Popboks - MORRISSEY - Greatest Hits [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.03.2008. 10:13 · 3

MORRISSEY

Greatest Hits

(Polydor)

Jedan od najvećih ekscentrika pop muzike objavio je izbor najuspešnijih pesama iz solo karijere koja je zakoračila u treću deceniju

Marko Kovačević

Ocena:
5


5/10
 

Dok je solo debijem Viva Hate (1988) i kompilacijskim izdanjem Bona Drag (1990) uz pomoć Stephena Streeta zadržao duh The Smithsa u nešto izmenjenom obliku, a uz muziku Boza Boorera i Alaina Whytea na albumima Vauxhall and I (1994) i You Are the Quarry (2004) ostavio muzičke kritičare bez previše argumenata za zanovetanje, preostala Morrisseyjeva izdanja patila su od bazične manjkavosti – nedostatka dobrih pesama.

Greatest Hits predstavlja izbor Morrisseyjevih singlova koji su se našli među prvih 20 na britanskoj top-listi. Diskutabilan izbor pesama koje ispunjavaju ovaj kriterijum doveo je do apsurda – čak 11 od 15 njih nastale su u protekle četiri godine. Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da neke od njegovih najboljih pesama ili nisu bile dobro plasirane na top-listama da bi našle svoje mesto na ovom izdanju, ili uopšte nisu bile izdate kao singlovi, jasno je da ovaj album nije vrhunskog kvaliteta.

MORRISSEY - Greatest Hits

Hitovi sa albuma You Are the Quarry (2004), među kojima su energičan politički pamflet Irish Blood, English Heart i Let Me Kiss You, sjajan pop komad kojim Moz zalazi na teritoriju lakih nota, opravdano zauzimaju mesto na izdanju pod imenom Greatest Hits. Singlovi s poslednjeg, i najslabijeg albuma Ringleader of the Tormentors, zajedno s koncertnim zapisom neubedljive obrade pesme Patti Smith Redondo Beach, čine teret koji slušaoca vuče u vode monotonije.

Ipak, setno putovanje u doba u kojem su fasade u okolini nekih beogradskih gimnazija bile nagrđene grafitima Morrissey i The Smiths obezbedili su stari hitovi – fatalistička oda usamljenosti Everyday Is Like Sunday i prefinjeno cinična The More You Ignore Me the Closer I Get.

Nagoveštaj smera u kojem se Morrissey trenutno kreće pružaju dve nove pesme. That’s How People Grow Up čak ni uz pomoć morbidnog uvodnog (ženskog) vokala i nešto sirovije produkcije nije dovoljno upečatljiva da bi se našla na albumu koji beleži najbolja dela nečijeg stvaralaštva. Osetno bolja – glasna, punkoidna – All You Need Is Me ogorčen je obračun s kritički nastrojenim fanovima (You don’t like me but you love me / Either way You’re wrong / You’re gonna miss me when I’m gone). Morrissey je narcisoidno džangrizalo sa stilom. I u pravu je, nedostajaće jednog dana.

MORRISSEY - Greatest Hits

Premda dovoljno poštovan da u pretprošlogodišnjem izboru BBC-ja bude izabran za jednu od tri britanske najveće žive ikone, i još dovoljno subverzivan da ga, zbog sumnje da predstavlja pretnju za sistem, FBI privede na informativni razgovor, čini se da je Morrisseyjev najjači adut talenat – da u svojim stihovima na najbolji način sublimira ljubav, patnju, strah i čežnju – izgubio oštrinu usled predugog boravka na sceni.

Moz ne može više da bude imaginarni prijatelj, neko ko sve razume. On je pop zvezda. I to posebna.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Jok...
    Jok... (gost) | 22.03.2008. 14.36.55
    ...ti si
  • Gravatar for doox
    doox (gost) | 24.03.2008. 07.37.26
    One and the only. Mozzer.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 27.03.2008. 20.28.34
    Bez obzira na izbor, besmislena ocena. I recenzija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.