Popboks - DAVE ALLEN - Gang of Four - Teorija gerile [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 31.03.2008. 20:21 · 2

DAVE ALLEN - Gang of Four

Teorija gerile

Kad se setim samo svih onih napisa po štampi: „Funk-rock i marksizam“, „Razmišljajte dok plešete“… Ovo drugo je čak postalo vic unutar grupe, Andy je voleo da skače dok drži prst na čelu

Goran Tarlać

Četverac Gang of Four, jedna od najcenjenjih avangardnih grupa u istoriji rock ’n’ rolla, 9. maja nastupa u beogradskom SKC-u. Dan kasnije sviraju u Zagrebu, u okviru festivala Žedno uho. Beogradska svirka biće njihov drugi ovdašnji koncert: 16. maja 1981. nastupili su na Zagrebačkom bijenalu, zajedno sa Haustorom i Šarlom Akrobatom (Koja i Rundek se danas, s pravom, ne ustežu to da spomenu; videti i Džuboks br. 116, str. 15-19).

Grupa se od tada još dva puta osnivala i raspadala; neki članovi su se bavili marketingom, neki ekologijom, Andy Gill je producirao prvi album RHCP, u intervjuima su ih hvalili Bono Vox, Michael Stipe i Kurt Cobain, a o poslednjioj gitarskoj generaciji - u rasponu od LCD Soundsystema do Franz Ferdinanda – da i ne govorimo.

Bend je u novi život krenuo pre tri godine, kada su, nakon 15 godina mirovanja, objavili kompilaciju Return the Gift.

Intervju je obavljen preko MySpace mreže: basista David Allen nije želeo da komentariše novi album koji snimaju u Londonu, a imao je vremena, kaže, za svega pet pitanja.

POPBOKS: Koliko je talas grupa kakve su Yeah Yeah Yeahs, Radio 4, Ladytron ili Hot Hot Heat uticao na novi početak Gang of Foura?

DAVE ALLEN: Ja sam poželeo da se ponovo popnem na scenu slušajući Yeah Yeah Yeahs, oni su zaista izvrsni. Verovatno bismo i mi snimali takve pesme da imamo po 20-ak godina. I da smo iz Njujorka, naravno. Ove druge grupe su pominjali ljudi iz naše izdavačke kuće, pa sam tako i ja obratio pažnju. A sećam se da me je Andy zvao posle nekog koncerta Franz Ferdinanda u Londonu: bio je oduševljen

Gotovo 30 godina kasnije, GoF je i dalje relativno nepoznata grupa. Koliko ste to, zapravo i sami želeli?

Mi smo muzičari, ne razmišljamo previše o popularnosti, trendovima: mi ih zapravo kreiramo. Milion puta smo sedeli i verovatno isto toliko puta odlučivali da pokušamo sa većim turnejama, boljim ugovorom… A onda bismo na svakom snimanju nastavili po starom. To što pitaš verovatno muči na hiljade muzičara i retki su oni koji će dati iskren, čak i pametan odgovor.

DAVE ALLEN - Gang of Four
U kakvoj su vezi vaša umetnička avangardnost i politička radikalnost?

To je jedna od najvećih zabluda o našem bendu. Kad se setim samo svih onih napisa po štampi: „Funk-rock i marksizam“, „Razmišljajte dok plešete“… Ovo drugo je čak postalo vic unutar grupe, Andy je voleo da skače dok drži prst na čelu. Mi smo prosto tražili alternativu. Ne zaboravite da smo mi iz Lidsa: u to vreme, sredinom 70-ih, kod nas se teško živelo, bilo je dosta sukoba studenata sa neofašističkim grupama, nije bilo nimalo naivno. I sada me muka uhvati kad vidim da je National Front promenio ime u British National Party i kako sad dobro prolaze na nekim lokalnim izborima.

Sećate li se vašeg prvog koncerta u Zagrebu? Neki poseban utisak?

Ja vrlo malo, iskreno.

Prošle godine u Britaniji je slavljena 30-godišnjica punka. Kako ste vi to doživeli?

Hm. Punk je možda uneo malo vitalnosti rock muziku, ali nije uspeo da zaustavi njeno starenje. Nisam bio na tim koncertima, da se ne bih uplašio svojih godina.



Komentari

  • Gravatar for Go1
    Go1 (gost) | 02.04.2008. 16.46.43
    sarevi, carevi, karevi, mame!
  • Gravatar for slobodan
    slobodan (gost) | 02.05.2008. 15.19.54
    nemoj dae prevarite pa da ne dodjete na koncert!nemaposle kajanja!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.