Tomas Bernhard da poželite da se zavučete pod tapete." sedi jedan!
  • Gravatar for hrrcak
    hrrcak (gost) | 08.02.2008. 13.59.17
    odlican prikaz!
  • Gravatar for 'fala, lepo se nasmejah.
    'fala, lepo se nasmejah. (gost) | 21.12.2008. 14.44.39
    lol! samo to..
  • Gravatar for tea
    tea (gost) | 24.06.2010. 09.52.05
    komentar na sta
  • Gravatar for ssd
    ssd (gost) | 11.07.2010. 13.44.32
    ssd
  • Gravatar for Jade
    Jade (gost) | 15.01.2011. 15.03.14
    Pa sta da kazem kad su Bratz extra cool,ali ovo nije istina sto pisu za bratz!!!
  • Gravatar for asaw234
    asaw234 (gost) | 22.04.2013. 17.30.52
    Ovo sto kazu nije istina! passion for fashion govori o modi i da svaku moze biti moderan ako voli modu,a ne ovo sto kazu!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi