Popboks - ADELE - 19 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.03.2008. 12:01 · 3

ADELE

19

(XL)

I pored hvalospeva dela britanske štampe, debi album Britanke Adele Atkins pokazuje da je, u stvari, reč o zvezdi u pokušaju

Jelena Maksimović

Ocena:
5


5/10
 

Nekoliko važnih britanskih magazina ove jeseni je objavilo tekstove i intervjue sa Adeleom Atkins, čiji je jedini doprinos muzičkoj sceni u tom trenutku bila pesma Hometown Glory, koja je bila okačena na njenoj MySpace stranici. No i pored toga, 19-godišnjakinja iz južnog Londona i maturantkinja prestižne muzičke gimnazije Brit, koja važi za rasadnik mladih zvezda, dobila je i priliku da se pojavi u emisiji Joolsa Hollanda, gde je drugi gost bio Paul McCartney.

„Zvuk za 2008“, „Nova Amy Winehouse“, „Makni se u stranu, Amy“... samo su neki od naslova iz štampe. Ovo potenciranje poređenja s posrnulom divom ključno je za (ne)opravdano velika očekivanja od debitantkinje.

ADELE - 19

Kada je reč o tržišnom uspehu, kampanja je uspela – album je već nedeljama među najprodavanijim, a singl Chasing Pavements je odmah po izlasku završio na prvom mestu top-liste.

Na albumu 19 naglasak je na Adeleinom zavodljivom napuklom glasu i svedenom zvuku u kom dominiraju akustična gitara i klavijature. Uticaji i preuzimanja karakterističnih mesta iz savremenog ali i tradicionalnog „ženskog zvuka“ više su nego očigledni. Tako na primer ovde možemo čuti folk po ugledu na Feist (Daydreamer, Crazy For You), senzualnost Dusty Springfield (Melt My Heart to Stone), soft balade epskih dimenzija dostojne Mariah Carrey (Make You Feel My Love) i funky poigravanje (Right As Rain, Best for Last).

Previše sličnosti s koleginicama? Adele je mlađa, svežija, manje problematična verzija Amy Winehouse. Htela bi ona da poseduje nešto samosvojno, što bi je razlikovalo od pomenutih pevačica, ali još ne zna šta bi to moglo da bude, pa krajnji rezultat ne deluje dovoljno ubedljivo.

ADELE - 19

U trenutnoj hijerarhiji britanskih pop autorki, Adele stoji malo iznad iritantne Kate Nash, ali je manje zabavna od Lily Allen i samim tim se lošije kotira. Priče o odrastanju (Daydreamer), kraju prve ljubavi („Excuse me, first love, but we're through, I need to taste a kiss from someone new”), lokal-patriotizam prema kom su London i ljudi u njemu “sva čuda ovog sveta” (Hometown Glory), deo su autentičnog iskustva jedne 19-godišnjakinje, ali i nedovoljni razlozi da vas na duže vežu za ovaj album. Jer, ko bi želeo da se vrati u taj divni period adolescentske zbunjenosti?

Adele je mlada autorka koja tek treba da odluči šta će biti, to jest kako će zvučati kad poraste. Za njeno dobro, nadajmo se da Amy Winehouse nije odgovor na to pitanje.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Hvar Pag Vis
    Hvar Pag Vis (gost) | 10.03.2008. 14.15.05
    Jelena Maksimovic i njena tradicionalna rubrika "Prelistavamo britansku stampu". Kao i uvek, promisljanja ni trunku, ali zato Wikipedije i ostalih medija brdo. Zar je jednom "ozbiljnom" sajtu zaista potreban jedan ovakav "analiticar"?
  • Gravatar for Nesha
    Nesha (gost) | 10.03.2008. 20.39.21
    Sori, baby, nakon onolike kolicine nebuloza na temu "Control", bice potrebno nekoliko godina da pocnem da ti verujem i do toga ces morati da dodjes teeeeskim radom. Pronadji stare tekstove prezimenjakinje Deane St. Maksimovic, kao primer pisanja koje je podrazumevalo i sveze informacije iz strane stampe i posedovanje jasnog, licnog stava.
  • Gravatar for snuffer
    snuffer (gost) | 14.03.2008. 12.02.39
    Meni se fućka za ovu recenziju, album je baš simpatičan!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.