Popboks - POKAJANJE – Joe Wright (FEST ’08) - Slagalica duše (uz poneki zatureni delić) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.02.2008. 09:48 · 5

POKAJANJE – Joe Wright (FEST ’08)

Slagalica duše (uz poneki zatureni delić)

Preko „efekta leptira” na konkretnom primeru razvija se problematika krivice i iskupljenja kao pažljivo konstruisan model koji bi trebalo da simulira krivudavu liniju života. Ali, hladnoća koja duva između spojeva ubija svaku autentičnu emociju i stvara nepremostivu distancu spram likova koji vole, mrze i umiru, ali nijednog trenutka istinski ne zažive

Miloš Cvetković

Ocena:
5



5/10
 

Originalni naziv: Atonement
Scenario: Christopher Hampton
Roman: Ian McEwan
Uloge: James McAvoy, Keiara Knightley, Saoirse Ronan, Romola Garai, Vanessa Redgrave
Žanr: drama
Trajanje: 118 min.
Proizvodnja: UK, 2007.

 

Pokajanje je adaptacija istoimenog romana. Zadržavanje knjiške strukture, gde veće filmske celine nalikuju na poglavlja romana, ne mora da bude nužno loš potez. Beri Lindon je odličan primer ovakvog pristupa koji funkcioniše. Problem filma Pokajanje je što bi da objedini melodramski patos filma Veridba je dugo trajala i ledenu proračunatost na tragu Stanleyja Kubricka. Krupan zalogaj.

Međutim, sâma premisa zapravo daje povoda za ovakav pristup, naročito što Pokajanje, između ostalog, govori o načinu na koji se linije pripovedanja, odnosno fikcije, seku i ukrštaju s linijama života, i kakve sve to posledice proizvodi.

POKAJANJE – Joe Wright (FEST ’08)

Prvo poglavlje je i najbolji deo filma. Suptilna drama koja ilustruje kako je sve zaista u oku posmatrača i kako se između spisateljskog domaštavanja stvarnosti i namerne laži nekada izgubi svaka razlika. Ovaj motiv se i dalje razvija, mada nešto prikrivenije, sve do naglašeno izdvojenog epiloga, koji onda sasvim logično zaključuje čitavu pripovest, ali upravo zbog toga ne uspeva da uputi efikasan udarac u stomak u vidu odgovarajućeg emotivnog pančlajna.

Čitava srednja deonica, pretežno smeštena u Francusku za vreme Drugog svetskog rata, deluje kao novo poglavlje nekog drugog romana (tj. filma) pošto je sveza koja objedinjuje sve postojeće pripovedačke linije data tek u obrtu. Prekasno, šavovi se osećaju.

Ako prihvatimo da u Pokajanju postoji samo jedan pravi lik (što je, imajući u vidu epilog, sasvim razumno tumačenje), a to je spisateljica Briony Talis, onda film na jednom nivou savršeno funkcioniše kao deprimirajuća priča o nemogućnosti iskupljenja. Međutim, čak i tada ostaje problem što je dobar deo filma potrošen na romansu koja postoji pre svega u funkciji introspektivne drame glavne (jedine) junakinje.

Ljubavna priča, baš kao i njeni protagonisti, ostaje nedorečena i neupečatljiva – lažno emotivno težište koje bi trebalo da nam odvuče pažnju ne bismo li se iznenadili na kraju. Pokajanje posrće pod teretom metatekstualnosti, koja možda i funkcioniše u romanu, ali na filmu deluje suviše izveštačeno.

Pročitajte kritike ostalih filmova sa Festa 08:
POŽUDA, OPREZ – Ang Lee
NEMA ZEMLJE ZA STARCE – Ethan Coen, Joel Coen
OSTRVO – Pavel Lungin
MOJ BRAT JE JEDINI SIN – Daniele Luchetti
RAT ČARLIJA VILSONA – Mike Nichols
POSETA ORKESTRA – Eran Kolirin
RUSKI TROUGAO – Aleko Tsabadze
DVOSTRUKA LJUBAV– Claude Chabrol 
ISTRAGA – Iglika Trifonova
KREMEN – Aleksei Mizigiryov
TI ŠTO ŽIVIŠ – Roy Andersson
ŽIVI I MRTVI – Kristijan Milić
SENKE TREĆEG ČOVEKA - Frederick Baker



Komentari

  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 02.03.2008. 01.25.38
    ovakav komentar, usudio bih se reci jednog remek-dela (bar na nivou proslogodisnje produkcije) je najblaze receno - SRAMOTAN! nakon citanja ovakve baljezgarije, pitam se da li je gosp. milos uopste pogledao film? mozda ga i jeste gledao, ali je bio zauzet pisanjem brojnih komentara, jer se ocito posvetio masovnoj kritici fest-ivalskih projekcija. krupan zalogaj... no, da je bar fest bio ranije... mozda bi se otvorile oci AMPAS-e, BAFTA-e i milionskog auditorijuma. ovako - kasno milos na spasenje stize.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 04.03.2008. 11.38.21
    Nepristojno niska ocena. Odlična melodrama, jedan od najboljih filmova godinae (svakako bolji od papazjanije braće Koen).
  • Gravatar for mimi
    mimi (gost) | 21.03.2008. 19.44.31
    u odnosu na ono sto nam se nudi poslednjih par godina, ovo je jedan od boljih filmova koje sam gledala!
  • Gravatar for Novak
    Novak (gost) | 25.03.2008. 03.09.39
    Pa eto, remek djelo ovaj film mogao je biti, ali na zalost nije. Slazem se za suvisni, ratni film u filmu, ali mene je snazno dojmila (i) ljubavna prica, ona je ipak veoma vazna za Brionino POKAJANJE, jer da (velika) Ljubav nije bila u pitanju, nekako ni Brionina laz, ako je to bila laz, ne bi imala toliku vaznost.
  • Gravatar for sta sada
    sta sada (gost) | 25.03.2008. 09.39.27
    Bla bla truc. Kakva recenzija, takav i komentar.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi