Popboks - DŽUNO – Jason Reitman - Kolumbovo jaje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.02.2008. 10:52 · 6

DŽUNO – Jason Reitman

Kolumbovo jaje

Ako imate 16 godina i trudni ste, imate dve mogućnosti – da rodite dete ili da abortirate. Bili vi toga svesni ili ne, obe stvari ostaviće dalekosežne posledice na vaš život: fizički, emocionalni, socijalni, materijalni, metafizički... No, evo recepta da vuk bude sit, a ovce na broju

Vladislava Vojnović

Ocena:
7



7/10

 

Naslov originala: Juno
Scenario: Diablo Cody
Uloge: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman
Proizvodnja: SAD/Kanada/Mađarska 2007.
Žanr: socijalna komedija
Trajanje: 96 min.
Web: www.foxsearchlight.com/juno

Jason Reitman na izvestan način poseduje šarm sličan našem Stefanu Arsenijeviću, a i rođen je iste 1977, mada u filmadžijskoj porodici, nije važno kakvoj, tj. recimo da deca nisu odgovorna za grehe roditelja. Godinu dana mlađa scenaristkinja Diablo Cody, pak, uz ono biografskih podataka koji se mogu naći na internetu, živi je dokaz da u životu nema nikakvih strogih malograđanskih pravila koja ne bi mogla biti promenjena.

Kad su se njih dvoje autorski sreli, nastao je čudnovat film koji po vedro tretiranoj teškoj socijalnoj tematici podseća na Billyja Wildera, tematski doziva Immediate Family Johnatana Kaplana, ima budalast heppy-end a la Mala mis Sanšajn, čini naše domaće Lude godine „crnim filmom“ i budi još sijaset asocijacija. Upravo ga ta asocijativnost čini zanimljivim, a još zanimljivijim ga čini pomerenost glavne junakinje s moralnog težišta drame. Koja je navodno komedija, romansa i šta-ti-ja-znam.

DŽUNO – Jason Reitman

Elem, glavna junakinja ima 16 godina i pripada veoma ušminkanoj, ali ipak nižoj srednjoj klasi. Reklo bi se da je autore nešto vuklo da junakinju smeste još niže (ponašanje, način govora), ali nisu imali srca, pa je njena porodica malo nahera, ali skladna i puna uzajamne podrške. A i svet je jedno sigurno mesto u kojem nema greha: kad vas majka napusti, priskoči u pomoć maćeha, a kad imate neželjenu trudnoću, ima ko je želi. Sve po žestokom hrišćanskom uverenju da „ko ga je napravio, taj će o njemu i brinuti“.

U ovom slučaju Bog junakinji u pomoć šalje „konjicu“ u vidu bogate žene koja patološki želi dete (oseća da je bogom dana da bude majka), ali ga ne može dobiti s obzirom na to da joj je četrdesetogodišnji muž dete. E, ona menja muža (koji ode da se dalje detinji i bude umetnik?!) za dete maloletne glavne junakinje koja joj ga od srca daje, a onda nastavlja svoju bezbrižnu (kanda opet i umetničku!?) mladost.

Ono što u ovom filmu nikako nije dobro jeste njegova TV-filmska kvazi-poučnost. Da je reč bila o izdvojenom, čudnom i neponovljivom slučaju, sve bi bilo bolje. Ovako, dok izgleda da nam se serviraju uputstva kako da postupimo u slučaju slične opasnosti, treba napomenuti da stvari, naprosto, ne stoje tako.

Niko ni u Americi, a ne-daj-bože u nas, ne može da računa s ovako blagim, lepim i pozitivnim raspletom tako zapetljane situacije kao što je maloletnička neželjena trudnoća. A i van društvene tolerantnosti i socijalne predusretljivosti teško da s moralne i emocionalne strane može biti uzroka bez posledica, tj. da postoji put u narodu zvani „pas kroz rosu“.

Svet, moguće je, nije onako nesigurno mesto kako vole da ga prikazuju dušebrižnici na strani sistema na vlasti, koji time zapravo rade na poslušnosti podanika, no nije ni neka Reitmanova baštica u četiri američko-rohmerovska godišnja doba. Film je, inače, sasvim simpatičan i treba ga pogledati. Ipak, napominjem – i Supermen je odličan, pa to nikako nije razlog da neko skoči kroz prozor! I zato, pamet u glavu, a prezervativ i ostala kontraceptivna sredstva tamo gde treba!



Komentari

  • Gravatar for brrka
    brrka (gost) | 17.02.2008. 01.49.57
    Za prezervative i kontraceptivna sredstva smo culi, ali ono sto nismo culi je da film Dzuno ne govori toliko o nezeljenoj trudnoci kod maloletnica koliko o neverici u postojanost porodice i da se, tokom filma, dolazi do oslobadjajuce ideje da nije potrebna forma porodice i stabilne veze da bi se ostvarila bliskost i ljubav.Juno zivi u porodici sa ocem i macehom i od samog pocetka poseduje nesigurnost, u smislu da ne zna gde da smesti bebu koju je zanela i obraduje se kada pronadje porodicu u oglasima koja joj deluje stabilno i savrseno da bi se ispostavilo da stvari ne stoje bas tako. Medjutim, ohrabrujuce u ovom filmu je upravo to sto Juno shvata i miri se sa neizvesnoscu u pogledu stabilnosti koju ocekuje kao garanciju. Sve u svemu, glupo je ovom filmu pripisivati ocekivanja koja sam film ne opravdava, a to je da o maloletnickoj trudnoci treba da govori kao o socijalnom problemu, buduci da je maloletnicka trudnoca ovde samo povod da se govori o drugim problemima. Takvo citanje je usiljeno.
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 17.02.2008. 12.16.49
    yeah! nije bas neki film ekstra klase, ali zato ima najbolji soundtrack ikad!
  • Gravatar for griselda
    griselda (gost) | 18.02.2008. 16.27.22
    vrlo losa recenzija, ima mnogo nadmenosti a malo iskrenosti u njoj. autorka ili nije pogledala film kako treba ili nije shvatila sta je pisac hteo da kaze. u svakom slucaju, jako razocaravajuce...
  • Gravatar for nick
    nick (gost) | 19.02.2008. 13.08.01
    Vrlo losa recenzija. Zali boze izgubljenog vremena i autorkinog i naseg.
  • Gravatar for ks
    ks (gost) | 20.02.2008. 11.16.23
    "Supermen je odličan, pa to nikako nije razlog da neko skoči kroz prozor! I zato, pamet u glavu, a prezervativ i ostala kontraceptivna sredstva tamo gde treba!" Mislim, ako je samo shala-nije smesno... Ako zbilja- buahaha...hvala recezentu
  • Gravatar for pupo
    pupo (gost) | 22.02.2008. 03.45.57
    Film je nistavan. Govori ni o cemu, propevedajuci jedno veliko i danasnjem svetu tako neophodno nista!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi