Popboks - VOZ ZA DARDŽILING – Wes Anderson - Put za nigde [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.04.2008. 14:10 · 3

VOZ ZA DARDŽILING – Wes Anderson

Put za nigde

Filmove Wesa Andersona lako je razumeti, ali ih je teško objasniti. Jer, odakle god da se počne, neko ko film nije gledao lako može da stekne sasvim pogrešan utisak

Pavle Simjanović

Ocena:
8



8/10

 

Originalni naslov: The Darjeeling Limited
Scenario: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman
Uloge: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Amara Karan, Wallace Wollodarsky, Waris Ahluwalia, Anjelica Huston
Zemlja: SAD, 2007.
Trajanje: 91 min.

Tri brata putuju Indijom tražeći svoju izgubljenu emotivnu povezanost, te generalnu spiritualnu upotpunjenost... Hmm, malograđanska potreba za glorifikacijom neiskvarene egzotičnosti i nasilno bežanje od uređenog sveta razvijenog socijaldemoktratskog kapitalizma? Pa zatim, besramna topla ljudska priča? Zapravo, u određenoj meri i jedno i drugo, no scenaristički izvedeno dovoljno vešto da ni u jednom trenutku ne prelazi finu granicu dobrog ukusa, ni sa strane ciničnog otklona, ni sa strane iskrene emocije.

VOZ ZA DARDŽILING – Wes Anderson

Voz za Dardžiling je, na jednom nivou, sazdan od jednostavnih metafora. Zavoji preko lica Owena Wilsona, pomoću kojih braći ne dozvoljava da sagledaju svu ozbiljnost njegovih ožiljaka; srednji brat koji nosi tamne naočare pokojnog oca, sa dioptrijom koja ih čini za njega neupotrebljivim; najmlađi brat koji piše kratke priče po istinitim događajima i pri tome mantrički, i savršeno iskreno, ponavlja kako su svi likovi u njima potpuno fiktivni; velika scena u kojoj naša tri brata spasavaju tri mala indijska brata koji se dave u reci... Naravno, iznad svega, glomazni očevi koferi koje braća do kraja filma moraju da nauče da odbace.

Svet Wesa Andersona je svet potrage za svakom vrstom spokoja, prikazane kroz komičnu, katkad namerno jeftinu artificijelnu igru (scena osvajanja ostrva iz Life Aquatiqa, sve uz Commodore 64 muziku). No, dok The Royal Tenenbaums donekle guše sami sebe svojim selindžerovski postavljenim likovima, a nevolja genijalnog Life Aquatica leži u začudnosti bez ishodišta, Voz za Dardžiling je film u kome forma, konačno, idealno podržava suštinu. Zapravo, u okviru svoje rediteljske vizije Anderson je vrlo verovatno dosegao vrhunac, i tom činjenicom trebalo bi da bude koliko zadovoljan, toliko i zabrinut.

Voz za Dardžiling ima uvod u vidu trinaestominutnog filma Hotel Chevallier koji upotpunjava lik najmlađeg brata i razjašnjava misteriozno, naoko proizvoljno pojavljivanje Natalie Portman u celovečernjem filmu. Svakako, još jedan vid autorske sebičnosti jer, krajnje optimistički, tek svaki deseti gledalac Voza za Dardžiling imaće priliku da pogleda i njegov kratkometražni intro. Mora li se uopšte naglasiti da se dva filma sjajno dopunjuju, na zadovoljstvo Andersona i njegovog uskog kruga saradnika. Ne i većine publike, kojoj se lik najmlađeg brata može činiti dramaturški aljkav i zapostavljen...

Dakle, lako je razumeti a teško objasniti kako gledalac u bioskopu prelazi dugačak put od svoje svesti, preko učestvovanja u odmotavanju svakovrsnih slojeva otvoreno fiktivnih likova, pa sve nazad do svesti o samome sebi kao učesniku jedne mnogo veće komedije...



Komentari

  • Gravatar for igipop
    igipop (gost) | 30.04.2008. 15.08.57
    Film je odličan, najbolji detalj je kad voz skrene sa puta..., i završi u pustinji, u sred Indije.
  • Gravatar for vudi
    vudi (gost) | 30.04.2008. 15.11.56
    ima nesto u filmu sto te tera da ga gledas ponovo. odnos izmedju brace valjda i Indija, meni se film dopao. Bio ja u Indiji i tamo hoces da se vracas. izuzetan covek taj Anderson.
  • Gravatar for zoccman
    zoccman (gost) | 02.05.2008. 00.29.08
    Gledao na FEST-u The Darjeeling Limited, pre toga Hotel Chevallier (kao uvod - za sta?), ocekivao dosta i razocarao se. Metafore vredjaju svojom "jednostavnoscu" a film nema iskrenu emociju niti neophodnu dozu humora sto bi se moglo ocekivati od naizgled zanimljive price. Plitko, dosadno, neuverljivo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi