Popboks - BEI THE FISH - Look Up [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.03.2008. 10:22

BEI THE FISH

Look Up

(E Go East Records)
 

Prema priči koja kruži Skopljem, svi domaći bendovi imaju istu sudbinu – najpre bivaju prihvaćeni izvan matičnih granica, a tek godinama kasnije i u svojoj sredini. Reč je o tradiciji čiji su poslednji veliki izdanak Bei the Fish

Saša Pavlović

Ocena:
6


6/10
 

Nastali kao “tinejdžerski san” Ognena Anastasovskog, diplomca skopskog FMU-a, Bei the Fish (najpre Benzon) su godinama važili za bend “žednih i vrednih istraživača zvuka”. Dobivši podršku programera Nenada Gorgievskog (ujedno i arhitekta BTF zvuka), i Valentine Minovske, koja je donela anđeoski glas, BTF 2003. kreću u malo ambiciozniju avanturu.

Iste godine gradom kruži neoficijelno izdanje Listen.Iz anonimnosti izlaze singlom The End, ubedljivim pobednikom godišnje liste singlova multikulti radijske mreže Cross radija. Originalni koncertni nastupi, kao i sofisticirana reciklaža gotovo kompletnog opusa popularne muzike 20. veka, BTF-u ubrzo donose epitet najoriginalnijeg sastava na sceni.

BEI THE FISH - Look Up

Ognen i njegovo esnafsko društvo prošle godine su došli i do dugoočekivanog debija Look up. Reč je o postmodernom putovanju kroz žanrove kojima se BTF godinama nenametljivo poigravaju. Surovim instinktom za detalje Skopljani stvaraju album nežnog i slojevitog pop sadržaja, prepun melodramskog elektro-akustičkog ugođaja. I to na “mediteranski način”.

Look Up ima performanse vinila, svoju priču na A i B strani. Jednostavna koliko i višeznačna, Everybody Says je noseća numera na “prvoj strani”, britka pesma koja otkriva sve potencijale benda. U rasponu od The Beatles do Air nasleđa, već pri prvom susretu album zavodi jednostavnošću.

Ognen i Valentina pevaju na engleskom, ali ta naklonjenost pre svega jezičkom nasleđu ne umanjuje utisak brižljivo slagane ploče, uverljive i sa stavom.

Look up je prepun iznenađenja – Bare Naked, Every Time, Maria predstavljaju šarmantne pesme u najelegantnijem pop maniru. Pored prijemčivosti, ni u jednom trenutku se ne nazire kraj istraživanju, što predstavlja najveći kvalitet Look Upa.

Dok s nestrpljenjem očekujemo nova iznenađenja, ovo će ostati njihova suptilna zbirka pametnog popa. Za (uvek) sunčane dane.

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.