Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - Zdravo, zdravo, zdravo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.04.2008. 17:02 · 23

RAZNI IZVOĐAČI

Zdravo, zdravo, zdravo

(KulturAkt)

Ni ova estetski razuđena kompilacija ne uverava da u Srbiji postoji razvijena moderna rok scena, ali potvrđuje da potencijal za značajan napredak na ovom polju ne bi valjalo zanemariti

 

Marko Artuković

Ocena:
6


6/10
 

S jedne strane, ponekad izgleda kao da iole razgovetne mlađe domaće rok scene gotovo da i nema; sa druge, bendovi su na sve strane. Kad na takvoj sceni odabereš pet bendova i napraviš kompilaciju, šanse da povećaš konfuziju možda su i veće nego da doprineseš kristalizaciji, te stoga valja biti prilično oprezan.

Ekipa iza neprofitne (neće je biti u prodaji - deliće se putem medija i na koncertima) kompilacije retro-detinjastog imena Zdravo, zdravo, zdravo pristupila je ovom problemu relativno pažljivo – svakako dovoljno pažljivo da se u propratnom tekstu na omotu koliko-toliko ogradi od mogućih kritika u smislu zašto ovi, a ne oni, itd. „Ova kompilacija nikako ne pretenduje da da kompletnu sliku stanja na muzičkoj sceni, naprotiv – ideja što užeg stilskog jedinstva je od početka bila prisutna“, navode priređivači, dodajući nadu kako će se uskoro pojaviti i druge kompilacije koje će se baviti ostalim „segmentima muzičke scene“.

„Stilsko jedinstvo“ – teške reči, kada je u pitanju kolekcija koja okuplja drečavu art(s)y ekipu Tussilago, indi patos-popere Nežni Dalibor, samosvesno-stilizovanu (i obrnuto) trojku Repetitor, energične zajebante Ženekese, i prilično ozbiljni i temeljni Petrol.

Sve pesme osim Petrolovih snimane su u studiju beogradske Više elektrotehničke škole, od strane studenata koji su, po svoj prilici, bili veoma oprezni: snimci su korektni, ali i prilično „ravni“.

I kada se zanemari prednost koja proističe iz činjenice da su jedino njihovi prilozi snimljeni profesionalno (Zagreb, avgust 2007), Petrol deluju kao najzreliji bend na Z, z, z. Ipak, trebalo bi imati u vidu da su ostali bendovi ovde prikazane radove zabeležili pre godinu dana, i da u međuvremenu nisu tavorili; ne bi valjalo, uostalom, doživljavati ovu kompilaciju kao takmičenje i proglašavati "pobednika". Prosto, Petrol ovde potvrđuju ono što smo već imali prilike da uzorkujemo kroz upečatljivi "singl" Sve jedno je, prisutan i na ovom izdanju: u pitanju je ambiciozna grupa sa razvijenim zvukom i solidnim osećajem za punoću pesme.

Kompilacija beleži Repetitor u trenucima između povoja i sazrelog zvuka. Potencijal i disciplina koje pokazuju njihove pesme govore da su momak i devojke itekako u stanju da se odmaknu od preteranog simplicizma i sloganskog zicerašenja (u čiju iskrenost ne bi trebalo sumnjati) koji su pretili da ih, snagom puke inercije uljuljkanosti u „kul“ i „pravičnost“, zadrže u domenu odveć naivnog „NGO roka“. Zapravo je dobra stvar što se oni, očigledno, ne trude previše, nego napreduju tempom koji im je lagodan. Oni su, uostalom, i jedini bend na kompilaciji koji je totalno mlad.

RAZNI IZVOĐAČI - Zdravo, zdravo, zdravo

Ženekese su najviše pretrpele zbog „školskog“ pristupa studijskom tretmanu pesama; svakome ko je čuo kako ova skupina zvuči uživo biće jasno koliko njihovim prilozima kompilaciji nedostaje izvrsnog gruvajućeg helter skeltera koji daje izvanredan utisak u rokenrolu (kao, uostalom, i u ostalim životnim disciplinama) tako dragocene intuitivne sofisticiranosti.

Tussilago... Molim vas, imajte u vidu da ne samo da ovakav pristup muziciranju nije „moja šolja čaja“, nego i da ja uopšte ne pijem čaj. U tom svetlu, moj doživljaj ove muzike kao ne samo bezvezne, nego i aktivno iritantne (Pička Piaf!?) slobodno možete da protumačite kao subjektivan gotovo do irelevantnosti. O ukusima možemo da raspravljamo do prekosutra, ali ja ću (i) ovog puta, eto, dozvoliti sebi da ovaj ukus ni ne pokušam da svarim. Neki drugi put, evo obećavam. Vratimo se sada mladima.

Nežni Dalibor i dalje zbunjuje. Istinski svečani, a opet sasvim životni artizam ponekad je gotovo opipljiv u njihovim pesmama, ali je u ovim prilozima još uvek ophrvan nečim što bih, u nedostatku raspoloženja – a valjda i potrebe – da tražim eufemizam opisao kao starmalost. Zanimljiva dimenzija ove kompilacije je, uzgred, gotovo potpuno odsustvo tzv. EKV sindroma, od kog se nekad jedva moglo disati, kod svih bendova – osim kod Dalibora. A kod njih, pak, očigledno imamo posla sa nečim osobenim, pa i sa nagoveštajima mogućnosti da se mladenovićevska poetika konačno, protivno inerciji nespretnog kloniranja neponovljive kristalne vizije beogradskih tragičara širom bivše Jugoslavije, konačno pomoli kroz samosvojan autorski izraz.

U tome bi Daliborima od ogromne pomoći mogao biti samouveren, istinski nadahnut producent koji zna šta i zašto radi, i kao zanatlija i kao esteta.

Uopšte, domaći studijski radnici – i njihovi klijenti – često se zadovoljavaju ulogom producenta kao vrsnog zanatlije koji se ni ne upušta značajnije u pitanje celovitosti i svrsishodnosti mogućih ishodišta različitih smerova u kojima stvari mogu da krenu kada grupa – pogotovo mlada i/ili neiskusna – uđe u studio.

U tom smislu, učenicima VETŠ-a koji su radili na ovoj kompilaciji valja odati zasluženo zanatsko priznanje i pružiti ohrabrenje po pitanju razvijanja što naslušanijeg i temeljnijeg pristupa produkciji kao značajnom aspektu popularne muzike.



Komentari

  • Gravatar for ja se zovem MILOVAN
    ja se zovem MILOVAN (gost) | 12.04.2008. 19.50.57
    "... navode priređivači, dodajući nadu kako će se uskoro pojaviti i druge kompilacije koje će se baviti ostalim segmentima muzičke scene." haha. izbor grupa na kompilaciji je šarolik, a osim toga naravno da VEĆ postoje druge domaće kompilacije koje se bave "drugim segmentima". Usko viđeno i naduvano rečeno, u svakom slučaju. Ali naravno svi uvek misle da su PRVI u tome što rade i da ostali treba da ih slede.
  • Gravatar for gledaj kako odlazim od tebe
    gledaj kako odlazim od tebe (gost) | 12.04.2008. 21.34.49
    da li to progovara neostvareni mjuzicar? "sve bi dao da se proslavi i tu nema tajni, da ga zene lijepo gledaju da postane glavni, ima dosta godina - svirka mu je zadnja prilika pa vice yea"
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 12.04.2008. 23.08.25
    da li devojke i momak iz repetitora slusaju sta drugo do sonikjuta? sta slusa nezni dalibor u poslednje vreme? brouknsosalsin zene kese? kese na jacpi, muzika je vazna i ozbiljna stvar. ostajemo na 2 imena: petrol, koji zvuce potpuno psihodelicno i u isto vreme totalno zatvoreno... tusilago, odnos poezije i muziciranja, na strani ovog prvog
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 12.04.2008. 23.11.30
    najbolja recenzija ispisana artukovićevim rukopisom.
  • Gravatar for jc
    jc (gost) | 13.04.2008. 11.18.56
    dobar tekst. do-bar!
  • Gravatar for trtmrt
    trtmrt (gost) | 13.04.2008. 17.45.43
    e, sad ću furtom da nabavim ovo i da preslušam. furtom zbog prikaza. nabavio bih i inače, ali htedoh reći: živio osvrtatelj!
  • Gravatar for a ko drugi nego ja
    a ko drugi nego ja (gost) | 13.04.2008. 18.56.12
    dobar tekst!!! potpuno se slazem za tusilago, to se tesko moze nazvati muzikom. petrol je tu zaista najbolji.
  • Gravatar for anonimna
    anonimna (gost) | 13.04.2008. 21.34.00
    mislim da recenzent ne treba da se "izvinjava" i moli za oprostaj sto ne moze nesto da svari, vec da navede sta, zasto, kako... ne treba da stedi tussilago ili bilo koji bend zarad (nikako nuzne) objektivnosti. inace ok.
  • Gravatar for ivolot
    ivolot (gost) | 14.04.2008. 00.44.00
    Ovo je 1 stvarno dobra kompilacija. Steta sto to ne pise u recenziji, inace je uglavnom sve tacno sto pise, ali je i pored toga ovo bas dobra kompilacija.
  • Gravatar for stejsi
    stejsi (gost) | 14.04.2008. 11.00.36
    par napomena dok ne preslušam kompilaciju. pričam o poznatim mi stvarima. dakle, ne mora se po svaku cenu izvlačiti nategnuta analogija (ekv-dalibor?!), samo da kritičar ne bi bio u neprilici jer ne zna gde da svrsta bend. pobogu, dokle više taj šablon - `podseća na to i to, a odmakao je par koraka napred/nazad`? drugo, malo je nefer stavljati snimke petrola koji su napravljeni u ozbiljnijim okolnostima od onih koje su pratile snimanje na višoj. uostalom, to je i koncepcijski nepotreban odmak, koji kritičar ne primećuje. gde je tu bilo mesto petrolu (o kome, da nije spektakularne sve jedno je, imam prilično suzdržan stav - previše manirizma i oslanjanja na očigledne uzore), osim što zajedno muzicira u isto vreme kad i ostali bendovi s kompilacije? o ostalom kad preslušam izdanje. inače, da bude zabune, korektno pisanije.
  • Gravatar for stejsi
    stejsi (gost) | 14.04.2008. 11.14.14
    htedoh reći, da ne bude zabune.
  • Gravatar for mladen s
    mladen s (gost) | 14.04.2008. 17.29.11
    Meni Repetitor i Petrol jedino i valjaju. Ostali mi nisu po ukusu. Nisam jos cuo kompilaciju ali ne vidim zasto Petrolu nije mesto medju ovim bendovima.
  • Gravatar for Drago mi sto nisam na fotki...
    Drago mi sto nisam na fotki... (gost) | 15.04.2008. 15.03.54
    Jednom davno, u 90-tim, bili su Brzi Bendovi Srbije i ista kompozicije fotke ali slikana na krovu Doma Omladine. Samo sto su ti bendovi bili apsolutno jaki u svom izrazu i energiji kojom su odisali. Danas se retko to moze ponoviti. Ali, naravno, svemu sto vredi treba dati sansu. Ova kompilacija pokazuje sta vredi a sta ne. Vrlo se slazem sa prikazom M. Artukovica. Mislim da je sve posteno receno i sve nazvano pravim imenom sto je danas jako tesko izreci.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 15.04.2008. 16.21.16
    Marko. Suvise si sve shvatio ozbiljno. Popularna muzika je inace jedna jako neozbiljna i vesela stvar (izuzumajuci droge i alkohol, oni stvaraju jednu drugu vrstu veselosti).Tako da kad sledeci put cujes Tussilago, nadam se da ce ti se iskrasti neki smesak u uglu usana. Popularna muzika tome i sluzi zar ne, da te zabavi? A Repetitor inace ovde imaju najlosije pesme od cele ekipe. Petrol se zaista odvajaju. Da li zbog jedino ispravno snimljenih pesama? Ne bih rekao, posto se oseca da provode po nekoliko sati dnevno vezbajuci....To se videlo i na koncertima.Eto, slusajte ovo ima tu svasta da se cuje, a za radio stanice pregrst hitova.
  • Gravatar for 5kasikasecjera
    5kasikasecjera (gost) | 15.04.2008. 20.14.36
    ova kompilacija je bar duplo bolja od "jutra"
  • Gravatar for bljutro
    bljutro (gost) | 16.04.2008. 04.24.04
    To sam i ja hteo da napisem. Troduplo je bolja od jutra.
  • Gravatar for Ukljuceni
    Ukljuceni (gost) | 16.04.2008. 12.43.25
    Evo ovako: Tussilago je izuzetno tupav bend, bez ideje, vec chuto, exponirana pevacica do iznemoglosti... Svrha postajanja nepoznata kada vec postoji nemerljivo kvalitetniji bend od ovoga sa istom pevacicom. Steta za rasplinjavanje energije i nefokusiranje na nesto sto vise zasluzuje. Repetitor, mladi ljudi zeljni dokazivanja, uzleteli na siroj podrsci koju i dan danas imaju. Logican sled dogadjaja. Cekamo plocu kao nagradu iz Pule. Petrol, uporni, neoptereceni, izgleda da rade po nekom svom ritmu. Zasluzuju siru podrsku iz mnogo razloga. Slusao ih u EXPO-u, odlicno zvuce uzivo. ZeneKese, takodje "nemuzicari" (mislim na to da im sviranje nije primarno zanimanje)koriste sanse i traze svoj prostor. Treba jos da porade na sebi ali ce im ovo definitivno dobro doci.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 16.04.2008. 19.13.51
    Ima da se nacekate te ploce iz Pule. Ja sam mislio da je vec opste poznata stvar da je sve propalo. Snimace se tamo gde je smimljena i vecina ove kompilacije. Steta za Repetitor, vec su sagoreli, upropastila ih je ta prerana i iznenadjujuca nagrada. Bice valjda boljih pesama.
  • Gravatar for iznutra
    iznutra (gost) | 16.04.2008. 23.13.19
    gresish profo, ide Repetitor u Hrvatsku na snimanje tokom maja.
  • Gravatar for Kraka
    Kraka (gost) | 20.04.2008. 15.01.11
    Marko, ovo sto si napisao o Tusilagu nije kritika nego pucanj iz kolta. Mislim da to uopste nije fer prema tom bendu. Problem Tusilaga je to sto ima istu pevacicu kao Lira Vega, koja pokusava da u novom bendu izgradi alter ego ali je to krenula da radi u pogresnom smeru, kroz nekakvo prenemaganje i tolike naslage kempa da se vise ne moze ni prepoznati poruka. Muzika koju nam Zoja u Tusilagu peva "ne govori mi nista o mom zivotu", a ni o njenom, i zato smo svi malo smoreni jer smo od Zoje Borovcanin ocekivali malo vise iskrenosti. Ali posto je Zojin talenat, provereno, bezgranican, ako je sada ne ubijemo u pojam destruktivnim kritikama, od nje u Tussilagu mozemo s pravom da ocekujemo nesto blistavo, samo kad bude pronasla pravu formulu. Tim pre sto taj bend ima i sjajnog rif majstora Cviku - poslusajte pazljivije sta taj momak svira u Tusilagu i cucete da niko nije bolje reprodukovao duh njujorskog No Wave-a na ovim prostorima. Dalibori su jedini komunikativni bend sa ove kompilacije i jedini hit mejkeri u najavi. Producenta su koliko znam nasli, verujem da ce Boris Mladenovic jako dobro odraditi svoj posao i jedva cekam da cujem njihov album.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 22.04.2008. 14.51.37
    Ne gresim, znas i ti to, bus vidil kaj se zgodi....:-)
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 24.04.2008. 12.50.28
    Ma ljudi kenjaju. Kad bi pustili ko sacinjava Tussilago, videli bi dobre pesme. Gitarista im je sjajan.
  • Gravatar for gradonacelnica
    gradonacelnica (gost) | 27.04.2008. 09.45.47
    "Ali posto je Zojin talenat, provereno, bezgranican, ako je sada ne ubijemo u pojam destruktivnim kritikama, od nje u Tussilagu mozemo s pravom da ocekujemo nesto blistavo, samo kad bude pronasla pravu formulu." Molim vas ljudi, apelujem da se od sada svi slozno uzdrzimo od negativnih komentara na racun Tusilaga, mozemo olako demotivisati Zoju... zaboga Krako... sta, kao, mi sada treba pazljivo da biramo reci, iz bojazni da ce one mozda obeshrabriti svilenu personu pevacice? uz sve postovanje fenomena poznatog kao "muzicki ego", svaki muzicar treba da stoji iza onoga sto radi.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.