Popboks - SKREAM - Skreamizm Vol. 4 (2 x 12“) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.04.2008. 10:17 · 6

SKREAM

Skreamizm Vol. 4 (2 x 12“)

(Tempa)

Širom scene omiljeni dubstep producent Ollie Jones, alias Skream, na najnovijem, dvostrukom vinilnom EP-ju vraća se tami i agresivnosti svojih ranih radova

Uroš Smiljanić

Ocena:
8


8/10
 

Jonesov debi album Skream! je u velikoj meri bio posvećen istraživanju mogućih pristupa tretmanu dubstep formule i odavanju pošte žanrovima koji su uticali na dubstep. Bogata zvučna paleta i bestidno dobro raspoloženje na tom albumu bili su garant zaraznosti i potencijala da se muzika dopadne i neiniciranim slušaocima.

SKREAM - Skreamizm4

Najnovije izdanje u serijalu EP-jeva pod nazivom Skreamizm namenjeno je pre svega hardcore dubstep publici. Ovde se reggae može čuti samo u nagoveštajima, trube su potpuno nestale, a u prvom planu je agresivni, kao planina teški subbas.

Skreamizm Vol. 4 je pre svega demonstracija Jonesovog majstorstva u kreiranju ritmova koji čoveka izbacuju iz ravnoteže, istovremeno ga neumoljivo terajući u nervozne plesne konvulzije. Kompozicije, svedene na kosture ritma, basa i jednim prstom odsviranih sintisajzerskih melodija, zbunjuju svojim gotovo bezobraznim prikrivanjem pravog tempa. Bubnjevi se sapliću ispod bas linija i raspevanih (a dementnih) sintisajzera, pa iako se nalaze daleko ispod brzina karakterističnih za jungle ili gabba techno, sasvim je lako zamisliti kakav ršum nastaje u klubovima kad se neka od ovih pesama spusti u miks.

Oko njih klokoću subbasovi, kao neka amorfna, masivna stvorenja što žive u blatnim barama, a Jones površinu stalno grebe kao žilet oštrim semplovima kontračinela i izuvijanim sint linijama. Neke od ovih pesama trenutno su među najpopularnijim komadima na dubstep večerima u britanskim klubovima: 2D, s kombinacijom robotskog duba i Casio-pop melodije, ili Wobble That Gut, puna pretećih zavijanja, meljućeg basa i distorzije.

SKREAM - Skreamizm4

Međutim, pesma Oskilatah, koja otvara EP, postiđujuće je superiorna igra varijacijama na jednu istu temu koja slušaoca istovremeno i nosi, i začikava, i vara stalnim promenama perspektive. Odmah iza nje je Tech-Appeal, čija se razigrana atmosfera potpuno neočekivano izmetne u klaustrofobični košmar kompulzivnog ponavljanja istog zastrašujućeg trenutka.

Možda će naredni Jonesov album biti pitomiji i veseliji nego što su pesme ovde sakupljene, ali za dozu bezumnog, tamnog, fizički iscrpljujućeg a duhovno oplemenjujućeg zvuka uvek ćemo se vraćati ovoj ploči.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 08.04.2008. 12.22.33
    Predlazem da se za dubstep albume uvedu ocene od 1 do 20. Za ovaj album je i "18" premalo, a ne samo neka bedna osmica.
  • Gravatar for slowriot
    slowriot (gost) | 08.04.2008. 15.05.41
    aaaaaaaaaaa dajte link za ovo na forumu, na nemoderisanom !
  • Gravatar for Paljevine...
    Paljevine... (gost) | 08.04.2008. 15.48.50
    ...kad li cete prestati...
  • Gravatar for Thom Yorke
    Thom Yorke (gost) | 08.04.2008. 17.50.01
    Otvorite lepo topic na forumu, pa se nadabstepujete do mile volje?
  • Gravatar for Odlichna recenzija...
    Odlichna recenzija... (gost) | 08.04.2008. 20.03.51
    ...povratak u staru formu. Izlazak iz vulve.
  • Gravatar for Dubstep komuna...
    Dubstep komuna... (gost) | 09.04.2008. 11.54.05
    ...muzicki su Jehovini svedoci. Ni South Park ne bi mogao da vas parodira koliko ste primljeni.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.