Popboks - POPTUBE Miška Bilbije - Surf? Tube? To je valjda ovo? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 03.03.2008. 14:58 · 13

POPTUBE Miška Bilbije

Surf? Tube? To je valjda ovo?

Prosečno vreme koje je potrebno izdvojiti za gledanje i čitanje ovog vloga iznosi oko 12 minuta

Miško Bilbija

 

Nedavno sam sreo jednog poznanika na ulici i pohvalio mu se kako ću uskoro da pišem ovo što ću da pišem. Ni sam baš nisam najsigurniji šta je to, ali nema veze - on je, čini se, znao: „Uuu, pa to je fenomenalno, čoveče, ja sam redovan na Jutjubu, Jutjub je čudo! Pre neki dan sam se kladio sa nekim društvom kako na Jutjubu postoji SVE i dobio sam opkladu!“.

Ovo je zvučalo prilično intrigantno, pa sam pustio tipa da priča: „Rekao sam im svima da zamisle svoju omiljenu grupu, film, jelo i još neke gluposti i ja ću da im na Jutjubu nađem odgovarajući video fajl. Nećeš verovati šta sam sve našao, samo moraš malo da se potrudiš. Moraš da znaš kako da tražiš. Veruj mi, zabavnije je i od televizije. Probaj i sam, uostalom.“

Normalno da ću da probam, šta mi je drugo preostalo? Uostalom, osim traganja i dosta dobrog snalaženja u surfu, ja i ne znam ništa drugo. O kompjuterima. Ili Internetu. Apsolutno nemam pojma kako to radi, gde se u stvari nalaze te stvari koje gledamo ili daunloudujemo, ne znam ni kako se to kači, ni kako se čuva, apsolutno niks! Ne razumem se u formate i ekstenzije, ne razlikujem bit od bajta. Imam problem čak i sa onim sajtovima gde bi trebalo da se registruješ i popuniš neke rubrike - to naročito mrzim. Pa ja čak ni Jutjub ne poznajem, nikad se nisam njime bavio ozbiljno.

Naravno, bio sam tamo sto puta, ali bi mi uvek neko poslao link za nešto, ili bih negde pročitao neku preporuku i sl. Ali kad sam prvi put zaista ukucao samo „youtube.com“, odmah sam se obeshrabrio. FAQ sa milion pitanja, neki linkovi sa neobećavajućim imenima kao što su CHANNELS, COMMUNITY, WARP, RSS FEEDS...

Stvarno ne mogu da budem član nijednog komjunitija ili grupe. Ja ću konzervativno - klasično polje SEARCH i tako će to da funkcioniše! Imam dakle neki solidan kompjuter, dosta brzu ADSL vezu i razjarenog miša spremnog da satima luta i istražuje. Uvek krećem sa crnog Gugla (blackle.com). Tu mi se oko nogu mota neko dete, koje će takođe imati šta da kaže. I to bi bilo to.

Savet mog drugara je zvučao fenomenalno, ako ništa drugo barem ću znati na čemu sam. Nekoliko mikrosekundi sam razmišljao odakle da krenem i na kraju se ipak odlučio za najvažniju stvar na svetu. I u životu. Za fudbal.

Nekako sam bio ubeđen da će prvi test biti i najvažniji. Lako je naći neki spot bilo kog benda ili insert iz bilo kog filma, ali pravi ispit će biti fudbal. Samo, pre toga sam morao da smislim kriterijum. Počeo sam da kopam po memoriji i da se prisećam svih onih divnih trenutaka sa severa i zapada Marakane i konačno rešio da moram da smislim koji je to najlepši gol koji sam video u životu. UŽIVO. Nisam se mnogo mučio. Nisam bio na stadionu kada smo igrali sa Maradoninom Barselonom (imam opravdanje!), ali zato jesam 18. marta ’95. Na JNA! Minut je bio 16, ja na severu, a gol je pao na jugu.

Svejedno, znao sam kakvom sam remek delu prisustvovao. Search box – Krupniković.

Fantastično, zaista. 1:0 za Jutjub. Posle nekoliko desetina ponavljanja, mogao sam da se konačno opustim. I naravno, kad sam već tu, da proverim još neke stvarčice. Na primer Piksi iz korne!

Vidi, opet na JNA! Bravo Jutjub! Poslednji test: nisam bio na stadionu, ali opet je JNA i opet je gol nezaboravan. Sokol Kušta!

Uf! Sad je sve mnogo lakše. Znam da sam sada na sebe navukao gnev manjeg dela populacije, znam i da ću biti optužen za manjak patriotskih osećanja, ali sam makar dobro istestirao mogućnosti sajber sveta. Impresivno, nema šta. Putovanje kroz vreme i memoriju je počelo na najbolji način.

Osokoljen, bacio sam se i na neke druge teme. Naravno, nisam mogao da izaberem omiljeni film ili omiljeni bend (kako je to moguće uopšte?), ali sam nešto morao da probam. Neki treš horor recimo, neki pravi treš, nešto što se čak ni kod nas ne može kupiti u Merkatoru za 99 dinara. Neki Lari Koen, recimo. Ima li negde ovde trejler za Q - Krilatu zmiju?

Istina, nisam uspeo da vidim dotičnog monstruma ili makar Majkla Morijartija, ali svejedno, fantastično podsećanje i još jedno pozitivno brojanje za Jutjub.

U ostatku večeri sam pokušao da se pozabavim muzikom i još nekim stvarima koje volim, ali tu je onda nastao pravi košmar. Milioni spotova, bilioni pesama za koje su posetioci sami pravili svoje spotove, zilioni video odgovora na iste te lažne spotove (inače specijalna disciplina na ovom sajtu), pa zatim kuhinjski video recepti za lakše snalaženje ispred šporeta (oko 150 video recepata samo za spravljanje gvakamola) i zaista sve ostalo što mi je palo na pamet - svi pank bendovi koje sam mogao da smislim, svi surferi kojih sam mogao da se setim (pravi surferi, oni na talasima), svaka baraba koja je ikada uzela mikrofon u ruke i poželela da repuje, burnin’ and lootin’ po Beogradu, trilioni antiglobalističkih video poruka, pa ponovo fudbal, veličanstveni monolozi Bila Mahera... a onda sam na kraju, totalno iscrpljen, nakon nekoliko sati nabasao na dva heroja našeg, ili makar mog vremena, (ko bi rekao da ću i reklamama da se bavim, ali evo), dve ikone popularne kulture, moji lični heroji, nezamisliv spoj, ali to je to, prava stvar za laku noć! Girls and boys, I give you Superman & Seinfeld!



Komentari

  • Gravatar for oho!
    oho! (gost) | 04.03.2008. 11.06.12
    prvo pa musko!
  • Gravatar for walker
    walker (gost) | 04.03.2008. 14.53.37
    angazovanje miska bilbije - pametan potez. 'ajde sad...
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 04.03.2008. 16.19.22
    Pročitao sam tekst za ciglo četiri munuta.
  • Gravatar for Matador
    Matador (gost) | 04.03.2008. 18.45.23
    Misko, ti si legenda, tako da ti gledamo kroz prste zbog ovog prvog teksta (mozes ti to dosta bolje, da se ne lazemo). Veliki pozdrav!
  • Gravatar for behemot
    behemot (gost) | 05.03.2008. 21.12.16
    Nemoj samo da bude ono, a bio je cool tip?
  • Gravatar for gudison park
    gudison park (gost) | 06.03.2008. 02.24.47
    3 sjajna gola bude nostalgicna osecanja
  • Gravatar for qipi
    qipi (gost) | 06.03.2008. 12.02.48
    Ne vrsljam po Youtubu pa nisam ni znao da ima i ovaj Kushtin gol. Pre nekoliko godina sam bio u Albaniji i naletim na coveka. Drzi kafic preko puta Stadiumi Flamurtari.
  • Gravatar for ddd
    ddd (gost) | 07.03.2008. 09.08.03
    dobro je, dopada mi se i ideja i realizacija
  • Gravatar for Fuzbaler
    Fuzbaler (gost) | 07.03.2008. 23.32.22
    Istorija,istorija,nikad je dosta. Dajte nesto novo,kad su golovi u pitanju.Nemojte molim vas 4:1,pa na istu foru godinu pre bi 2:4. Secam se pre vise od 5 godina,kad je siromasniji klub iz Bgd dobio u Kupu na Rupi, a Misko i Kosta na radiju listali neke novine i trazili sta su uradili Zvezdini pioniri i petlici, da see i oni nechim podiche, hehe! Pozdrav
  • Gravatar for hue
    hue (gost) | 09.03.2008. 19.19.49
    Ma super...samo me fudbal bas i ne interesuje...ajde nesto drugo...filmove i td... Mislim da ce ova kolumna biti super. Pozdrav za legendu B92 !
  • Gravatar for Jelena i Ivana
    Jelena i Ivana (gost) | 10.03.2008. 15.23.41
    Dragi Misko, volEmo te i osecamo toplotu oko nasih srdaca sto si ponovo sa nama! Jedna od nas ce te pratiti uprkos tome sto je na skrnavom dial-upu, a ti nas teras da idemo na taj nesretni jutjub...
  • Gravatar for andalucia
    andalucia (gost) | 10.03.2008. 18.27.35
    A kad ce novi tekst? :)
  • Gravatar for h
    h (gost) | 15.03.2008. 02.21.50
    Ajde, da pravimo novi slobodan radio. B 92 je prolupao odavno. Ovo ti je super, ali ajde, novi radio, slobodan radio...gradski, urbani duh.. ti, mjehur ubica i td i td...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX