Popboks - HOT CHIP - Made in the Dark [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.02.2008. 11:45 · 5

HOT CHIP

Made in the Dark

(EMI)

Britanski elektro poperi Hot Chip na trećem albumu ne napuštaju teren na kome su prethodnikom The Warning izazvali oduševljenje kritike: veseli, šareni zvuci i intimni stihovi pretenduju i na plesne podijume i na spavaće sobe. Istinski zamah je, međutim, posustao, a dubina je uglavnom zamenjena bombastičnom nonšalancijom

Marko Artuković

Ocena:
3


3/10
 

Ideja inteligentne plesne muzike za razmišljanje i plakanje nije nova, a ni u naročito dobroj formi: i pored Notwista, Dntela i ostalih mlađih bendova koji to često rade solidno ali uvek u dosta malom formatu, najveća dostignuća u ovom domenu potpisivali su – i još potpisuju – Pet Shop Boys.

Ako ne sama muzika, a ono bar aura albuma The Warning (2006) britanskog sastava Hot Chip pretendovala je na relevantnost makar nalik onoj koju je Pet Shop Boysima obezbedio Behaviour ('90).

HOT CHIP - Made in the Dark

Takva ambicije nije bila sasvim neosnovana: naime, numera Colours sa Warninga je apsolutno perfektna i nepogrešivo ukazuje na ono što bi Hot Chip bili kada bi ispunili svoju estetiku do vrha: neverovatno efektan spoj vedrine i ozbiljnosti i pesnička pismenost stihova manifestovana i kroz fantastično doziranje repeticije čine ovu stvar jednom od uzbudljivijih pesama 21. veka.

Najbliži tome na novom albumu je naslov, čiju bi sugestivnost, imajući u vidu ranije pokazanu ambicioznost benda, mogao da ispuni jedino niz pesama makar približno dobrih kao Colours. A ovde nema nijedne, već su tu samo opiljci jedne u principu fine umetničke vizije koja je, izgleda, posrnula pod teretom tapšanja po ramenu i raspršila se zahvaljujući inerciji lakoće pravljenja pitkih elektronskih poskočica.

Čak i balade nameću pitanje kako je moguće da nešto što je “napravljeno u mraku” bude ovako šareno, pompezno, nonšalantno, a plitko?

Ne postoji ni oslonac u poeziji. Ne, više puta pomenuti Pet Shop Boys nikada nisu nudili “serioznu” poeziju – a tekst više puta pomenute Colours (i) to jeste – nego odlične pop stihove, izrečene preciznim pop jezikom, dovoljno univerzalnim, ali i pametnim da bi mogao da bude beskrajno intiman. Hot Chip pokušava da ostane u sredini, više gubeći nego dobijajući takvim nastojanjem.

HOT CHIP - Made in the Dark

S jedne strane, nonšalantnost s kojom se izriču rime o raju i paklu, ljubavi i tugovanju, na granici je dobrog ukusa, a saharinski elektro bitovi i prelivi koji ih nose previše su olako plasirani da bi bili ozbiljno shvaćeni. S druge, grupa očigledno preozbiljno shvata samu sebe da bi bila uspešno shvaćena neozbiljno.

Zbog svega toga, treći album Hot Chipa je zaglavljen na pola puta između ozbiljne zabavne muzike i njene parodije, a slabo funkcioniše i kao jedno, i kao drugo.

Prošaran zanimljivim ali plitkim rešenjima, Made in the Dark je trijumf forme nad sadržinom, koncepta nad formom, stava nad konceptom, hajpa nad stavom i polupraznine nad hajpom.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Tadić Tadić...
    Tadić Tadić... (gost) | 29.02.2008. 14.29.06
    ...idol pospanih. Dobar je novi album H.C.-a.
  • Gravatar for zaffa
    zaffa (gost) | 29.02.2008. 14.56.50
    sasvim ok album
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 29.02.2008. 18.12.48
    Auuuu, kako si ti to sve pogresno procitao. Poslusaj opet. Kash'ce ti se samo.
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 18.05.2008. 19.58.11
    Hmmmm....zasto ovakva recenzija, pitam se? Istina, ima boljih bendova (SHITDISCO!, New Young Pony Club, etc.) ali ni Hot Chip nisu losi! Preporucujem da ih prelusate, a recenzije ostavite po strani! Mozda vam se bas oni dojme!....I dosta vise o proslosti (Pet Shop Boys!), sad je 2008. godina i novi bendovi dolaze, zasto ih uporedjivati sa starudijom? Bolji su stari, pa sta sa tim? Otvorite se i prema novitetima!
  • Gravatar for istomisljenik
    istomisljenik (gost) | 26.03.2009. 20.26.12
    e bas mi je milo da je jos neko primetio isto, pretenciozno! bespotrebno je porediti sa PSB, ovo jednostavno nije dovoljno dobro koliki se hajp digo, mislim da kritika ubada u centar
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.