Popboks - DŽ. K. ROULING – Hari Poter i relikvije smrti - Veliko finale [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 04.03.2008. 16:17 · 3

DŽ. K. ROULING – Hari Poter i relikvije smrti

Veliko finale

Ovaj roman se ne čita samo kao poslednji deo sedmoknjižja, ma koliko ono bilo popularno. Reč je o kulminaciji decenijskog spisateljskog napora koji se prostire na preko četiri hiljade stranica. Roulingovoj je pošlo za rukom da oformi životan i živopisan fantazijski svet sa svojom kulturom, tradicijom, istorijom i mitologijom, kao i bogatim nizom likova koji se čitaocima prosto obraćaju sa stranica i uspešno ih uvlače u izmaštanu stvarnost

Ivan Jovanović

Nakon velikih nedoumica oko toga ko će biti izdavač poslednjeg (barem zasada) romana o Hariju Poteru, srpsko-italijanska izdavačka kuća Evro-Đunti obradovala je sve poklonike dečaka čarobnjaka objavljivanjem sedmog nastavka najčitanijeg romana 20. veka.

Roman Hari Poter i relikvije smrti nadmašuje sva očekivanja i nameće se kao najbolji nastavak u serijalu. Verni čitaoci pripovesti o Hariju Poteru bogato su nagrađeni epskom završnicom najpopularnije bajke savremenog doba. Sedma knjiga je daleko mračnija od prethodnika i obraća se starijim čitaocima. Roulingovoj je pošlo za rukom da iz knjige u knjigu ton pripovedanja, kao i zaplet, prilagođava svojim čitaocima koji su uz njene romane rasli i sazrevali.

Hari Poter i relikvije smrti počinju namerom Reda feniksa da Harija preseli na bezbedno mesto – budući da mu preti smrt od strane Voldermortovih sledbenika – a nastavlja se strmoglavim poterama na metlama preko noćnog neba, odsudnim borbama – počesto sa smrtonosnim ishodom – i završava novim životom i novim početkom.

DŽ. K. ROULING – Hari Poter i relikvije smrti

Nakon Dambldorove smrti u prethodnom romanu, Voldemortu je pošlo za rukom da se dokopa vlasti i moći, te su mnoge njegove pristalice oslobođene iz čarobnjačkog zatvora Azkabana, isto kao i dementori, koji sada bespogovorno služe svog mračnog gospodara. Glava Harija Potera ucenjena je na dve hiljade galeona, tako da je mladi čarobnjak preko noći od slavne ličnosti postao progonjen i prinuđen da se krije kako bi spasao goli život.

Hari je u Relikvijama smrti stariji, mudriji i staloženiji nego prilikom poslednjeg susreta s čitaocima. Više nije reč o nadurenom tinejdžeru kivnom na čitav svet, u stalnom sukobu s najbližima, već o zrelom mladiću, spremnom da se uhvati u koštac s gotovo nemogućim zadacima koji su pred njim. Isto važi i za ostale glavne likove – Rona i Hermionu. Kako se roman odvija, vidimo koliko su zapravo veze između njih troje čvrste, zrele i omogućavaju im da premoste i nadvladaju nedaće koje uveliko prevazilaze njihove pojedinačne sposobnosti.

Kao i u prvih šest naslova, Roulingova se trudi da uspostavi ravnotežu u obraćanju zrelijoj čitalačkoj publici – onoj koja je uz Harija Potera već deset godina i koja je, kao i on, na pragu punoletstva – i u obraćanju mlađim čitaocima, koji se možda prvi put sreću s njenim izmaštanim svetom. To joj, kao nikada dosad, polazi za rukom, pa se Hari Poter i relikvije smrti odlikuju lepotom jezika i čistotom stila koji uveliko nadmašuju njena prethodna spisateljska ostvarenja, i zaista se mogu opisati kao velika završnica.

Povezani članci:
Hari Poter i Red Feniksa – recenzija filma



Komentari

  • Gravatar for pitam se
    pitam se (gost) | 04.03.2008. 22.06.18
    da li je moguce da je to najcitaniji roman dvadesetog veka. narocito sto je zahvatio nepunu deceniju kamo gospodar prstenova, ako vec nije nista klasicnije
  • Gravatar for najlepshi tekst...
    najlepshi tekst... (gost) | 06.03.2008. 08.04.20
    ... na sajtu popboks u 2008. Da se razumemo, citao sam samo prvi deo H. Potera...
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 15.11.2009. 18.08.25
    Meni se ovaj sedmi deo najviše sviđa,zato što ima mnigo dvoboja,romantike i mrtvih. Jedino je glupo što su Nimfadora, Lupin,Ćudljivko i Snejp mrtvi. Omiljen mi je deo iz zadnjeg dela onaj kada se Hari i Ron posvađaju oko Hermione
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige