Popboks - PRINC OD PAPIRA – Marko Kostić - Herstory [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 18.04.2008. 13:17 · 4

PRINC OD PAPIRA – Marko Kostić

Herstory

Ako film Agi i Ema Milutina Petrovića predstavlja dečakovu vizuru odrastanja, njegov lični HIStory, onda je Princ od papira Marka Kostića o odrastanju jedne devojčice HERstory

Vesna Perić

Scenario: Vladislava Vojnović
Uloge: Milica Spasojević, Stefan Lazarević, Milica Mihajlović, Andrej Šepetkovski, Goran Radaković, Tatjana Beljakov
Žanr: dečji film/komedija/drama
Trajanje: 92 min.
Proizvodnja: Srbija 2007.
Web: www.luksfilm.com

Još na Festivalu dokumentarnog i kratkog metra 2005. autorski tim – Vojnovićeva kao scenaristkinja, reditelj Marko Kostić i direktor fotografije Miloš Spasojević – trijumfovao je u domaćoj selekciji s kratkometražnim Princem od papira. Potom nastaje i scenario za dugometražnu verziju a zatim i roman. Dugometražni Princ od papira koincidira sa Agijem i Emom Milutina Petrovića, nastalim prema prozi Igora Kolarova.

Ova dva filmska ostvarenja su svojevrstan autorski u umetnički incident: ako film Agi i Ema predstavlja dečakovu vizuru odrastanja, njegov lični HIStory, onda je Princ od papira odrastanje jedne devojčice – HERstory. Princ od papira kao tekst vrvi od intertekstualnih prepleta – ne samo da dečak Agi uskače kao akter druge filmske i prozne priče, već u romanu (nažalost, ne i u filmu) pisac Igor Kolarov ubeđuje Juliju da ona mora naći svoju spisateljicu koja će dovršiti njenu priču.  

PRINC OD PAPIRA – Marko Kostić

Već i u samom naslovu, Princ od papira donosi podsećanje na klasik Pitera Bogdanoviča iz 70-ih Mesec od papira, priču o odnosu devetogodišnje devojčice i bivšeg lopova. Tejtum i Rajan O’Nil obeležili su ovo lirsko ali ne i patetično putovanje kroz Kanzas. Za razliku od američkog Srednjeg zapada u doba (neretko nostalgično idealizovane) depresije, tranzicioni Beograd (tačnije Zemun) je aktuelno prostorvreme. I Milutin Petrović, koji je adaptirao roman Igora Kolarova, i Vladislava Vojnović, čiji je Princ izvorno delo, progovaraju sada o deci, a i o sebi samima, kroz decu. U oba ostvarenja roditelji su moralno ambivalentni ili potpuno odsutni.

Devetogodišnja Julija, u tumačenju očaravajuće Milice Spasojević (balkanskog antipoda plavokosoj Tejtum), upoznaje mladog slikara koji se predstavlja kao anketar. Ostavljena je sama kod kuće (potentni motiv iz serijala Home Alone) i iz radoznalosti ga pušta u stan. Anketar/slikar koristi prigodu te pokušava da ukrade skupoceno ulje na platnu, međutim Julija ga nekoliko sati drži u zatočeništvu – ne iz želje da ga kazni zbog prestupa već da bi ispunila vreme, da bi se s njim poigrala. 

Kada ga devojčica konačno oslobodi, poklanja mu očev britanski pasoš i majčine minđuše. Nakon što se preseli u drugi stan, Julija pokušava da stupi u kontakt sa slikarem. Uz pomoć druga Pegija (u romanu je to baš Agi, a u oba filma ga tumači Stefan Lazarević), Julija započinje svoju potragu...

Portret Julije podrazumeva najpre predadolescentsko sazrevanje (kod Frojda je ova faza poznata kao latencija, primirivanje seksualnog nagona pred pubertet) – edipalno vezivanje za starijeg, tajnovitog muškarca koji kompenzuje često odsutnog i to profanog oca; potom dečji bunt protiv restriktivnog školskog sistema učenja - Julija je disleksična, ima problem s čitanjem; i konačno – dete je ono koje ponovo dovodi u red disfunkcionalni odnos roditelja i sanira privremenu zabludelost majke i njenu vanbračnu avanturu.

PRINC OD PAPIRA – Marko Kostić

Princ od papira krojen je po meri Milice Spasojević. Vojnovićeva priznaje da romana i filma ne bi ni bilo da nije bilo Milice kao inspiracije – umetnost u svoje tkivo prošiva biografiju i život, i zbog toga Princ od papira i deluje tako autentično.

Interpretacija Milice Spasojević kao Julije balansira između sanjalačkog, intuitivnog, introspektivnog, autoironičnog do sveznajućeg. Milica Mihajlović kao majka možda je previše iskliznula u karikaturu i persiflažu. Andrej Šepetkovski kao slikar donosi i autoironiju. Marko Kostić, reditelj već nagrađenog kratkometražnog Princa od papira (i dokumentarnog Građanina kera), pokazuje rediteljsku umešnost ritmički ispisujući smenu akcionih, komičnih, meditativnih sekvenci i partitura (srećom, kratkotrajnih) socijalne drame. Nadasve, zavidni nivo vođenja ženske priče u nastajanju.



Komentari

  • Gravatar for luuu
    luuu (gost) | 20.04.2008. 08.30.31
    juu odavde je josh kao i moglo nshto da se sazna o filmu.. intervenishite, kazhite novinarima da kada pishu o filmu vishe pazhnje posvete samom filmu.. mada ovaj tekst je josh i relativno ok.. realtivno
  • Gravatar for spark
    spark (gost) | 21.04.2008. 03.50.41
    kod mog profesora analize filma - na fakultetu koji nije za film - dobila bi solidnu osmicu na rad i možda mogla da popraviš na odbrani. solidno, ali ima još puno pasulja treba da se pojede pre nego što je objavljeni primer kako treba pisati. najveća zamerka? no fun. ali, neka: neki od nas odrastaju u javnosti.
  • Gravatar for Napoleon
    Napoleon (gost) | 22.05.2008. 16.55.24
    Za Milicu sam uvek znao da je rođena glumica i da nijedna zemlja nema takvo dečje glumačko blago kao mi Milicu i SAD Dakotu Fening,ali ona je već velika,a MIlica je 1998-o.Iznenadila me je Ana Markoski,super je glumila,tek je ovde otkrila svoj super dar,a Stefan isto nije loš,ali Milica!
  • Gravatar for sonja
    sonja (gost) | 17.02.2011. 14.37.59
    mica je sada 7 razred. Ide sa mnom u odeljenje i omiljena mi je glumica pored stefana koji ide u razred sa mojim bratom.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi