Popboks - MARKO ARTUKOVIĆ - Nasilje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 09.04.2008. 12:40 · 6

MARKO ARTUKOVIĆ

Nasilje

Kao i naslov prethodne kolumne, i ovaj je tu kako bi izazvao što veće interesovanje. Zapravo, u tekstu je reč o drugim stvarima – npr. o sledećem pitanju: ako mačo gitarista dok svira u stvari masturbira, šta za to vreme u stvari radi mačo pevač

Marko Artuković

Rokenrol je nastao sredinom prošlog veka, što će reći pre nekih šest decenija. Da je muškarac, verovatno bi pričao kako su mu danas seksualni apetit i performanse na najvišoj tački, i ne bi bio naročito uverljiv; da je žensko, verovatno bi već uveliko pomirljivo zaključio da je broj stvari u životu koje ga više interesuju nego seks sve veći.

Tokom 50-ih – i 60-ih, kada je rok zapanjujućom brzinom učio da govori – okoštale patrijarhalne vrednosti pokušavale su da drže omladinu u prilično hladnom zagrljaju pseudohrišćanskog licemerja. Ako ste bili vrlo mladi, a pušili ste, pili i neopterećeno upražnjavali predbračni seks, bili ste odmetnici, kul, marginalci... pretnja?

Fast forward na 2008: vrlo ste mladi, ne pušite (makar marihuanu, ako ne i zli duvan), ne pijete i još ste nevini – šta ste vi, bre? Luzer, budala, čistunac, papak, odmetnik, kul, marginalac, pretnja? (nepotrebno precrtati)

Biće, dakle, da su se neke stvari promenile.

Od ubrzavanja istorije – neki bi rekli do samog njenog kraja – u poslednjih nekoliko decenija rapidnije je bilo jedino ubrzanje sociologije. Slobode su osvajane i upotrebljavane bez ozbiljnijeg razmišljanja o njihovim implikacijama. Nove generacije zabadane su u svet koji se menjao pred njihovim očima; pritisci starijih ustuknuli su pred pritiscima vršnjaka.

Rok je nastojao sve to da prati, često s velikim uspehom. Ako ništa drugo, uspevao je da ponudi tumačenje, utehu, oslonac... onima koji su, u ubrzanoj istoriji i još ubrzanijoj konfuziji međuljudskih (od porodičnih, preko klasnih, pa (natrag) do muško-ženskih) odnosa, na svojoj koži i, još bitnije, u svojim kostima osećali da ljudskoj psihologiji možda i ne godi baš najbolje da se menja tako rapidno.

Ako ne baš kao pouzdani sistem vrednosti, rok je često delovao kao kanal komunikacije – što je možda još dragocenije.

Evo samo nekih od izazova s kojima se svet, pa samim tim i rok, suočio tokom tih nekoliko decenija.

Bejbi bum.

Bum side.

Bum homoseksualaca, i prilika za one koji to nisu da se kao takvi predstavljaju i eventualno nešto ućare – makar to bio „samo“ nekakav identitet; pripadanje, bilo kakvo...

Lista je gotovo beskrajna.

Rok se snalazio kako je znao i umeo; često je imao ako ne odgovore, a ono bar senzibilitet, pamet i prodornost da konstatuje situaciju i postavi prava pitanja.

A situacija se menjala, i postajala sve teže saglediva.

Evo samo nekih od primera kredibilnog (ne)snalaženja kredibilnih rokera:

„Ma daj, nisam ja od juče. Upoznao sam sve žene, i mogu da ti kažem jednu stvar: ja sam više žena nego bilo koja od njih. Ja sam prava žena, zato što imam ljubav, lojalnost, dobar sam, ljubazan, nežan, i imam snagu da dam pravu ljubav. Šta misliš da je drugo razlog što mi je snažan muškarac kao David Bowie tako blizak? On je pravi muškarac, a ja sam prava žena“ – Iggy Pop, mačo-men, 1979, na pitanje novinara Nicka Kenta da nije možda seksista prosto zato što još nije upoznao onu pravu.

„Da, svi -izmi se međusobno pospešuju, ali na vrhu lanca ishrane je još uvek beli, korporativni, mačo, jaki vo od čoveka. (...) Mislim da kako bismo se rešili ostalih -izama, prvo moramo da razbucamo seksizam“ – Kurt Cobain, feminista, u pismu devojci Tobi Vail, feministkinji, 1991.

With Teeth – naslov albuma Nine Inch Nailsa iz 2005, krštenog po pesmi koja opevava iskustvo muškarca s upražnjavanjem heteroseksualne požude.

I ova lista je gotovo beskrajna, ali kako godine odmiču, sve je manje relevantnih unosa... a mladih je sve više.

Ovo sve ne znači da sam ljuti protivnik Goranovog Sexa – u značajnoj meri se, zapravo, slažem s njim. Smatram, međutim, da je ono na šta je ukazao pre simptom nego sam problem.

Sloboda za koju se rani rokenrol zalagao – bar ona seksualna – odavno je izvojevana. Problem je u tome što ta sloboda, očigledno, ne ume da peva baš najsjajnije – bar ne „kao što su sužnji pevali o njoj“.

(Da, i podnaslov je bio mamac.)



Komentari

  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 09.04.2008. 13.44.46
    Što se mene tiče r'n,r kao i sve drugo na ovom svetu prolazi kroz svojevrsnu krizu identiteta, pri tome zaboravljajući da je podjednako važno postavljati pitanja, stati u odbranu nečega, boriti za nešto, koliko i zabavljati ljude! Ali čak i da ispuni sve ove, pa recimo, preduslove, potrebno je još nešto! Da bih objasnio šta je to "nešto" parafraziraću Kita Ričardsa koji je rekao da se kroz svaki muzički pravac provlači nešto što je zajedničko, nešto što ih povezeuje, i još je dodao, da ne zna šta je to, ali da ga oseća! Po mom skromnom mišljenju, to nešto je istrajnost i izgarajuća strast! Kada slušam današnje rok grupe i pevače ili pevačice prosto ne stičem utisak da veruju u to što pevaju, pa kako onda ja da verujem? Svi su brate nekako mlitavi i suvonjavi, ili je to prosto stanje duha?
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 09.04.2008. 22.39.41
    slazem se, to je pre simptom, posto sam procitao i prosli txt..
  • Gravatar for Macho
    Macho (gost) | 10.04.2008. 12.34.03
    Ili si gej ili nevin. Sviraj gitaru.
  • Gravatar for Mache
    Mache (gost) | 11.04.2008. 08.50.06
    Idemo sad, prvi pasus mamac
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 11.04.2008. 09.31.49
    Zar je moguće da se toliko intelektualno sterilnih ljudi sakuplja na ovom sajtu?U suštini i jedan i drugi teks (sex i nasilje) su glupi...Dižem ruke od ovoga...
  • Gravatar for fajront
    fajront (gost) | 12.05.2008. 07.35.36
    Ne znam sta cu pre, da se smejem ili nerviram zbog ovakvih i sl. tekstova. Covek stekne utisak da ovaj sajt sluzi za lamentiranje nad tuznom r'n'r sudbinom. Mada, takvo je opste stanje muzicke scene u Srbiji, zapovest dana je vrteti se u krugu oplakivanja sadasnjeg stanja zanra kojeg je pregazilo vreme... Alo ljudi, danas ima TOLIKO drugacije muzike kojom covek moze da nahrani dusu i nadje inspiraciju za zivot, koja pritom nikad dostupnija nije bila. Je li toliko tesko probati nesto drugacije od gitare, basa, bubnjeva i blaziranog/neizivljenog vokaliste? Rok je nikad veci simbol potrosackog drustva i konformizma, sve uz 100% doslednost marketinskom principu: "prodaj im imidz i zivotni stil, ne robu." Daleko od toga da se ovo ogranicava samo na r'n'r, ali o njemu je ovde rec a pritom je najvise zaglibio u to. Dosta vise sa samosazaljivim teoretskim masturbacijama i oplakivanjem proslosti - neke stvari ipak imaju alternativu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna