Popboks - ASTERIKS NA OLIMPIJADI – Frederic Forestier i Thomas Langman - Čovek nije sam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.04.2008. 13:28 · 3

ASTERIKS NA OLIMPIJADI – Frederic Forestier i Thomas Langman

Čovek nije sam

Čovek je sam samo u rođenju i u smrti – u ideji nikad! Ovom mudrošću pravdaju se simultana naučna i umetnička dela, kreativne koincidencije ili namerna epigonstva u žanrovima, autorstvima ili čitavim pravcima

Vladislava Vojnović

Ocena:
3


3/10
 

Naslov originala: Asterix aux jeux olympiques
Scenario: Thomas Langman, Olivier Dazat, Alexandre Charlot i Franck Magnier po stripu Renea Goscinnyja i Alberta Uderzzoa
Uloge: Gerard Depardieu, Clovis Cornillac, Beloit Poelvoorde, Alain Delon
Žanr: strip-film
Trajanje: 116 min.
Proizvodnja: Francuska, Nemačka, Španija, Italija i Belgija, 2008.

Francuska kinematografija čudno je zamešateljstvo u kojem ima pravih bisera, ima lažnih dragulja, ali ima i besmislica, pa i degutantnih momenata. Reći ćete da je tako sa svakom kinematografijom i bićete u pravu, a opet, ako se pažnja usredsredi na francusku filmsku istoriju, nekako se čini da se prva rečenica na francuski film odnosi više nego na bilo koji drugi.

Stanje je posebno loše sa stanovišta francuske komedije, pa se čini da je tu reč o nekakvoj sistematskoj grešci. Da li francuski filmski autori smatraju da je glupo isto što i smešno? Ili je reč o stanovitoj, možda i gajenoj nedisciplinovanosti koja onemogućava stvaranje pristojne filmske komedije? Naime, formalna disciplina i logička doslednost, poznato je svakome ko je makar pokušao da ispriča vic, iznad svega su potrebne da bi se proizveo komični efekat.

ASTERIKS NA OLIMPIJADI – Frederic Forestier i Thomas Langman

Bilo kako bilo, i u starim i u novijim naveliko proslavljenim francuskim autorskim filmovima duhovitosti ne nedostaje. Međutim, kad se francuske filmadžije dohvate komedije u užem smislu, stvari se izvrću ne samo u svoju suprotnost, nego u svim mogućim pravcima. Da stvar bude gora, francuske komedije retko su kamernog tipa, već one zahvataju široko i kroz istoriju i kroz žanr.

Za stvaranje najnovijeg filma prema proslavljenom Asteriks na Olimpijadi Goscinnyja i Uderzoa skupljeno je više od 70 miliona evra iz pet evropskih zemalja. Mogući podžanrovi ovog filma (koji je prvenstveno strip-film) su komedija, sportski film, ali istorijski spektakl. Pored glumačkih, angažovane su i sportske zvezde poput Tonyja Parkera, Zinedinea Zidanea i Michaela Schumachera. U pisanju priče rediteljima je pomagalo još dvoje scenarista, a u postprodukciji filma učestvovala je sva sila kompjuterskih animatora i drugih majstora virtuelnosti. Efekti su nesamerljivi, a rezultat – ništavan!

I tu dolazimo do mudrosti iz podnaslova: po neverovatnom bogatstvu i raskoši tzv. reklamno-marketinškog potencijala, a za neznano šta, Asterix na Olimpijadi podseća na jedan od trendova u našem filmu. Naravno, ni najveštiji među ovdašnjim skupljačima para za prikazivanje šarenog ničega nisu dogurali do tolikih budžeta i tolikih produkcija, ali ako znamo da se prema svecu i tropar poje – to je to! Šta?

Prvenstveno očajno loš scenario u svim segmentima – od ideje i priče, preko pojedinačnih narativnih tokova, pa do pojedinačnih scena – zatim režija usredsređena na izgled a ne na značenje, i najzad dorada svih efekata da budu još efektniji, a da slabog značenja bude još manje. A glumačke i ine zvezde šetaju se po tim i takvim domaćim i francuskim komedijama kao po bolnicama oni lekari za koje se kaže da su, uprkos kompetentnosti, nemoćni jer ne valja preoperativni i postoperativni tok te pacijenti, eto, umiru!

Nekoliko uspešnih gegova, nekoliko zabavnih dijaloških epizoda, odlični komičar Poelvoorde u razvodnjenoj ulozi Bruta i samoironizirajući Delon u ulozi egomanijačnog Cezara, mogu da učine da ne izađete iz bioskopa ako ste se u njemu zatekli, ali sve ostalo manje je nego dovoljno da, ako ste obavešteni, u njega uđete.

To sve, naravno, pod uslovom da niste ljubitelj upravo te vrste filma – što da ne, svaka roba ima svog kupca. Ako, pak, jeste – uživajte! I zapamtite me kao negativnu referencu za ubuduće: kad se meni nešto ne svidi, vama će se svideti i obratno, tj. moji tekstovi biće vam korisni baš kao i da nam se ukusi podudaraju.



Komentari

  • Gravatar for kabuki
    kabuki (gost) | 04.04.2008. 18.22.03
    Odlična kritika. Čini mi se da je jedini Asteriks film koji je uspeo prvi iz serijala, i to zato što je bio više usmeren na fantastične i bajkovite elemente stripa nego na farsu. Ovako, imamo samo još jedan bućkuriš pop-kulturnih aluzija, kakvim nas Dizni i nesretni tvorci Mrak filma i njegovih derivata već godinama zatrpavaju. Šteta, jer je Asteriks istinska francuska ikona koju ne bi trebalo rabiti zarad lake pare.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 07.04.2008. 08.20.45
    Da, konačno solidna kritikla od Vladislave, ali koliko je teško procenti film kao što je ovaj?
  • Gravatar for Macho Pevaljka
    Macho Pevaljka (gost) | 09.04.2008. 21.43.03
    ama sam je chovek!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi