Popboks - SHACKLETON (FEATURING TENFOLD VENGEANCE) - Death Is Not Final, EP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.03.2008. 10:44 · 7

SHACKLETON (FEATURING TENFOLD VENGEANCE)

Death Is Not Final, EP

(Skull Disco)

Dubstep je još dovoljno svež i vreo muzički žanr da pravci njegovog razvoja i mutiranja mogu da se promene samo posle jednog izdanja, čak posle jedne pesme. Evo takvog izdanja i takve pesme

Uroš Smiljanić

Ocena:
8


8/10
 

DJ, producent i suvlasnik etikete Skull Disco Sam Shackleton za sebe tvrdi da se ne uklapa u standardni profil dubstep producenata, ističući nepripadanje unutarnjem krugu krojdonskog trusta mozgova ovog još veoma svežeg muzičkog žanra. Zaista, na jednoj strani je njegova već više puta potvrđena naklonost bliskoistočnoj etničkoj muzici, njenim ritmovima i pevanju. Na drugoj su veze s minimalnim technom, koje su sve jasnije i jasnije.

Uvid u set-liste minimal DJ-jeva poslednjih nekoliko meseci pokazuje sve veće prisustvo pojedinih dubstep pesama u novom kontekstu koji, uostalom prirodno, prepoznaje njihovu svedenost, strogost i sklonost repeticiji. Shackletonov veliki hit Blood on My Hands svojevremeno je remiksovao Ricardo Villalobos, jedan od najvažnijih minimal producenata i DJ-jeva poslednjih godina.

Death is not Final je korak dalje. U oba smera. Shackletonova najnovija kompozicija je hipnotički, teški, epski intoniran komad tame u kom se masivni puls basa sudara s bliskoistočnim udaraljkama, ženskim pevanjem na arapskom i sumornom meditacijom o prirodi smrti kao nikada zaista razumljivom pojmu za samosvesna bića. Uobičajena struktura dubstep kompozicije je napuštena za račun ponavljanja većih delova ove zvučne građevine, pa Death Is Not Final izvodi svakojake trikove sa percepcijom vremena slušaoca.

SHACKLETON (FEATURING TENFOLD VENGEANCE) - Death is not Final, EP


Da bi sasvim eksplicitnim učinio ovo razgrađivanje okvira žanra, Shackleton u drugom delu pesme sasvim napušta halfstep ritam uobičajen za ovu muziku, u korist standardnog plesnog four to the floor nabadanja. Minimal DJ-jevi su verovatno u ekstazi jer ih Shack susreće na pola puta dajući im ogromne mogućnosti.

Na B strani ovog vinila je T++, predstavnik najelitnije elite berlinske minimal techno scene. Poznat i pod imenom Various Artists, te kao deo Monolake kolektiva, Torsten Pröfrock je i šef etikete DIN. Njegov remiks Death Is Not Final je još minimalniji od originala, pošto basovima daje još prominentniju poziciju u miksu, sa ritmom koji je iz kombinacije istočnjačkog i četvoročetvrtinskog prešao u nekakvu varijantu robotskog bekbita.

Smišljeno svedena na samo nekoliko elemenata originala, ova verzija naslovne pesme zadržala je jednak nivo hipnotičkog potencijala i već postala apsolutni favorit DJ-jeva širom scene.

Budućnost elektronske i plesne muzike sadržana na ovom komadu vinila zastrašujuće je uzbudljiva. Ova godina bi mogla da bude presudna za dubstep a Shackleton će u ovoj presudi igrati veliku ulogu.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for maja
    maja (gost) | 19.03.2008. 13.22.01
    meho, bravobravo. pionirski indeed.
  • Gravatar for Trut
    Trut (gost) | 19.03.2008. 14.11.10
    Majo dodji na kaficu!
  • Gravatar for Meho Krljic
    Meho Krljic (gost) | 19.03.2008. 14.32.17
    Pa, da, ja sam bio pionir još dok je Tito bio živ. Ta kilometraža morala je jednom da se vidi.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 19.03.2008. 15.02.50
    Pogubni uticaj Ricarda Villalobosa (koji je avaj!) otkrio cari srpske plehane muzike, tek ima da osetite. Gledao ga uzivo i nisam verovao kako nas je potrovao covek najgorim primercima tzv. balkanskg-folklorno-muzickog nasledja(to se sada tako pise u engleskim novinama) Uoooooooooopste mi nije bilo dobro, skoro da sam se osetio kao na Cecinom Uscu (nije preterivanje!!!!!). Shackleton je samo prva kolateralna zrtva tog nezaustavljivog procesa. Valjda ce se nekako iscupati iz tog zagrljaja. Do sada, nije bilo ozbiljnih prekrsaja......Videcemo ubuduce.........
  • Gravatar for moodswinger
    moodswinger (gost) | 19.03.2008. 20.04.25
    mislim da ricardovo banalno uvaljivanje narodnjaka na svoj ondasnji singl nema mnogo veze sa shackletonovim pristupom koji od svog prvog izdanja ide tim pravcem, a i balkasnki trubachi nemaju toliko veze sa pravim orijentom koji se kod shacka oseca, na pravi nacin. ovaj vinil je vec u torbi :)
  • Gravatar for Enver Vilalobos
    Enver Vilalobos (gost) | 20.03.2008. 09.15.41
    koje ste vi paljevine.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 20.03.2008. 15.17.30
    Dabogda Moodswinger bio u pravu. I ja navijam, za izbavljenje Shackletonove duse. A Ricardo, hmmmmm, anticipiram da ce cak mozda i ove godine posetiti Gucu. I onda otici kuci posramljen.....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.