Popboks - FORMATIRANJE MUZIKE – 7, 12, 33, 45 i nebrojeno obrtaja - I posle atomskog rata – singl [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 24.04.2008. 23:30 · 3

FORMATIRANJE MUZIKE – 7, 12, 33, 45 i nebrojeno obrtaja

I posle atomskog rata – singl

Ključni nosilac muzike od početka njene (snimljene) istorije i danas se drži uz manje ili veće promene u odnosu na svoje prvobitno obličje. Kupovina ploča, kaseta, CD-a i nematerijalnog prenoska (digitalnog downloada) obavlja se uz različitu dostupnost širom sveta

Luka Ivanović

Singl, pesma izabrana sa albuma, prvobitno zamišljen kao reklama matičnog albuma, danas je u širokom raskoraku: od reklame za sopstveni ringtone – budući format ringle (spoj CD singla i linka za download ringtonea za mobilni telefon + omot + tekst pesme), preko naivno-dečjeg fetišizma – 7" ploče, pa do retkog i vrednog umetničkog dela, kakav je nedavni pokušaj male nezavisne engleske izdavačke kuće Victorious Kiam, koja je prošlog septembra izdala jednostrani 12" singl sa - samo jednom pesmom!
Ovo ne bi bila toliko zanimljiva pojava da nije u pitanju tiraž od samo 100 primeraka čijih je 10 različitih omota ukrasilo isto toliko mladih umetnika, uz cenu od 100 funti po primerku. Taj singl potpisuje mladi kanadski kantautor Den O’Konel pod umetničkim imenom Thurston Revival. Cilj akcije je bio skretanje pažnje na obezvređivanje muzike spuštanjem na potpuni minimum putem downloada.
S druge strane, najuspešnija prodavnica digitalne muzike, Appleov iTunes, stanovnicima Velike Britanije po istoj ceni od 100 funti nudi mogućnost kupovine preko 100 pojedinačnih pesama.
 

Ploče su (ponovo) u modi

Komercijalni vrhunac reaktuelizovanog fetišizma ka nekada jedinim obličjem singla, sedmoinčnom pločom na 45 (ili ređe 33) obrtaja, ostvarili su The White Stripes sa singlom Icky Thump.
Nedeljnik NME je učestvovao u ovoj akciji tako što je u istoj nedelji izlaska tog singla svim kupcima poklonio 7" Rag & Bone s duplim omotom, koji je trebalo dopuniti s posebno kupljenim Icky Thump. Ukupna prodaja ploče je nadmašila zbir prodaje CD singla i downloada, a sam 7" singl nije dostigao ovoliku prodaju još od kraja 80-ih.

Apple: 100 pesama za 100 futni

Sve u svemu, ukupna prodaja 7" singlova u Britaniji prošle godine je upetostručena u odnosu na poslednjih pet godina i dostigla je milion prodatih primeraka.
Postoji nekoliko razloga za specifičan slučaj porasta prodaje ovog zastarelog formata: 1. generacijsko približavanje roditelja i njihove dece koja slušaju sličnu muziku zahvaljujući novim bendovima koji pokušavaju da zvuče kao stari; 2. želja za konkretnim dodirom zvuka na koji je najpre CD bacio zavesu, da bi gubitak čula dodira uz digitalni download (mp3, aac, wma, mp4…) bio potpun; 3. grafičko rešenje (čitaj nejpreciznije - omot) je znatno veće od nekoliko kvadratnih centimetara na ekranu kompjutera ili iPoda, a ni miris nije za zanemariti.
Objekat želje je ponekad i sam sebi dovoljan, pa nije retko da mladi kolekcionari 7" singlova zapravo nemaju gramofone na kojima bi ih slušali.
Amerika je postepeno prestala da obraća pažnju na singlove u fizičkom obliku, pa danas tamo CD singlovi uopšte ne postoje, a većinu ploča, pa samim tim i 7" singlove, izdaju nezavisne etikete u ograničenim tiražima koji retko prelaze nekoliko hiljada primeraka.

Liste

Prodaja digitalnih pojedinačnih pesama – koje bivaju nazivane singlom uglavnom samo ako imaju svoj video-spot – i dalje raste, dok je potrebno sve manje prodatih albuma da bi on bio najprodavaniji u nedelji.
Iako su plaćeni downloadi postojali još od 2000, značajniji napredak u prodaji je otvaranje iTunesa - prvo u Americi (2003), a zatim u Japanu, Britaniji i EU (sa izuzetkom Slovenije, pa i novih članica Bugarske i Rumunije).
Magazin Billboard od februara 2005. ubraja prodate digitalne pesme u sveukupni Hot 100, a od tada postoji i zasebna lista Hot Digital Songs. U Velikoj Britaniji se ovakva prodaja sabira u zvaničnu listu od aprila 2005 – od  trenutka kada je download nadmašio fizički format u prodaji, a zasebna zvanična download lista postoji od 1. septembra 2004.

Prva pesma koja se u digitalnom obliku prodala u Americi u preko milion primeraka je Hollaback Girl Gwen Stefani, najbržu prodaju u Velikoj Britaniji ima Leona Levis s A Moment Like This – 50.000 prodatih za manje od pola sata, a najveći svetski rekordi po prodaji pojedinačnih pesama drži Japan: pop zvezda Utada Hikaru prodala je 5,6 miliona digitalnih kopija pesme Flavor Of Life.

Video-singlovi

Najuspešniji singl na VHS traci imala je Madonna - Justify My Love, koji je usled eksplicitnih scena bio zabranjen na MTV-ju. To je, naravno, doprinelo prodaji - 1,5 miliona kopija, što je i dalje rekord za video singl, a Madonna je ovim spotom svojevremeno najavila Eroticu.
Posle smrti VHS-a, a nakon serije neuspešnih laser i video diskova, DVD ostaje i dalje aktuelni video-format pogodan za singlove. Jedan od prvih DVD singlova izdaje Björk – All Is Full Of Love, oktobra 1999.

Singlovi u prevodu

Raspad SFRJ doneo je i prodaju svih štamparija ploča, čime je postignut efekat nestanka ploče kao formata u celom regionu. Paradoksalno, 2004. beogradski Belgrade Yard Sound System izdaju 12" singl Munchies, rezan baš na PGP-ovoj opremi koju je kupio Željko Kerleta, vlasnik londonske izdavačke kuće Cosmic Sounds.
Ovo malo aktivne muzičke industrije u Srbiji jedva izlazi na kraj s prodajom albuma, pa je singl skup izlet koji danas sebi mogu da priušte jedino Vlado Georgiev i slični komercijalni izvođači. Izuzetak je napravila izdavačka kuća grupe Rebel Star, Label Star, koja je 15. februara objavila 7" vinil sa pesmom Staklo na čijoj se B strani nalazi numera Put
Takođe, prošlog leta je zagrebačka etiketa Dancing Bear objavila CD singl Sjajne niti Goribora, koji je redak primer ovakvog vida saradnje, ali i pojave remiksa na singlovima.

Digitalna Srbija

U Srbiji ne postoji sistemska digitalna prodaja – pre svega zbog i dalje veoma niskog standarda elektronskog plaćanja, ali je Telenor nedavno otvorio prodavnicu celih pesama, albuma, ringtonova, koji su pre svega namenjeni telefonima s muzičkim plejerima, ali i puštanju na kompjuteru.
Telenor Muzika je trenutno jedina digitalna prodavnice muzike koja funkcioniše u Srbiji. Top pesme su trenutno Sealova Amazing, Džumbus Funk Boban i Marka Markovića, Don't Stop the Music Rihanne, Ti i ja Vlade Georgieva, Aspirin Seke Aleksić, 2 Hearts Kylie Minogue…, a izvođači sa najviše pesma Bijelo Dugme, Garbage, Linkin Park, Rihanna, Madonna, Gibboni čije se pesme mogu kupiti po ceni od 59 do 118 dinara, u zavisnosti od toga da li je u pitanju domaći ili strani izvođač, realtone ili polifona melodija. Dešava se i da je strani realtone skuplji od cele domaće pesme, a prosečna cena inostranih pesama je 50 odsto skuplja u odnosu na iTunes.

Telenor Muzika omogućava svojim korisnicima download dodatnih muzičkih sadržaja, i to celih pesama i celih spotova putem WAP-a, WEB-a i SMS-a. Telenor tako postaje jedini operator u Srbiji preko koga se legalno mogu kupiti cele pesme putem weba i WAP-a, uz plaćanje autorskih prava za sve muzičke sadržaje distribuirane preko njihove mreže. U akciji učestvuju i domaće i inostrane izdavačke: Warner, PGP RTS, B92, City Records, Grand, Multimedia, Dallas, Mascom, Avalon…
Multimedijalni sadržaji u okviru ovog servisa su zaštićeni DRM tehnologijom, koja zapravo sprečava dalju distribuciju sadržaja, koju pojedine izdavačke kuće smatraju nelegalnom. Iz tog razloga, pojedini muzički sadržaji su zaštićeni DRM-om, koji će sprečiti slanje kupljenih sadržaja drugim korisnicima preko Bluetootha, IR-a, e-maila. DRM tehnologija je usklađena sa standardima muzičke industrije u pogledu autorskih prava.

 



Komentari

  • Gravatar for k
    k (gost) | 28.04.2008. 15.53.17
    a vinil singl Rebel Star-a?
  • Gravatar for Ras
    Ras (gost) | 05.05.2008. 22.57.20
    'k' nije pažljivo čitao! Ne zanima me da polemišem oko čitave teme kojom se tekst bavi, želim da ukažem na dve grube greške: 1. Na samom početku teksta: "Singl, pesma izabrana sa albuma, prvobitno zamišljen kao reklama matičnog albuma..." Singl uglavnom jeste korišćen u ove svrhe, ali tek kada je album postao osnovni proizvod. U početku beše pesma, odnosno - singl! 2. "Amerika je postepeno..., a većinu ploča, pa samim tim i 7" singlove, izdaju nezavisne etikete u ograničenim tiražima..." Nezavisne (male) etikete su uvek brže i pre saznaju šta nam treba, ali nije istina da samo one objavljuju vinile. Baci pogled na web prodavnice, recimo: http://store.acousticsounds.com/whatsnew.cfm (a ti pogledaj i druge). Vidim li ja to novi Foals LP? Ili Black Crows, ili novi Moby album na vinilu? Ili zadnji TV on the Radio? Izvođači za koje je i Popboks čuo. Gotovo svi novi albumi objavljuju se na vinilu, a prodavnice su pune i vinilnih reizdanja.
  • Gravatar for Danijel
    Danijel (gost) | 15.05.2008. 16.35.18
    Elektronski format je novo tehnolosko cedo i to ce biti u nekom buducem periodu dok ga nesto drugo ne zameni, bez obzira sto kolekcionari imaju vergl u kuci. Slusao sam i ja ploce kao mali, ali vise nemam gramofon, pa slusam vec godinama unazad digitalni format muzike, a i knjige godinama citam preko LCD ekrana... a i imam jedno elektronsko oko i fiftin chenels of shit on a tivi tu chuz from....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike