Popboks - AUTECHRE - Quaristice [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.02.2008. 10:04 · 7

AUTECHRE

Quaristice

(WARP)

Jednostavniji, čak prkosno prostačkiji nego prethodnici, deveti album britanskog elektronskog dua Autechre je istovremeno svetkovina u slavu igre, laboratorijsko istraživanje, ali i razgradnja identiteta proizvoda koji u mp3 eri ionako gubi značaj

Uroš Smiljanić

Ocena:
7


7/10
 

Albumi mančesterskog dvojca Autechre (Rob Brown i Sean Booth) uvek se iščekuju sa velikim interesovanjem. Prevashodno zato što je svaka njihova ploča iskaz, novo poglavlje u evoluciji celokupne elektronske muzike. Diskografija Autechre je istovremeno i istoriografija savremene eksperimentalne muzike upisane u pop-formu, neočekivan i radostan susret konkretne muzike i hip-hopa, proceduralne muzike i minimalnog tehna, Bernarda Parmegianija i Grandmaster Flasha. Iako ovo putovanje, koje traje više od deceniju i po nije prošlo bez posrtanja, Autechre su nesumnjivo najdoslednije inovativni i najodvažnije beskompromisni eksperimentalni pop-bend cele svoje generacije, svojevremeno okupljene oko serije kompilacija Artificial Intelligence.

Quaristice je zato iznenađenje na barem jednom nivou. Ovaj album nije toliko posvećen inoviranju i iznalaženju novih iskaza u elektronskoj formi, koliko inventarisanju dosada izgrađenog vokabulara i iskazima koji će ga na najbolji način upotrebiti. Ili, drugačije rečeno, Autechre nisu ništa manje konceptualno pretenciozni, ali ovog puta umesto možda pomalo arogantne ekstaze inovacije na jelovniku je osvežavajuće infantilna ekstaza igre.

AUTECHRE - Quaristice

Album Confield je, doduše još 2001. godine, pokazao da Brown i Booth nisu zaboravili kako da nepoćudne i strašne ritmove ponovo upare sa razoružavajuće neposrednim melodijama. Međutim, njegov naslednik Untilted (2005.) je bio robotski klaustrofobičan i taman. Quaristice napušta visoke koncepte složenih elektronskih organizama sa poslednjih nekoliko albuma i umesto toga ideje raspoređuje na 20 kratkih komada. Svaki od njih ima jasnu centralnu temu, pa i onda kada se ona na kraju sasvim napusti u orgiji dekonstrukcije i plesa razuzdanih Max/MSP plaginova.

A ove teme su već poznate svakome ko se sa Autechre družio tokom svih ovih godina. Uvodna Altibzz kao da interpretira prvi prvenac Incunabula na nov, nečuven način, čineći da nežni talasi sintisajzerskih melodija govore toplinom kakvu mašine retko imaju. Rale je mračna, minimalna elektronska pričica militantnog, a prostog elektronskog ritma, Fol3 je zvuk magnetofonske trake koja se rastače i pretvara u okean. Parallel Suns i završna Outh9x su amorfni elektronski ambijenti koji, ipak, nekuda idu i nešto govore.

Iako promašaja ima, većina ideja na albumu je autoritativno razrađena. Autechre na taj način slušaoca usredsređuju na detalje koji u njihovim dužim, složenim kompozicijama uhu preopterećenom iskustvima mogu da promaknu. Uz jasne naklone postojećim muzičkim pravcima (ovde se mogu čuti i hip-hop i electro pa i acid), ovaj album posle svega zvuči više kao povremeni projekat Bootha i Browna Gescom, nego kao rad matičnog benda, ali ovo nikako nije zamerka.

AUTECHRE - Quaristice

Ono što bi mogla biti zamerka ili barem upozorenje je to da Quaristice možda ne funkcioniše nužno kao celina, a svakako ne kao album za slušalice i šetnju po gradu. Ove muzičke vinjete zahtevaju usredsređeno slušanje, kontemplaciju, poređenje i analizu. Što ne znači da neke od njih neće naći svoje mesto u odgovarajućim DJ miksevima.

Konačno, pored muzičke reinvencije već postojećeg, Autechre ovim albumom ponovo pokreću raspravu o materijalnosti muzičkog nosača i njegovom fetiš statusu. Quaristice je već sada nabavljiv za downloud na ovom mestu u flac ili mp3 formatu, dok će CD i vinilna verzija izaći 3. marta, a specijalna verzija sa još 11 remiksa na drugom CD-u je već u pretprodaji rasprodata.

Koja je stvarna verzija ovog albuma? Autechre verovatno ni sami ne znaju, ali je jasno da koliko uživaju u igri sa zvukom, toliko uživaju i u igri sa robom. Slušaocu ostaje samo da se igri pridruži ili ostane sam i frustriran u prošlosti. Kao i uvek.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Prinz Friedrich Karl von Preußen
    Prinz Friedrich Karl von Preußen (gost) | 14.02.2008. 15.50.29
    eLeFOu! "pored muzičke reinvencije već postojećeg" "materijalnosti muzičkog nosača" "ove teme su već poznate svakome ko se sa Autechre družio tokom svih ovih godina." Boli mozak od uopstenosti. Zar ne moze nista "konkretnije" da se rekne?
  • Gravatar for NK
    NK (gost) | 14.02.2008. 16.53.14
    "Ono što bi mogla biti zamerka ili barem upozorenje je to da Quaristice možda ne funkcioniše nužno kao celina, a svakako ne kao album za slušalice i šetnju po gradu. Ove muzičke vinjete zahtevaju usredsređeno slušanje, kontemplaciju, poređenje i analizu. " Ne volis da razmisljas dok setas, a?
  • Gravatar for ves
    ves (gost) | 14.02.2008. 19.05.30
    WOW konacno da neko na popboksu spomene novi album ae...
  • Gravatar for Funkstörung
    Funkstörung (gost) | 14.02.2008. 20.58.44
    zbilja krasno sročeno!
  • Gravatar for Mladimir
    Mladimir (gost) | 15.02.2008. 03.02.11
    O jea! Novi Autechre!
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 15.02.2008. 12.01.52
    vrh recka. o autechre je prilicno tesko pisati pri pokusaju da se bude detaljan (a i potpuno uopsten). odlican album. nije njihov najbolji, ali pravi potez za Ae u ovom trenutku.
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 15.02.2008. 12.02.50
    i da, mnogo kudosa za meha.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.