Popboks - LOUIS XIV - Slick Dogs And Ponies [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.02.2008. 10:54 · 3

LOUIS XIV

Slick Dogs And Ponies

(Atlantic)

Četvorka iz San Dijega poznata po aroganciji i seksualnoj provokativnosti se na drugom albumu udaljava od izvornog garažnog roka i okreće sofisticiranijem zvuku i - violinama

 

Vladimir Ninčić

Ocena:
3

 

 3/10

 
Louis XIV spada u grupu onih sastava čiji bi uspeh mogao biti predmet čitavog serijala Insajder. U njihovom divnom svetu neinventivnost i bezličnost donose novce, plitki lascivni stihovi postaju urbane metafore, a totalno muzičko šarlatanstvo osvaja simpatije poput kultnog nastupa plivača Erica “jegulje” Moussambanija na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Opaki momci iz San Dijega svoje mesto u društvu odabranih zaslužili su nespretnom kombinacijom garažnog zvuka 60-ih, glema 70-ih i postpanka 80-ih, koju su prezentovali na prvencu The Best Little Secrets Are Kept (2005). Infantilni tekstovi sa seksualnom konotacijom doneli su im status provokatora bez granica, a šlag na bljutavi muzički paprikaš stavilo je šokantno prenemaganje frontmena Jasona Hilla izveštačenim i krajnje komičnim koknijem. Jedan singl je bio vredan pomena – i pored svih falinki, Finding Out True Love Is Blind je barem zabavna pesma i lepo ju je čuti kad polunacirkani izađete u grad.

Nije teško zaključiti da ni Optimus Prime ni Megatron ne mogu zajedno da izvrše transformaciju koja je bila potrebna Lujevima da za ove tri godine izrastu u dobar bend, ali kada New York Giants u sekundi mogu da sruše san velikih New England Patriotsa, onda nije moguće isključiti mogućnost da i Louis XIV dožive katarzu.

LOUIS XIV - Slick Dogs And Ponies

Osetno menjanje muzičke maršrute je svakako bilo poželjan korak, i angažovanje renomiranog kompozitora, ponosnog sajentologa i Beckovog oca Davida Campbella govori o želji Amera da se oprobaju u nešto artističkijim vodama. Uistinu, njegovi gudački aranžmani (koji su gotovo podjednako zastupljeni kao i gitare) ponekad deluju kao filter koji neutrališe propuste grupe, ali problem je u tome što se Lujevi nisu okupali pre nego što su stavili dezodorans.

Njihovi rifovi i dalje su u najboljem slučaju blede kopije T.Rexa; Jason još nije naučio da peva (mada više nije tako bezobrazan) i kreativnost jedva da se pomakla s nultog stupnja. Čak i da su unajmili Paganinija, čovek bi se osetio indisponirano pored takve muzike.

Mekša strana albuma (naročito duran-duranovska numera Tina i aktuelni singl Air Traffic Control, koji bi mogao da se okarakteriše kao Oasis u pokušaju) nešto je interesantnija, i da nije patetična i upropašćena pevanjem, drastično bi odskočila kvalitetom od krivonazvanih neo-glem himni za podijume kojima se težilo.

SDAP je klasičan primer kojim bi protivnici indi rok zvuka mogli da diskredituju žanr kao generičan i istrošen. Da stvar bude ironičnija, Louis XIV ovih dana deli binu sa sastavima Editors i Hot Hot Heat na turneji za koju bi hiljade nemerljivo boljih, ali neafirmisanih bendova dalo ruku. Pitanje je jedino na koji su način oni dobili propusnicu za onaj pominjani raskošni svet.

Audio:
Guilt By Association
Air Traffic Control

Video:
Guilt By Association



Komentari

  • Gravatar for duca
    duca (gost) | 09.02.2008. 14.13.03
    Ne smem ni da zamislim kako ovo zvuci. :-)
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 09.02.2008. 14.24.46
    vec vidim naslov za sledeci album: "pre bi se ocekivalo da svinje polete, nego da Jason nauci da peva" :)
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 09.02.2008. 17.16.51
    Mislim da ce malo ko i pozeleti da sazna kako ovo zvuci... odlicna fora za dezodorans :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.