Popboks - MUZIČKI FILMOVI 2008/09. – Brejkersi, Brown, Britney, Beyonce… - Kinoteka doktora Funkensteina [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 31.03.2008. 18:49 · 1

MUZIČKI FILMOVI 2008/09. – Brejkersi, Brown, Britney, Beyonce…

Kinoteka doktora Funkensteina

Rekapitulacija pop istorije sve više prelazi na filmsku traku: igranu ili dokumentarnu. Prošle i skorijih godina gledali smo Reja, Kontrolu, Ja nisam ovde, Devojke iz snova…, a evo šta uskoro možemo očekivati u bioskopu ili na omiljenom download servisu

Goran Tarlać

Izgleda da već godinama najavljivana Foxova filmska biografija Notorious ulazi u završnu fazu. Iako je Forest Whitaker već bio viđen za tu ulogu, Notorious BIG-a bi trebalo da glumi crni reper Jamal Woolard, za koga je Voletta Wallace, majka ubijenog repera, izjavila da je „talentovan i harizmatičan glumac srdačnog duha, predivnog smisla za humor i prelepog osmeha“. Antoine Fuqua se dugo pominjao kao glavni kandidat za režisera, ali je uskočio George Tillman. Scenario su napisali Reggie Rock Bythewood i Cheo Hodari Coker, hip hop novinar koji je napisao Notoriousovu biografiju Unbelievable: The Life, Death, and Afterlife of the Notorious B.I.G. Premijera je najavljena za januar 2008. Tupac Shakura igra Anthony Mackie, a Bigijevu mamu Angela Bassett.

Udovica Kurta Cobaina i bivša liderka benda Hole Courtney Love želi da je u filmu o Cobainovom životu Heavier Than Heaven glumi Scarlett Johansson, dok bi Ewan McGregor bio Kurt. Film za koji scenario piše David Benioff (Troja) biće zasnovan na Cobainovoj biografiji Charlesa Crossa, koja je i kod nas pre tri godine objavljena pod nazivom Teže od neba. Crossova knjiga, koja pretenduje na to da bude definitivna biografija Nirvane, svojevremeno je kritikovana jer u nju nisu uključeni bivši bubnjar Dave Grohl i Cobainova majka Wendy.

O Bobu Marleyju se paralelno spremaju dva filma, oba najavljena za 2010. godinu. Najpre je njegova supruga Rita najavila da će producirati prvi biografski film o bivšem mužu i to po autobiografiji No Woman No Cry: My Life with Bob Marley (2004). Nju bi trebalo da igra Laurin Hill (ex-Fugees), koja je udata za Rohana, jednog od Marleyjevih sinova. I Martin Scorsese je najavio snimanje dokumentarca o reggae heroju. Još nije utvrđen naziv filma, ali je Scorsese najavio premijeru za 6. februar 2010, na 65-godišnjicu Marleyjevog rođenja. Bobov 40-godišnji sin Ziggy jedan je od izvršnih producenata. 

MUZIČKI FILMOVI 2008/09. – Brejkersi, Brown, Britney, Beyonce…Nakon nekoliko pojavljivanja na filmu, od čega je svakako najznačajnija uloga u Devojkama iz snova, Beyonce će ove godine u Cadillac Recordsu Darnella Martina zaigrati rolu legendarne blues pevačice Ette James. Cadillac Records je biografija koja prati turbulentan život bluesera poput Muddyja Watersa, Little Waltera i Howlin' Wolfa, dok će osnivača Chess Recordsa Leonarda Chessa glumiti Adrien Brody (Pijanista). Njima će društvo praviti Jeffrey Wright, koji se u ovoj priči o čikaškoj sceni 50-ih pojavljuje u ulozi Watersa.

Sudeći prema pisanju holivudske štampe, nekadašnja barbika a sada poročna mama Britney Spears u narednih nekoliko sezona će se pojaviti u barem dve uloge, od kojih je jedna niko drugi do – Bogorodica! Naime, francuski producent Philippe Rebboah joj je ponudio da glumi Isusovu majku Mariju u satiričnom filmu Sweet Baby Jesus. Film je moderan prikaz Isusovog rođenja u kome 19-godišnja Marija ostaje trudna, a da tačno ne zna ko je otac njene bebe. S druge strane, Quentin Tarantino je Britney već poželeo da, sa Kim Kardashian i Evom Mendes, zaigra u rimejku klasika Russa Meyera Faster, Pussycat! Kill! Kill!. Njih tri bi bile go-go plesačice na krvavom pohodu po Americi.

Dve komercijalno najuspešnije grane američke muzičke industrije – hip hop i latino rock – prošle godine su se pod producentskim gazdovanjem Jennifer Lopez ujedinile u filmu Feel the Noise. To je sladunjava drama o latinoameričkim tinejdžerima iz Harlema (po uzoru na Eminemovu pozersku autobiografiju Osam milja) koji bi da budu reperi, ali im siromaštvo, bande i roditelji to ne dopuštaju… sve do euforičnog hepienda na New York's Puerto Rican Day Parade.

Feel the Noise

A Andreas Frege Campino, pevač nemačkog punk benda Die Toten Hosen, sa Millom Jovovich, Dennisom Hopperom i Patti Smith će zaigrati u novom Wendersovom filmu The Palermo Shooting.

Domaće i naše: Vudu, Edo, Šaban

Prošle jeseni, uporedo sa izbacivanjem albuma Partibrejkersa Sloboda ili ništa, premijeru je imao i istoimeni dokumentarni film mladog reditelja Nenada Popovića. U svedenoj formi, ovaj film uspeva da obuhvati sve važne aspekte Partibrejkersa: Canetova i Antonova sećanja, žive nastupe, probe, pripremanje nove ploče... Razgovori sa dvojicom Brejkera deluju neopterećeno i u njima se svesno zaobilazi grubo faktografski i hronološki pristup; posebno je zanimljiv deo u kome Cane, u svom karakterističnom maniru, na nekom gradilištu poziva radnike na bunt&otpor.

Reditelj Darko Kovačević je pre nekoliko dana završio snimanje dokumentarca o grupi Napred u Prošlost iz Banatskog Novog Sela. Film je nazvan Napred u Prošlost – banatski trougao i već je pozvan na nekoliko regionalnih festivala.MUZIČKI FILMOVI 2008/09. – Brejkersi, Brown, Britney, Beyonce…

Vudu Popaj je takođe debitovao na filmu: kao korežiser je jesenas snimio 80-minutni Napad na stanicu ekspres (zajedno s Branislavom Radovanovićem, frontmenom Kontrabande). Osim što je korežiser, pojavljuje se kao scenarista i jedan od glavnih glumaca (uz Uroša Uroševića, Žiku Milenkovića i Voju Brajovića).

I legendarni Šaban Bajramović se našao ispred filmske kamere, i to u dokumentarcu Šaban Miloša Stojanovića, u kome je predstavljen kao tipičan balkanski (b)luzer – zarađuje pevajući tužne pesme, a zatim sav novac gubi na kocki. Uz arhivske slike njegovog burnog života (novčanice na čelu, „širok osmeh i zlatan zub“), zabavno je videti i kako ta legenda opisuje svoj rad uz – fudbalski žargon.

U Hrvatskoj je nedavno snimljen dokumentarac o najpoznatijem hrvatsko-bosanskom reperu Edu Maajki. Sevdah o rodama ga prati od rodnog Brčkog do Novog Pazara, gde treba da održi svoj prvi koncert u tom delu Sandžaka.

Sevdah o rodama

Sarajevski reditelj Pjer Žalica (Gori vatra) najavio je snimanje visokobudžetnog dokumentarca o grupi Plavi Orkestar. Film je zimus najavljen u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, na mestu gde je grupa osnovana 1983, a biće sniman u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, nekoliko evropskih država, pa čak i u Kanadi, gde od 1992. živi nekadašnji gitarista Mladen Pavičić.

I grupa Buldožer je najzanimljivije događaje s nedavne povratničke turneje prebacila u video-zapis dokumentarca 4 koncerta za Buldožer in, a u slovenačkim medijima se šuška o visokobudžetnom biografskom filmu.

U susedstvu je prošle godine bioskopski hit bio “prvi hrvatski rock 'n’ roll film” Pjevajte nešto ljubavno, koji je na festivalima u Puli i Motovunu osvojio nagrade za najbolji film po izboru publike. Muziku za film je komponovao bend Hladno Pivo, čiji se članovi pojavljuju u sporednim ulogama i po čijoj istoimenoj pesmi je film i dobio naziv.

...Dokumentarci: Dr Funkenstein i ostali

Iako je verovatno reč o još-jednom-filmu-o-Stonesima, Martin Scorsese tvrdi da je u filmu Shine a Light zabeležio „čistu suštinu Rolling Stonesa“. Shine a Light, naslovljen prema gospel pesmi sa albuma Exile on Main St., sniman je 29. oktobra i 1. novembra 2006. godine u sali Bikon u Njujorku. Među gostima dvostruke koncertne večeri bili su Buddy Guy, Jack White i Christina Aguilera, a uz intervjue s članovima grupe korišćen je i redak arhivski materijal. Distributer Tuck je za ovo proleće najavio prikazivanje u domaćim bioskopima. Prošle godine najavljeno je i da će Scorsese režirati film The Long Play, čiji ce producent biti sam Jagger, a govori o o njegovom višedecenijskom odnosu s Richardsom i njihovim komplikovanim životima u rock planeti.

Neumorni Scorsese je najavio i film o životu Beatlesa Georga Harrisona, a moguće je da će učestvovati i McCartney i Star. Predviđeno je da intervjui za film i rana produkcija počnu do kraja ove godine.

Julian Schnabel (Baskijat) donosi dokumentarac Lou Reed’s Berlin - film posvećen istoimenom Reedovom konceptualnom albumu iz 1973, snimljen pretprošle godine tokom pet koncerta u Bruklinu.

Na ovogodišnjem festivalu Saundance život je počeo i intimno-dokumentarni film Stevena Sebringa Patti Smith: Dream of Life. Ovaj film o kultnoj pesnikinji i muzičarki, snimljen uglavnom u crno-beloj tehnici, njen je svojevrsni „komentar o politici, porodici, smrti“. Berlinski izveštači su najviše hvalili način korišćenja kamere i montaže, čime je uspešno dočaran nekonvencionalni portret ove punk pionirke. Prema njenim rečima, to „nije rock ’n’ roll, niti koncertni, već humanistički film“.

Patti Smith: Dream of Life

Madonna je zimus kao rediteljski debi izbacila kratki film Filth and Wisdom sa Eugenom Hützom, liderom njujorške gyps-punk grupe Gogol Bordello. Guardian je tim povodom napisao kako je „Madonna bila užasna glumica u mnogim filmovima, a sada je napredovala i do užasnog režisera“. Madonna kaže da su joj inspiracija Fellini i Godard, a za Kan u maju je najavila premijeru svog dokumentarnog filma o istočnoafričkoj državi Malavi, gde je usvojila sina.

Joe Meak, ekscentrični britanski producent iz 60-ih, ove godine dobija dve filmske posvete: novopečeni reditelj i glumac (Dve čađave dvocevke) Nick Moran snima o njemu film Telstar s Kevinom Spaceyjem u glavnoj ulozi, dok mu u Americi spremaju dokumentarac A Life in the Death of Joe Meek.

MUZIČKI FILMOVI 2008/09. – Brejkersi, Brown, Britney, Beyonce…Grupa U2 je na Sundance Festivalu premijerno prikazala dokumentarac U23D, snimljen 2005/06. na južnoameričkom delu turneje Vertigo u 3D tehnologiji. Koncertni/biografski film su izdali i islandski postrockeri Sigur Rós – dokumentarac Heima. I Gorillaz spremaju dokumentarac, zvaće se Bananaz, a navodno ga je sedam godina snimao stari prijatelj benda Veri Levy (‘94. producirao dokumentarac Starshaped o Blur).

Kum crnog Holivuda Spike Lee je nekoliko dana posle smrti kuma soula Jamesa Browna prihvatio da režira biografski film o njemu, a početak snimanja je najavljen za ovu godinu. Pomenimo i da je o jednoj drugoj crnoj funk legendi, Georgeu Clintonu, pre dve godine u Britaniji snimljen dokumentarac Tales of Dr Funkenstein.

Soul Britania je treća epizoda serije o uticaju soula na ostrvsku muziku; The Clash Live: Revolution Rock traje 66 minuta i sadrži dosad neobjavljene koncertne snimke kultnog sastava, a Public Enemy: Welcome to the Terrordome je priča o 20 godina istorije uticajne rap grupe, koju je režirao Robert Patton-Spruill, poznat uglavnom po krimi-dramama iz života crnačke zajednice.

 

Povezani članci:

 



Komentari

  • Gravatar for pix
    pix (gost) | 01.04.2008. 09.01.36
    U ovu grupu bi još trebalo dodati novi dokumentarac JOY DIVISION koji je ove godine snimio britanac Grant Gee. Nakon osrednjeg Control-a ovaj film planira da stavi tačku na JD priču. Ili bar dostojan zarez.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike