Popboks - OSTRVO – Pavel Lungin (FEST ’08) - Lude, proroci, jeretici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.02.2008. 17:32 · 3

OSTRVO – Pavel Lungin (FEST ’08)

Lude, proroci, jeretici

U doba kada su reči izvinjenja pretvorene u diplomatske konvencije, a ispovesti pred samim sobom zamenjene ispovedanjem pred medijima u vidu histeričnih i pompeznih autobiografija, Ostrvo podseća da je jedini oltar pred kojim kolena odista žuljaju onaj u samom sebi

Kristina Đuković

Ocena:
10



10/10


Originalni naziv: Ostrov
Scenario: Dmitri Sobolev
Uloge: Pyotr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitry Dyuzhev, Yuriy Kuznetsov, Viktoriya Isakova, Nina Usatova, Jana Esipovich, Olga Demidova, Timofei Tribuntzev, Aleksei Zelensky, Grisha Stepunov, Sergei Burunov
Žanr: drama
Trajanje: 112 min
Proizvodnja: Rusija, 2006.
Web: http://www.ostrov-film.ru

U kratkom prologu, tokom Drugog svetskog rata Nemci napadaju ruski teretni brod i stavljaju Anatolija pred izbor: ubiti kapetana broda ili primiti metak. U crno-belim kadrovima u kojima se crveni samo nacistička zastava, okolnosti su maksimalno svedene. O Anatoliju ne znamo ništa sve dok ne donese odluku koja ga određuje kao ubicu. Prolog definiše junaka, kako pred gledaocem tako i pred samim sobom. Za ostatak filmskog vremena.

OSTRVO – Pavel Lungin

Nakon što Nemci dignu brod u vazduh, kao pozorišnu scenu na kojoj je odigrana uzvišena predstava, talasi zahvataju poluživog junaka izbacujući ga na pustu obalu. Crno-bele kadrove moralitetske pozornice smeniće monohromna slika koja Anatolija kleše i vaja u vodi, kamenu i uglju, kao telesni otpadak koji teži da se vrati u prostor istorijskog, dramskog i metafizičkog smisla koji je imao napeti prolog.

Iako Anatolija, tri i po decenije kasnije, zatičemo kao ostarelog čudaka koji živi u kotlarnici manastira smeštenog bogu iza nogu, glavna dramska linija na kojoj Lungin gradi svoj film je proticanje vremena lišenog dramske tenzije prologa, i upinjanje junaka da se, iz pukog trajanja, vrati u prostor dramskog smisla.

Repetitivni kadrovi u kojima Anatolij gura kolica s ugljem, čamcem odlazi na obližnje ostrvo i ponavlja molitvu za oprost greha plove oko dramskih vinjeta u kojima Anatolij igra sveca i proroka pred monasima i hodočasnicima koji u manastir dolaze po pomoć, verujući da starac ima isceliteljske i proročke moći. Linija u kojoj Anatolij neprestano ponavlja svoje obraćanje bogu obilazi ove dramske opiljke, kao voda ostrva, pokušavajući iznova da stvori dramsku celinu unutar koje bi se stvorio smisao.

U pitanju je ostrvska dramaturgija koja omogućava da se tema filma doživljava, a ne prepričava. Glavna linija radnje – Anatolijeva borba s krivicom i potraga za duševnim mirom – religiju uzima samo kao okvir, ali je u osnovi prikazana krajnje profanim sagledavanjem Anatolija kao jednakog s ostatkom materijalnog sveta, kako se junak i oseća.

Repetitivne scene Anatolijevog jednoličnog kretanja dovedene su u istu ravan s vizuelnim refrenima kretanja talasa, truljenja drveta, okretanja točkova. Ova linija isprekidana je mini parabolama, kao ostrvima, koje podsećaju na priče o svecima i njihovim kontaktima sa „običnim svetom“, s poukama na kraju. Ove epizode ostrvski su rasute unutar glavne linije Anatolijeve potrage koja ih zapljuskuje, ne uspevajući s njima da se spoji.

Jer, te su scene, baš kao i parabole, skečevi s poukom u kojima Anatolij ne nalazi mir, već samo simulaciju one prve crno-bele granične situacije u kojoj se definisao kao neko ko drugome oduzima život. Otuda on ne može biti svetac niti prorok, i ove uloge neprestano minira taman kada se manastirski starešina nameri da ga sledi prema spasenju.

OSTRVO – Pavel Lungin

Lepota Ostrva je u tome što, uprkos meditativnom ritmu i učinku, ne odbija da komunicira s gledaocem. Manastirski život je sagledan profanim pogledom, sa smislom za humor, kako u situacijama u izdvojenoj i samim tim specifičnoj zajednici, tako u životnosti likova monaha. Manastirski starešina Filaret i mladi monah Jov oprezni su u tretmanu Anatolija, za kojeg nisu sigurni je li svetac ili običan ludak koji bi im mogao nauditi. Filaretova rastrzanost između želje da sledi Anatolija u asketskom životu i nevoljnosti u odricanju materijalne udobnosti na koju je navikao na momente je komična, ali i kritička spram licemerja i raskola između crkve i vere.

Anatolijev lik dat je kroz spoj lucidnosti i budalastosti, religioznosti i jeretizma, i najbolje je oslikan u sceni u kojoj starčić sedi na vrhu zvonika i udara u zvono pevajući svoju pesmu, u slavu narušavanja ceremonije i konvencije, a propoved slobodi i radosti.

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:
POŽUDA, OPREZ – Ang Lee
NEMA ZEMLJE ZA STARCE – Ethan Coen, Joel Coen
MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti
POKAJANJE – Joe Wright
RAT ČARLIJA VILSONA – Mike Nichols
POSETA ORKESTRA – Eran Kolirin
RUSKI TROUGAO – Aleko Tsabadze
DVOSTRUKA LJUBAV– Claude Chabrol 
ISTRAGA – Iglika Trifonova
KREMEN – Aleksei Mizigiryov
TI ŠTO ŽIVIŠ – Roy Andersson
ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić
SENKE TREĆEG ČOVEKA - Frederick Baker



Komentari

  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 01.03.2008. 10.18.34
    Ovaj film sam gledao ima skoro godina dana. To je Delo koje prevazilazi poimanje umetnickog medija filma cak i u njegovom najjacem hiperprofilisanom, antizabavljackom izrazajnom grananju. Ako je ikada epiklaza imala udela u nastajanju nekog dela filmske umetnosti onda je to bilo u ovom slucaju. Dati ocenu za nesto znaci da se to moze uporediti sa necim referentmnim, a to u ovom slucaju nije moguce. (Andrej Rubljov samo naivnima moze pasti na pamet). Tako da predlazem da se maksimalna ocena iz recenzije ukloni i zameni cistom,jednostavnom belinom prostora predvidjenog za davanje ocene...
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 03.03.2008. 12.26.31
    Mozda bi bilo dobro da se autor/ka/ teksta malo poblize upozna sa pojmom jurodivost.
  • Gravatar for eh,
    eh, (gost) | 04.03.2008. 01.55.07
    dva gorda i prepametna komentara bi trebalo da progone autorku recenzije sa svojim predlozima...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi